Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Tormek T3 of Worksharp 3000 voor slijpen beitels?

  Op dit moment slijp ik mijn schaaf- en steekbeitels op Japanse waterstenen. Op stenen slijp ik ook de keukenmessen en bv de messen van de grasmaaier. Omdat dit erg veel tijd kost en ik niet altijd tevreden ben met het resultaat ben ik op zoek naar een elektrische slijper.
  Ik heb oa gekeken naar de Tormek T3 en de Worksharp 3000. Beiden kosten rond de 300 euro. Maar wat is de beste keus? En vooral waarom? Ik wil hem uiteraard gebruiken voor de steek en schaafbeitels (handschaaf). Maar zou er ook graag mijn messen en eventuele andere dingen mee slijpen. En het belangrijkste is dat hij makkelijk en snel te gebruiken is en een goed resultaat moet geven.

  Wie heeft er ervaring met deze 2 slijpers?

 2. #2

  Re: Tormek T3 of Worksharp 3000 voor slijpen beitels?

  Als je problemen hebt met je waterstenen doe je toch iets niet goed. Die stenen zijn perfect om razendsnel een hele scherpe beitel te krijgen. Sneller dan met al die dure snufjes. Een simpele slijpmachine is soms handig voor het hele grove werk. Je maakt daarmee een holle vouw. Pak vervolgens een behoorlijk grove watersteen 800 of 1000 of zo. Laat de vouw op die holte rusten op de steen, klem je ellebogen tegen je lichaam, en door met je heupen te swingen kan je zo de snede scherp maken. Doe dit niet te lang, voel af en toe of er zich al een braam vormt op de achterkant, en stop als dat zo is. Vervolgens pak je je 6000 of 8000 steen. Zet de beitel weer op dezelfde manier op de steen en licht vervolgens het handvat een klein beetje op. Polijst zo een micro vouw in 5 slagen of zo. Draai de beitel om en leg de rug plat op de steen. Verwijder de braam.

  Dat is alles! En dat is heel snel!

  Een simpele slijpmachine uit de bouwmarkt of een tweede hands Cruessen van marktplaats is een goede extra investering. Als het werk met de 1000 steen te lang gaat duren kan je de holte weer opfrissen. Of als er een hap uit de snede is. Zet een grove steen op die slijpmachine korrel 46. Houd de steen schoon met een afritssteen of diamant. Houd je vingers vlak achter de snede tijdens het slijpen en koel de beitel in een bakje water als het warm wordt.

  Maar als je graag veel geld uitgeeft moet je maar eens met Rick gaan praten.

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Tormek T3 of Worksharp 3000 voor slijpen beitels?

  Hahahaha.....Yep, ik heb inderdaad hier een erg chique Tormek T7 staan, het is tot op heden een van mijn beste aankopen geweest. Zoals Seek aangeeft zijn er ook andere manieren naar een scherpe beitels, echter is de Tormek voor mij echt een uitkomst. Slijpen is en blijft een boeiend onderwerp. Ik kan met veel bewondering naar mensen kijken die dit uit de losse hand kunnen en doen. Echter zijn er ook mensen die op een andere manier slijpen(op bv een creusen of een tormek)

  Hup Tormek !!!
  (overigens heb ik geen aandelen bij dit bedrijf....je zou bijna denken van wel voor zo'n bedrag...geintje)

 4. #4

  Re: Tormek T3 of Worksharp 3000 voor slijpen beitels?

  Waar jullie je geld aan uit willen geven moeten jullie helemaal zelf weten. Maar ik vind het mijn plicht om even te waarschuwen dat het niet beheersen van een vaardigheid niet perse het beste opgelost kan worden door meer geld uit te geven. :twisted:

 5. #5

  Re: Tormek T3 of Worksharp 3000 voor slijpen beitels?

  Da's waar, maar je hebt dan wel iets waar je de schuld op kunt afschuiven ;-)

  Arthur

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.742

  Re: Tormek T3 of Worksharp 3000 voor slijpen beitels?

  Ik ben een luie donder en ik heb niet die handvaardigheid en de zin om met de hand, zelfs niet met een slijphulp, m'n steek- en schaafbeitels scherp te maken en houden. Dus kocht ik een Worksharp 3000. Die kost hier zo'n $200 + 6% sales tax, dat is even over EUR 150. Ik kocht hem toen die in de aanbieding was voor $150. Voor die prijs heb ik nu scherpe beitels en schaven en een hoop extra plezier in het met de hand bewerken van hout. Want scherp gereedschap werkt veel beter, zelfs ik heb dat ervaren.
  Als ik merk dat een beitel wat minder scherp is gaat die even tegen de fijnste schijf en kan ik weer verder. Met een paar seconde haal je de snijkant weer op. Alleen met een lichte beschadiging of als de secundaire vouw te groot wordt loop je door alle grofheden van de schijven heen.

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Tormek T3 of Worksharp 3000 voor slijpen beitels?

  @Artharg e schuld schuif ik makkelijk op allerlei zaken af.....hahaha......Echter moet ik nu echt mijn best doen om het slijpen te verklooien.

  Maar nogmaals er zijn meerdere wegen naar Rome. Een ieder moet vrij zijn om zijn eigen weg te kiezen. Voor de ene is dat machinaal slijpen met ondersteuning van waterstenen en voor de andere is dat misschien een combinatie van diamantsteen en watersteen. Zoveel mensen, zoveel meningen maar laten we iedereen in zijn waarde laten wat betreffende zijn of haar keuze.

 8. #8

  Re: Tormek T3 of Worksharp 3000 voor slijpen beitels?

  Helemaal mee eens hoor. Het gaat erom dat je een scherpe snede hebt, niet hoe je eraan komt.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: Tormek T3 of Worksharp 3000 voor slijpen beitels?

  Marco, als je, je beitels en messen op waterstenen niet goed scherp krijgt denk ik dat je iets fout doet. Misschien is je techniek niet goed, stenen niet vlak en zo zijn er wel meer redenen te bedenken.
  Na een goede slijpbeurt is het een kwestie van bijhouden, oftewel regelmatig wetten op de fijnste steen. Dit is zo gebeurt, bij beschadigingen ga je weer terug naar de grove stenen.

  Wat betreft de Tormek of de worksharp heb ik geen ervaring, beide machines worden door gebruikers wel als zeer goed bevonden. De T3 heeft als nadeel dat ie maar 30 minuten achter elkaar gebruikt kan worden (waarom is mij een raadsel...) , door de vele accessoires kun je er bijna alles op slijpen. De worksharp is volgens mij een stuk minder veelzijdig en je zit met schuurpapier als verbruiksmateriaal.

 10. #10
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Tormek T3 of Worksharp 3000 voor slijpen beitels?

  @Marco : De T3 is trouwens relatief onvoordelig. De T7 heeft een aantal standaard toebehoren die je bij de T3 nog moet kopen. Deze toebehoren kosten samen iets van 100 euro->Dan kost de T3 dus al 400 euro......

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top