Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3

Onderwerp: beuk

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2010
  Locatie
  Heist o/d Berg
  Berichten
  265

  beuk

  Vorige week kocht ik bij een groothandel in de buurt dosse gezaagd beuken.
  Het waren flinke platen , 6/4 dik en ongeveer 80 cm breed. De lengte mocht ik zelf afzagen naar believen, de stammen waren ongeveer 8 m lang. De platen waren sterk geschoteld met een forse knik in de kern, dus dacht ik dat ze droog waren. Bij het schulpen en afkorten blijkt nu dat het binnenste van het hout merkelijk donkerder is dan de buitenkant. De buitenzijden zijn ongeveer 7 mm licht en het binnenste van de plank is duidelijk donkerder. Hoe komt dit, is dit hout nog nat, ovengedroogd of is het gestoomd ?
  Ik moet wel bekennen dat ik gewoon naar beuk heb gevraagd en dat de houthandel vooral gespecialiseerd is in timmerhout , platen en aanverwanten. Ze hadden wel een 20tal kuub beuk liggen in verschillende diktes..
  Ik ze ondertussen gezaagd, geschaafd en gelijmd, en hoop dat ze mooi blijven en niet barsten :roll:
  gr,
  Danny

 2. #2

  Re: beuk

  Hallo Danny,

  Beuk kan tijdens het drogen flink werken, daar sta je soms raar van te kijken.
  Vermoedelijk is de stam nog maar een jaartje gezaagd, het hout gaat dus nog verder drogen en werken.
  Als de gelijmde delen niet te breed zijn kan het zijn dat alles heel blijft, maar garantie heb je niet. Bang afwachten dus wat het hout gaat doen.

  Mvg,

  André

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2010
  Locatie
  Heist o/d Berg
  Berichten
  265

  Re: beuk

  Dat zal dan bang afwachten worden André. Het worden traptreden ( jaja, zo vlug gaat dat :mrgreen: ) en ik heb voor elke trede 2 stukken van ongeveer 12 cm tegen elkaar gelijmd, treden van 23 cm breedte en 38 mm dik. De cosntructie van de trap( de wangen ) is wel in ijzer, ik moet er allen maar treden tussenleggen. Het ergste is dat het niet voor mezelf is. :cry:
  Hopelijk valt het mee...
  gr,
  Danny

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top