Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Verbindings pennen eiken roer

  Deze zomer ga ik een eiken roer maken voor een lemsteraak. Wie weet hoeveel zg. blinde pennen er gebruikt worden op een lengte van ongeveer 2 m. De gebruikte pennen worden van rvs.

 2. #2

  Re: Verbindings pennen eiken roer

  Voor het roer van een houten hengst hebben we om de 250mm een rvs pen ingeboord. De eerste en de laatste pen kwamen op 120mm van de buitenrand te zitten. Lengte van de pennen ongeveer 120mm x 12mm diameter.

  Succes met de job,

  André

 3. #3

  Re: Verbindings pennen eiken roer

  We hebben afgelopen zomer een aken race georganiseerd voor onze klanten met een uitleg over de Lemsteraak etc. Volgens de schipper zijn er regels waar een Lemsteraak die geregistreerd is aan moet voldoen. Je mag niet zomaar eea veranderen. Ik zou bij de stichting Lemsteraak vragen waaraan je moet voldoen / hoe het roer vastgezet moet worden.

 4. #4

  Re: Verbindings pennen eiken roer

  Het wordt een geheel nieuw roer zelfde grote en model als de nu aanwezige. Het gaat mij om de bevestiging tussen de delen eikenhout, daar zitten ijzeren pennen in zogenaamde blinde pennen. Nu kan ik wel wachten tot de aankomende winter en eerst het oude roer demonteren maar wil deze zomer een nieuwe maken. Dacht je dat daar ook regels voor waren, ik kan natuurlijk voor de zekerheid even vragen.

 5. #5

  Re: Verbindings pennen eiken roer

  Het enige wat ik van de schipper begreep is dat hij niet zomaar wat kon veranderen zonder problemen met het register te krijgen. Zelfs de houten katrollen moesten aan bepaalde voorwaarden voldoen.

  Als de aak niet in het register staat zou ik me geen zorgen maken maar het zou zonde van het werk zijn als je een mooi roer heb gemaakt die je niet zou mogen gebruiken van het register.

 6. #6

  Re: Verbindings pennen eiken roer

  Het register legt bepaalde parameters vast in regels, zodat er met gelijke wapens kan gestreden worden in de wedstrijden. Deze parameters slaan bijna uitsluitend op de vorm van het onderwaterschip, de plaats van de mast, en zijzwaarden, de ligging van het metacenter, de metacenterhoogte, de grootte van de diverse onderdelen in procenten van de lengte,etc.

  Qua constructie zijn er weinig of geen restricties, of je dus een zijzwaard bouwt uit drie of vier delen, een roerblad koud lijmt of voorziet van veren, al dan niet vals, of je gebruikt stalen pennen, dat maakt niet uit, het voornaamste is dat de vorm en de afmetingen van de onderdelen conform zijn aan de regels.
  Hoe je het hele boeltje samenbouwt dat is aan de scheepsbouwer, die is vrij om te kiezen welke methode hij daar voor wenst te gebruiken.

  Zo is er bij het stamboek tegenwoordig een hele heisa aan de gang tussen het stamboek en een ontwerpbureau, deze laatste heeft de regels zodanig geïnterpreteerd dat er een afwijkende rompvorm ontstaan is, cijfermatig klopt het wel, maar je voelt aan dat er iets niet klopt. Komt bij dat de gebouwde ontwerpen van dit bureau tegenwoordig in elke wedstrijd met de ereplaatsen gaan lopen, andere ontwerpen maken geen schijn van kans meer. Het stamboek wil deze evolutie de pas afsnijden door de parameters aan te scherpen, zodat theoretisch ieder deelnemer met evenveel kans op winst vertrekt in een wedstrijd.

  Maar nogmaals qua constructietechniek ben je niet gebonden aan welke regel dan ook, tenzij de regels van het vak natuurlijk, het moet technisch wel kloppen.


  Mvg,

  André

 7. #7

  Re: Verbindings pennen eiken roer

  In het boek van Peter Dorleijn, http://www.bol.com/nl/p/de-bouwgesch...ngen/666766272 vind je uitgebreide beschrijvingen van de bouw van elk onderdeel van een botter.
  In dit document http://www.home.deds.nl/~5a3/Roer%20botter.pdf zie je een en ander over het maken van het roer.
  Vaak worden stukken draadeinden van RVS gebruikt als blinde pennen. De pennen moeten verspringend in de platen hout geboord worden en niet in één keer door het hele roer, om breken te voorkomen. Voor het hout gebruik je het best kwartiersgezaagd eikenhout.
  http://www.garnkwak.nl/foto_allerlei.html levert een korte beschrijving.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top