Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  Voorboren MDF en bouwhout

  Hoi,

  Ik heb enkele MDF-platen (8 mm en 12 mm dik) die ik op houten balkjes (40 mm x 40 mm) zou moeten schroeven.

  Eerst zou een geraamte met de houten balkjes gemaakt moeten worden. Hiervoor dienen de houten balkjes op elkaar geschroefd te worden. Ik heb schroeven 60 mm x 6 mm. Hoe kan ik deze verbinding best uitvoeren? Ik had gedacht aan het voorboren van 1 balkje met 6 mm en in het andere balkje voorboren met een iets dunnere (3-4-5 mm)? Op deze manier wordt het eerste balkje tegen het andere getrokken tijdens het vastschroeven.

  Dan zouden de MDF-platen geschroefd moeten worden op het 'skelet' van houten balkjes. Hiervoor kan ik schroeven 30 x 5 of 35 x 5 gebruiken. Hier had ik gedacht om ook de MDF-platen voor te boren met diameter van de schroeven (5 mm dus) en dan met dunnere (2-3-4 mm) voorboren in de balkjes?

  Kan iemand me aangeven of dit ongeveer de juiste methode is? Ik weet niet zeker of alles voorgeboord dient te worden? Indien wel, welke diameters van boren worden er dan best gebruikt (diegene die ik heb aangegeven of andere)?

  In bijlage nog schetsje van de kast die ik zou willen maken ter info.

  Alvast bedankt!
  Mvg,
  Peter

  Attached files

 2. #2

  Re: Voorboren MDF en bouwhout

  Ik zou in het mdf boren en niet in de houten balkjes.
  Als je ook nog houtlijm gebruikt dan zit het als een huis

 3. #3

  Re: Voorboren MDF en bouwhout

  Bedankt voor de snelle reactie!

  Dus enkel de MDF-platen voorboren (met diameter schroef?) om zo tegen het 'skelet' van balkjes te schroeven?

  Dus ook om onderling de balkjes aan elkaar te schroeven best nergens voorboren, maar onmiddelijk in het materiaal schroeven?

  Mvg,
  Peter

 4. #4

  Re: Voorboren MDF en bouwhout

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door de Haan
  Ik zou in het mdf boren en niet in de houten balkjes.
  Als je ook nog houtlijm gebruikt dan zit het als een huis

  Hij heeft het over schroeven van 6x60. Ik vrees voor het splijten van de balkjes. Dus die zou ik sowieso voorboren.

  Voor de rest bne ik het helemaal met de Haan eens, MDF icm lijm en schroeven en alleen het mdf voorboren.

 5. #5

  Re: Voorboren MDF en bouwhout

  Ik zou voor de balkjes als je die wilt schroeven 4,5 x 80 gebruiken of als je die niet kunt krijgen 5 x 80. 6 x 60 is te kort en te dik voor een balkje van 40mm. Voor de platen zou ik houtlijm gebruiken en die met was spijkers vastzetten voor tijdens het drogen. Ik ga er door je vraagstelling even vanuit dat je geen superervaren klusser bent en dan kun je beter paar spijkergaatjes weg plamuren dan schroefgaten. Wel een mooie tekening trouwens.

  Weet je al hoe je de stok gaat vastmaken, hoop niet dat je er teveel aan gaat hangen aan de voorkant want ik denk niet dat hij dan blijft zitten als je hem alleen achter vastschroeft.

