Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Bar van houten biervaten.

  Heb nog foto’s gevonden van een werkje dat ik jaren geleden voor iemand mocht doen.
  Er was een voorraad van houten biervaten van de brouwerij waar de kriek en de geuze gemaakt werd. Vaten van om en bij 180 cm hoog en dan ook nog vaten van een 150 cm.
  Ook onbeschaafde schalen waarvan veel onbruikbaar was van de barsten.
  Het bleek te gaan om kastanje hout. Dit lijkt sterk op eiken enkel is de structuur iets meer uitgetrokken en lichter van gewicht en zachter.. De schors was ook niet die van eik.
  Mocht er helemaal mijn ding mee doen als het uiteindelijk maar een bar was zoals hun schets .
  Heb dan het beetje in mijn hersenpan laten werken om uit te zoeken wat hiermee kon gedaan worden want het mocht zeker niet modern zijn en niet teveel poespas aan komen. Het moest een beetje oude landelijke stoere stijl zijn en passend in de stijl van hun loft.
  Heb de vaten uit elkaar gehaald en 2/3 van de stukken hout parallel geschaafd.
  Want deze zijn in het midden breder dan de onderkant en bovenkant.
  Heb dan uitgezocht hoe de constructie te maken want die moest demonteerbaar zijn, omdat het op het 3de verdiep moest komen en de trap op moest, en moest dan ook stevig genoeg zijn om de druk kunnen op te vangen van de gebogen balken. De ene al wat meer gebogen dan de andere geeft toch wel wat spanning. Er moesten er zelfs voorzien worden van zaagsneden tot de helft van de dikte om de kromming bij te stellen.
  De constructie heb ik gemaakt van kaders uit kastanje hout met pen en gat verbinding en deze samengehouden met stevige multiplex plaat.
  Om de gekromde balken er tegenaan te plaatsen heb ik een alu profiel gebruikt. Deze heb ik aan de ronde zijde van de bar voorzien van zaagsneden om zo het profiel mee rond te zetten met de vorm van de bar.
  Het was een heel paswerk want balk per balk moest aangepast worden met beetje bij beetje te schaven om een mooi sluitend resultaat te krijgen.
  Aan de binnen zijde moest er enkel aan de onderkant kastjes komen die ik maakte van de schalen kastanje hout.
  Heb er achteraf ook nog bijpassende barstoelen bijgemaakt waar ik geen foto van heb.
  Het geheel is naturel afgewerkt met een vernislaag omdat het een beetje bij de keuken hoort en zo vlekken te vermeiden.
  De loft is ondertussen helemaal aangekleed en het staat er beeldig.
  Was een zeer leuk werkje zeker omdat het maar net door het trapgat kon, moesten wel eerst de leuning van de muur halen.
  Groeten
  Daniel
 2. #2

  Re: Bar van houten biervaten.

  Wow, heel knappe bar! Zo mag je er hier ook een komen zetten hoor!

  Hoelang heb je er ongeveer aan gewerkt?

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561

  Re: Bar van houten biervaten.

  Heel leuk en origineel gedaan. Alleen die metalen banden begrijp ik niet en als ik het een beetje kan inschatten zijn die duigen sterk genoeg alleen onder en boven vastgezet te kunnen worden. Dan zou je een houten strip halverwege aan de binnenkant kunnen gebruiken om de duigen, die een beetje uit de band springen, netjes vlak naast elkaar te krijgen door ze aan die strip te schroeven.
  Ik vind het een beetje jammer dat het idee van de ronde vaten op deze manier nauwelijks zichtbaar is. Je had bijvoorbeeld ongeveer 1/4 van de omtrek van een vat een paneel kunnen maken en met die panelen naast elkaar toch de indruk van vaten kunnen behouden. Maar het is een mooi uitgevoerd project, daar gaat niets vanaf.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.585

  Re: Bar van houten biervaten.

  Prachtig gedaan, het is dus een kruising van een bar en keukenmeubel geworden met een dubbele functie. Ik vind die leren bank ook erg leuk is dat een grote honkbalhandschoen?

 5. #5

  Re: Bar van houten biervaten.

  Schitterend, chapeau!

  Paul

 6. #6

  Re: Bar van houten biervaten.

  Ik heb gekozen om het met de alu profiel vast te zetten om dat de balken niet allemaal evendik waren. Om dit verschil op te vangen ging heel makkelijk door het profiel, dat ingezaagd is , te geplooien tot op de goede maat. Het is wel dikwandig profiel, het plooien moest met redelijk zwaar materiaal. Deze bevestiging dient merendeel om de constructie van de kast mee te verstevigen want inderdaad onder en boven bevestigen was voldoende. Tussen de balken zit ook nog een verbinding, groef gefreesd en strips van 8mm triplex in, alles gelijmd met pu lijm.
  Heb er toch met tussenposen aan gewerkt en er wel een maand of 2 over gedaan.
  Groeten
  Daniel

 7. #7

  Re: Bar van houten biervaten.

  Oeh mooi! Het is dat ik er geen ruimte voor heb

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top