Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1

  Bevel up of bevel down reischaaf

  Ik ben de gelukkige bezitter van een Quangsheng No. 62. Bevel up schaaf. Een heel veelzijdige schaaf.
  Ik ben een beginnend hand schaver en ik heb nog nooit gewerkt met een gewone (metalen) schaaf
  Ik heb nu een hele grote houten sponningschaaf van nooit gedacht (65 cm). Die ik als een reischaaf gebruik. Werkt heel erg goed maar is wel lastig in te stellen.
  Ik gebruik ook vaak een futsel plank.
  Ik overweeg nu om een reischaaf aan te schaffen. Deze wil ik dan ook gebruiken voor de fustel plank omdat dat ding een stuk zwaarder is en ik ook langere plankjes futsel(?) lijkt me dat wel handig.
  Nu twijfel ik tussen quangsheng nr7 of de veritas bevel up jointer.
  Het voordeel van de veritas is de veelzijdigheid en het makkelijker verstellen van de opening
  Maar ik denk (weet dat dus niet zeker) dat de quangsheng een hogere zijkant heeft en dat je die bij het futselen minder snel zal kantelen.
  Wie heeft hier een idee over?
  Trouwens weet iemand hier waarom er geen gewone schaven worden gemaakt met een verstelbare opening zoals bij een bevel up?

 2. #2

  Re: Bevel up of bevel down reischaaf

  Jeroen,

  De Veritas bevel up jointer is niet geschikt voor de futselplank, aangezien er een montage mogelijkheid voor een fence op zit. Hierdoor is de zijkant niet vlak.

  Er zijn ook "gewone" schaven waarbij de bekopening makkelijk is in te stellen. Deze hebben de zogenoemde bedrock principe dacht ik te menen. LN verkoopt deze bijvoorbeeld. Dit houdt in dat je de kikker kunt verplaatsen zonder de beitel en keerbeitel te demonteren. Werkt dus iets anders dan de Veritas.

  Overigens gebruik ik voor op de futselplank de Veritas low-angle jack.

  S6 met de keuze.

 3. #3

  Re: Bevel up of bevel down reischaaf

  O, jeetje dat wist ik niet. Ik dacht dat er alleen maar gaten met schroefdraad in de zijkant zaten.
  Ik ken het bedrock ontwerp wel (zo zijn de gewone Quangsheng's ook gemaakt) ,maar dan moet je toch weer schroeven los maken en met een schroef de kikker verplaatsen. Heb ik nooit gedaan en misschien gaat dat erg vlug. Ik weet wel dat ik nogal eens die opening van min 62 verzet. maar dat kan ook komen omdat ik een totale beginner ben.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top