Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12

Onderwerp: Pen gat verbinding

 1. #1

  Pen gat verbinding

  Hallo ,
  Vraagje,welke van de onderstaande krijgt jullie voorkeur en waarom? 2. #2

  Re: Pen gat verbinding

  De onderste. Je verzwakt de pen minder doordat je de gaten versprongen boort en de toogpen die de grootste kracht krijgt heeft nog een flink stuk vezel tot het eind van de pen. Maar als je schouders goed aansluiten nemen die de meeste kracht op en is dat laatste wat minder van belang.

  Arthur

 3. #3

  Re: Pen gat verbinding

  1 is van ouds her gebruikelijk. En ze waren echt niet gek vroeger. Bij 2 en 3 bestaat het gevaar dat de pen uitscheurt naar het eind en de toogpen dus geen nut meer heeft. Het beste resultaat krijg je met eiken toogpennen met absoluut rechte draad. Boor het gat in de pen 1-2 mm naar de schouder toe verschoven, dan zal de verbinding strak trekken zodra je de toogpennen er in slaat. Als je googled op "draw boring" vind je eindeloze discussies en beschrijvingen hierover.

  Niet verschoven gaten, dus een gat boren als de verbinding al gemonteerd is en daar een deuveltje in slaan, voegt niets toe aan de kwaliteit van de verbinding.

 4. #4

  Re: Pen gat verbinding

  Grappig. Peter Follansbee wijdt er een stukje aan. Zijn afsluitende opmerking is dat hij diagonaal geplaatste ('staggered') toogpennen niet vaak tegenkomt, maar wel in werkstukken van New World Dutch herkomst. Maar nu kunnen dat Pennsylvania Dutch zijn, en dat zijn Duitsers...

  Oh. En wat ik nu ook bedenk: met zo'n smalle pen als jij tekent heb je eigenlijk geen twee toogpennen nodig. Eentje volstaat.

  Arthur

 5. #5

  Re: Pen gat verbinding

  Bedankt voor jullie uitleg.
  Met zo'n smalle pen als jij tekent heb je eigenlijk geen twee toogpennen nodig. Eentje volstaat
  Is er een regel wanneer één pen of twee ?
  Mvg,
  Rudy

 6. #6

  Re: Pen gat verbinding

  Ik weet niet of er vuistregels voor zijn (anders kent Tuoh ze vast ;-) ). Maar voor mijn gevoel klopt, zoals jij ze in het eerste plaatje hebt getekend, de verhouding tussen de toogpendiameter en de pen niet.

  Arthur

 7. #7

  Re: Pen gat verbinding

  er is wel een vuistregel voor, maar niet zoals je wellicht denkt, namelijk penbreedte gerelateerd aan het aantal toognagels.

  De vuistregel slaat op de functie van de constructie, bij deuren twee toognagels diagonaal geplaatst zoals in schets twee. Alhoewel de ene toognagel te ver naar achter zit in de pen, die kan zo niet werken, er is te weinig achterhout.

  Een andere vuistregel geeft hier de plaats van boren aan, de eerste nagel op 1/4 van de penlengte te rekenen van tegen de penborst. De volgende nagel op 1/2 van de penlengte, beide zitten op 1/3 van de penbreedte van de respectievelijke rand van de pen.

  Dus bij alle constructie's waar het gevaar van schranken levensgroot aanwezig is, en waar de penbreedte het toelaat 2 toognagels in diagonaal , bij alle andere toepassingen (bvb. kastdeurtjes) 1 toognagel per verbinding.

  Wat me bij de schetsen ook opvalt, de penvermindering aan de bovenkant is veel te weinig, ook hier steeds 1/4 van de regelbreedte verminderen, al dan niet met spatpen uitgevoerd. De penvermindering aan de onderzijde word gedicteerd door de toegepaste profilering, of bij meubelwerk word de pen hier 3 à 5mm verminderd om de rand van het gat weg te stoppen.

  Er zijn dus wel wat vuistregels in gebruik (geweest)


  Mvg,

  André

 8. #8

  Re: Pen gat verbinding

  Toognagels ken ik vooral van antieke tafels, tenminste, daar kan je ze vaak goed zien. Deuren zijn meestal geschilderd en dus zijn ze niet meer te zien. Bij tafels waar de poot aan de regels vastzit, zie ik eigenlijk altijd twee toognagels, volgens tekening 1. Maar dat zijn natuurlijk bredere regels dan bij een paneelkastdeurtje.

  In onze antieke grenen boerenkasten zijn geen toognagels gebruikt en in moderne kasten zie je het ook niet vaak.

 9. #9

  Re: Pen gat verbinding

  Heb mijn vorig bericht wat meer gespecificeerd. Duidelijkheid voor alles
  En nog een bijkomende opmerking, diagonale toognagels vind je meestal alleen op de vier hoeken, bij eventuele middenregels worden de gaten volgens schets nr 1 geboord. Tenminste als de regelbreedte het toelaat.


  Mvg,

  André

 10. #10

  Re: Pen gat verbinding

  Hartelijk dank voor de informatie Andre. Zeer leerzaam.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top