Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1
  pippielangkous
  Guest

  tafel multiplex: verwijderen verf (waarschijnlijk glitsa)

  Heb advies nodig over het volkomen verwijderen van glitsa (of wijzonol, ik weet het niet meer) van mijn multiplex hobbytafel. Er blijven resten verf over op de tafel, en ik wil hem helemaal egaal mooi.
  Ik heb al eerst afbijt gebruikt. Daarna 3x geloogd met gootsteenontstopper. Nu vandaag ook spiritus gebruikt en daarna thinner, maar de vlekken met restjes verf blijven. Dat wordt zeker niet mooi als ik de tafel aflak!
  Ook tips gevraagd over de beste lak om krassen te voorkomen. De tafel werd fanatiek gebruikt, en zat dus vol met verfvlekken, grote krassen etc. Nu mag dat niet meer van mezelf! Ha! Doordat de tafel 2 nachten buiten gestaan heeft zijn er verdikkeme nog zwarte schimmelpuntjes op gekomen.
  Ben daarna ook al aan het schuren geweest met de hand, mijn schuurmachines zijn kapot tijdelijk. Nieuwe onderdelen besteld.....Besef ook dat ik moet uitkijken met schuren omdat ik dan door de laag heen een andere laag tegen kan komen, wat het resultaat er niet beter op zal maken.
  Nou, ik ben helemaal nieuw hier en benieuwd of ik handige tips krijg. Heb al wat berichten gelezen hier en sta versteld van de deskundigheid! WOW! Oude kasten en zo opknappen, is mijn lust en mijn leven....ook vrouwen vinden dat leuk..... in ieder geval dit vrouwtje! ;-)

 2. #2

  Re: tafel multiplex: verwijderen verf (waarschijnlijk glitsa

  Hallo Pippie
  Als ik je verhaal een beetje volg dan heb je alle denkbare chemicaliën wel geprobeerd. Multiplex is hout met een open structuur, dat betekend dat de verf in het hout is getrokken. Mijn idee is kaal schuren. Een 2e optie is er een nieuw blad opleggen, of een laagje overheen. Met 9 mm triplex lijkt de tafel weer als nieuw.Een werktafel is om op te werken, dat beteken vaak automatisch dat hij vies word en beschadigd raakt.Als je dat niet meer wil dan kan je ook met een los opleg blad gaan werken. Van afwerken weet ik te weinig voor een goed advies.

  Hg Hugo

 3. #3
  pippielangkous
  Guest

  Re: tafel multiplex: verwijderen verf (waarschijnlijk glitsa

  Okee, dank je wel alvast. Nu nog wachten op de andere tips!

 4. #4
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: tafel multiplex: verwijderen verf (waarschijnlijk glitsa

  Ik dacht ook aan schuren, mocht dat niet het gewenste resultaat dan gewoon een 9mm plaatje erover heen.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451

  Re: tafel multiplex: verwijderen verf (waarschijnlijk glitsa

  Ik weet niet wat je budget is, en hoe groot je tafel is. Maar als ik de hoeveelheid werk en al gebruikte chemicalien zie is het misschien wel een idee om een massief houten blad te plaatsen. Als er een Ikea in de buurt is zou ik daar eens kijken. Die verkopen massief verlijmde beuken werkbladen die minder kosten dan twijfelachtig multiplex uit sommige bouwmarkten. Ook zijn er beuken meubelplaten te krijgen voor relatief weinig geld. Het voordeel is dat je massieve bladen heel vaak kan schuren of schaven om ze weer mooi te krijgen zonder dat je door een dunne toplaag heen gaat.

  Gr Ed

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top