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.560

  Re: Voorboren MDF en bouwhout

  Om lekker snel die gaten in het MDF te boren kan je een verzinkboor kopen. Niet de boor die alleen maar een gat verzinkt maar de uitvoering die het gat voorboort en het deel voor de schacht ook op de juiste maat boort. Voor elke dikte van schroef bestaat er een aparte boor. Ze zien er uit als op de onderstaande link.
  http://www.homedepot.com/Tools-Hardware ... reId=10051
  Deze methode van construeren is niet volgens traditionele methoden maar is wel functioneel. Met mijn metaal-achtergrond zou dit ook m'n eerste aanvalsplan zijn maar door m'n blootstelling aan het houtvirus ben ik me meer gaan verdiepen in de gangbare meubelmakers-werkwijze, niet in de laatste plaats geholpen door dit forum.
  Met het schroeven en lijmen van de MDF-platen op de balkjes krijg je een stevig geheel. Alleen de schroeven in de lengterichting van de balkjes zijn niet erg stevig althans minder stevig dan bij gebruik dwars op de draad. Ik heb in m'n beginperiode (ca. 2005) eens een dergelijke kast (frontale maat 2 x 2 m) gemaakt van balkjes van 44 x 44 mm en elke verbinding kreeg twee schroeven van 7 x 70 mm. Het viel me tegen dat ik nog wat torsiekracht op de constructie kon loslaten. Het voelde niet aan als een slappe constructie maar er was beperkte beweging voelbaar. Met de platen hardboard er op gespijkerd en gelijmd werd het wat minder maar nog wel wat voelbaar. Je moet wel goed aandacht besteden aan de hoeken, waar de platen bij elkaar komen. De kopse kant van het MDF is dan zichtbaar en vereist wat extra aandacht bij het verven.
  De kledingstang zou ik ook aan de voorkant met een balkje vastzetten aan de vaste wereld. Met een zwevende stang krijg je gegarandeerd problemen. Kleding kan behoorlijk zwaar zijn.

 7. #7

  Re: Voorboren MDF en bouwhout

  Ik ben flink bezig geweest met MDF de laatste 3 weken. Twee slaapkamermuren haaks gemaakt. Zo ontstaat aardig wat opbergruimte. In de ene muur heb ik een legkast gemaakt. Ik heb de platen gelijmd en met de spijkertacker vast geschoten aan een houten frame. Alles zit muurvast.

 8. #8

  Re: Voorboren MDF en bouwhout

  Idd, ben geen ervaren klusser. Af en toe kleine klusjes, maar geen volledige kasten of derglijke dus..

  Het zijn schroeven van 5 x 60 en geen 6 x 60 zoals eerder aangegeven. Zou het hiermee lukken om de balkjes aan elkaar vast te schroeven? Ik vermoed dat voorboren nog steeds nodig is dan wel? Met welke diameter dient voor een schroefdiameter 5 voorgeboord te worden? Is hier een regel/formule voor?

  Verder is het ook niet de bedoeling om de gaatjes weg te plamuren of de kast te schilderen. De kast komt ergens in een paardenstal te staan voor de opslag van materiaal voor het paardrijden. De stang dient hier om het zadel op te hangen en kan dus maar aan 1 kant vastgemaakt worden. Ik heb al dergelijke structuren zoals aangegeven op de figuur gezien en hier kan het zadel perfect aanhangen, dus ik vermoed dat het wel mogelijk zal zijn. Er zullen wel twee verticale balkjes komen waar de stang aanhangt. Beide worden bevestigd aan die dwarse balkjes in het midden en boven in de kast.

  Alvast bedankt voor alle antwoorden. Ik ben nu toch al wat wijzer geworden en weet waar ik rekening mee moet houden!

  Grtz

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.560

  Re: Voorboren MDF en bouwhout

  Als er een zadel aan die stang komt te hangen is het duidelijk dat je die stang aan de voorkant vrij moet houden. Je moet dan het gewicht van het zadel op een andere manier opvangen. Ik zou dan die vertikale balk door laten lopen tot de plank en een schuine steun (schoor) aanbrengen tussen de stang en de vertikale balk. Dan moet je alleen nog zorgen dat die stang wat kracht kan opnemen in de links-rechts beweging. Een klein schoortje zou dan voldoende moeten zijn.
  Voor een paardenstal kan ik me voorstellen dat je er geen sjiek meubelstuk van gaat maken. Ik vraag me wel af of vocht geen probleem gaat vormen. In ieder geval moet je zorgen dat er geen vocht uit de vloer op kan kruipen. En ik heb ook geen idee hoeveel vocht/damp een gemiddeld paard kan produceren.

 10. #10

  Re: Voorboren MDF en bouwhout

  De kern van de schroef opmeten en met die maat boor voorboren

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top