Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9

Onderwerp: Terug in Nederland.

 1. #1

  Terug in Nederland.

  Na 3 maanden in Nieuw Zeeland gezeten te hebben een teken van leven, en met werkjes die nu verspreid door NZ liggen. Ik heb daar reizende door het Zuider en Noordereiland gewerkt bij mensen met eco tuinderijen tegen kost en inwoning. Nu zijn ze daar uiterst blij met mensen die met hout kunnen werken, en helemaal als tuinieren je vak is, dus bijna smekende verzoeken of ik weer kom.

  Maar jongens wat een land, ik zag binnen 15 minuten door Christchurch al meer bomen met burls dan 28 jaar in Nederland.. En door het klimaat, zonkracht en weinig vervuiling(aerosolen) groeit alles daar 2x zo hard, met als gevolg bomen met een doorsnede van 1.5 meter als 'normaal'. Dat doet een houtbewerker likkebaarden.. De mentaliteit is ook anders, waar hier omwille van efficientie en een scheef takje bomen al gekapt worden, bouwen ze daar vaak om bomen heen met als gevolg een fraai organisch ogende combinatie van natuur en bebouwing (na uiteraard eerst half NZ gekapt te hebben...). Erg aardige mensen ook, lekker rustig, zelfredzaam en de buschauffeurs waren behulpzaam voor de verandering. Alle musea en parken zijn gratis en van hoge kwaliteit, wat me de mond deed openvallen vergeleken met Nederland.  Op de terugweg nog een erg leuk chaotisch flitsbezoekje: Jaap in Bangkok! Dat koste hem wel wat nachtrust trouwens want er was een kleine miscommunicatie in mijn aankomsttijd. Of een stad van 15 miljoen inwoners nou goed is voor mijn gestel weet ik niet, maar dat was wel een mooie belevenis zeg. Na Jaap zijn mooie gereedschaps verzameling gezien te hebben en lekker ouwhoeren over houtbewerking nam hij me mee naar een houtzagerij daar met de meest mooie stukken Teak en Wenge in grote maten, die ter plekke verzaagd of door de vandiktebank gingen. Na een koop uitspatting van Jaap en reststuk teak met warrig draad en plankje rozenhout voor mij terug voor een dip in het zwembad na puffen onder 38 graden met hoge luchtvochtigheid. Tot slot een indrukwekkend kijkje in de jetset van Bangkok en terug naar het vliegveld en Dubai > Amsterdam.

  Dus naast het repareren of bouwen van schuurtjes e.d heb ik ook mijn houtbewerkings kunsten kunnen laten zien. Dat was vaak wel afhankelijk van de apparatuur van de mensen waar ik bij was, en die ik vaak eerst grondig moest reviseren trouwens. Van onderhoud kunnen ze nog wel wat leren.


  Een eerste experiment met de Carvingjack van Flexcut, een woodspirit uit Kanuka. Was een cadeutje voor een van de mensen daar. Banks peninsula, Okuti Valley.


  Nog een Woodspirit, dit keer een grote gemaakt met een Poulan kettingzaag (verschrikkelijke consumenten zooi) en wat schuurschijven voor de haakse slijper. Uit Eucalyptus en afgewerkt met gekookte lijnzaadolie. Staat langs de oprit van mijn gastgezin in Lower Hutt, Wellington.


  2e werkje met de Carvingjack uit een stuk drijfhout. Gaat steeds beter, al was glad afwerken lastig door al het vocht en zout in het hout. Weggegeven aan een kennis daar, een andere kunstenaar die props maakt voor Peter Jacksons nieuwe Hobbit film. Paekakariki, Kapiti Coast.


  Drijfhout sculptuur. Of niet echt een sculptuur eigenlijk, want ik heb niks veranderd, hooguit de perfecte combinatie van 2 willekeurige stukken drijfhout gezocht wat een week zoeken was. Cadeau voor de gastvrouw. Paekakariki, Kapiti Coast.


  Vrije vorm schaal uit Sycamore brandhout. Was nog erg lastig omdat ik al mijn apparatuur niet had, maar met een kettingzaag, kettingschijf en creatief gebruik van een bandschuurmachine, half kapotte random orbit sander en 4 uur handschuren lukte het toch redelijk tot korrel 120. Verjaardags cadeautje. Purae Bay, Banks peninsula.


  Een Buddha gezicht uit een Elzen stronk. Erg tevreden over de 'aziatische gezichtsuitdrukking' en de kleur. Gemaakt met een kettingzaag, kettingschijf en haakse slijper met schuurschijven. Afgewerkt met Tung olie. Purae Bay, Banks peninsula.

 2. #2

  Re: Terug in Nederland.

  leuk man, wat een prachtig land inderdaad

 3. #3

  Re: Terug in Nederland.

  hi Wouter.

  Prachtige stukken de complimenten.
  Niet in het noorden van het noorder eiland geweest ?
  de Kauri forest en museum,en Tana Mahuta.
  Was zelf daar in november.prachtig land.
  Roturora waar de hout werkplaats is van de Maori(swamp Kauri)is toch nietzo ver van Lower Hutt.
  maar ja zelfs in 3 maanden kun je daar niet alles gezien hebben

  Ger.

 4. #4

  Re: Terug in Nederland.

  Ik koos ervoor om 3 maand rustig delen van NZ te zien, om te voorkomen dat ik als een kip zonder kop rond zou rennen om alles maar te zien, je kan altijd een keer terug immers. En dan staat zeker het Kauri museum op mijn lijstje. Het nationale museum van NZ, Te papa, heb ik wel gezien. Die had een grote collectie aan Maori houtsnijkunst, geweldig. Ik heb een stukje greenstone gekregen, en die wil nog bewerken tot iets Maori-achtigs.

 5. #5

  Re: Terug in Nederland.

  Mooi man, NZ staat ook hoog op mijn verlanglijstje en dan tegen kost en inwoning het land verkennen. Hoe ben jij aan alle bedrijven/gastgezinnen gekomen?

 6. #6

  Re: Terug in Nederland.

  Renault: Er zijn een paar opties. Ofwel je kiest voor Wwoof (world wide opertunities on organic farming) wat meer gefocust is op ecologische groentetuinen of boerderijen, of voor HelpX wat meer algemeen is (dus oa timmerwerk, loodgietersklussen etc). Een mooi systeem, wat echter valt of staat met inzet van beide partijen. Maar als je al vakkennis hebt ben je zeer gewild en is het al bijna een succes.

 7. #7

  Re: Terug in Nederland.

  Hallo Wouter

  Welkom thuis, en vooral weer heel mooi werk. Je hebt een koude winter gemist. :lol: :lol: Vooral de afgezaagde stompen met daarin jouw beelden zijn erg bijzonder. Hoop hier snel weer van van je te zien.


  HG Hugo

 8. #8

  Re: Terug in Nederland.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Houthasses
  Maar jongens wat een land,
  Ja, mooi he. In 1999 op het Zuidereiland gevist. Wil zo terug...

 9. #9

  Re: Terug in Nederland.

  Wouter.

  Het was onze derde keer dat we daar waren.
  dus dat rond rennen als een kip zonder kop viel nogal mee.

  Groeten Ger.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top