Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 20
 1. #1

  Verbeteren kennis en vaardigheden

  Na zo'n pakweg 4 jaar als amateurhobbyist aan houtbewerking te hebben gedaan, ben ik er eigenlijk wel aan toe om eens echt de diepte in te gaan en echt te werken aan mijn vaardigheden.

  Ik heb me suf gezocht naar meubelmakers- of houtbewerkingscursussen in regio van Zwolle of Overijssel, maar heb op internet daar nog niet iets gevonden wat er bij me uit sprong. Ik heb wel een cursus gezien die me echt aansprak, en dat was bij meubelmakerij de Schrijn in Langenbroek, deze geven een viertal cursussen oplopend in moeilijkheid. Zoiets zoek ik nu. Het mooiste vind ik ook dat je er certificaten bij krijgt, dat zijn uiteraard geen diploma's, maar ze geven toch het "kunnen" weer van diegene die ze bezit. Helaas zijn die cursussen niet voor mij te volgen, ten eerste is het te ver met het openbaar vervoer, zo'n 4 uur, en daarom moet ik het, als ik het zou doen, op zaterdag doen. En dan kost het me 200 euro extra aan vervoerskosten, dat is bijna 1/3 van het totale cursusbedrag erbij op. Iets te veel van het goede allemaal.

  Ik heb ook zoveel mogelijk boeken proberen te lezen, maar de makkelijk verkrijgbare boeken zijn allemaal van het niveau dat ik allang ontgroeid ben.

  Ik probeer mezelf wel steeds te trainen door consequent proberen elk werkstuk perfect te krijgen, en steeds te verbeteren, maar dat houd ook een keer op.

  Mijn vraag, nee, mijn probleem is dus dat ik niet weet hoe ik mijn vaardigheden kan verbeteren. Cursussen zijn niet voorhanden, ken geen meubelmakers die me wat vakkennis willen aanleren, als ze daar überhaubt tijd voor zouden hebben, wat nu?

  Kunnen jullie me tips geven?

 2. #2

  Re: Verbeteren kennis en vaardigheden

  Volgens mij is juist daarvoor dit forum ook bedoeld!
  De nog maar korte tijd dat dit forum bestaat heb ik toch al nuttige tips opgepikt.
  Er zijn natuurlijk prachtige boeken en dvd's te koop.
  Maar met eenvoudig gereedschap en een flinke portie geduld en doorzettingsvermogen is veel te bereiken.
  Op dit forum is volgens mij genoeg kennis aanwezig, om een basis te leggen voor het nodige vakman(vrouw)schap.
  Is het een idee op een of andere manier deze kennis nog beter over te dragen?

  Kor

 3. #3

  Re: Verbeteren kennis en vaardigheden

  Ik denk dat je vraag eigenlijk veel te algemeen is. Wat is precies hetgeen je zou willen leren? Dat lijkt me iets eenvoudiger om antwoord op te geven als, waar kan ik leren meubelmaker te worden? Je kunt maar een paar dingen tegelijk leren en, wat velen nogal eens vergeten, als je aanleg hebt is het vooral de praktijk waar je door leert. Hoe leerde men vroeger meubelmaken? Simpelweg door als jochie van 14, 15, 16 jaar als leerling bij een meubelmaker te gaan werken en dat dan tot je 70ste blijven doen. Niet alleen leerde je daar door het onderricht, je zag doorlopend om je heen vakmensen aan het werk. En die vakmensen waren nogal eens mensen op leeftijd, die zelf als 12 jarig jongetje ooit eens zo waren begonnen. Waar kom je zoiets tegenwoordig nog tegen? Dan is het ook interessant om eens te kijken wat dat nu inhoudt, een goede meubelmaker te zijn. Wil je een notenhouten boekenkast maken zoals Henry van de Velde ontwierp (1898) voor de directiekamer van ' Revue Blanche' of een kast volgens ontwerp van Jan de Bouvrie? Dat is me een wereld van verschil. Ik ken maar heel weinig Nederlandse 'echte' meubelmakers. En dan heb ik het over makers die iets meer kunnen als hout zagen op een Altendorf zaagmachine, en monteren langs de weg van de lamello machine. Dan heb ik het over mensen die iets met hun handen kunnen en die zeer goed in de breedte theoretisch en praktisch onderlegd zijn over heel veel aspecten van hun vak. Tenzij je heel veel aanleg hebt, dat komt soms wel eens voor, maar anders kun je dit als amateur vrijwel niet leren in de tijd en de situatie die je tot je beschikking hebt.
  Het lijkt me dat je iedere keer een stukje moet pakken en dat dan helemaal uit moet diepen, tot aan het tot vervelens toe oefenen.
  Dan zul je weleens een cursus of een workshop moeten volgen bij een heel goede vakman of vakvrouw, waarvoor je een reis moet maken, en ik weet dat het inmiddels heel indrukwekkend is om te zien wat er allemaal op DVD te vinden is. En dan de boeken, oude boeken,vooral oude boeken uit de tijd van de vakmensen daar vind je vaak de meest interessante zaken in.

  Hier zou je dus kunnen beginnen met het eerstvolgende project wat je voor ogen hebt en daar informatie over en voor vragen, literatuur, DVD enzovoort.
  Mijn oma zei vroeger altijd: waar een wil is, is een weg. Ze kon dan ook heeel lekker koken.

 4. #4

  Re: Verbeteren kennis en vaardigheden

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door dopeling
  En dan de boeken, oude boeken,vooral oude boeken uit de tijd van de vakmensen daar vind je vaak de meest interessante zaken in.
  Ik kwam pas geleden deze site met oude boeken tegen. Heel veel boeken uit eind 19e, begin 20e eeuw. Zitten echte juweeltjes tussen, zoals de ambachtelijke houtconstructies die in Amerika werden gebruikt, maar die ik ook wel herken van de zolder waar ik werk (volgens mij een 18e-eeuws gebouw).

  Als je oude kennis zoekt moet je daar eens kijken.

  Arthur

 5. #5

  Re: Verbeteren kennis en vaardigheden

  Ik weet niet of je goed Engels kan praten of lezen, maar er bestaan talrijke boeken in het Engels, nieuwe een "klassieke" zoals "Tage Frid Teaches Woodworking". Of om een van de nieuwe auteurs te noemen David Charlesworth van wie ook 5 DVD verkrijbar zijn. Ook voor cursussen zou het en goed idee zijn aan de andere kant van het Kanaal te gaan kijken. Ook hier is mijn aanbeveling D.C. Het is niet goedkoop maar elke cent waard.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2008
  Locatie
  Lembeke
  Berichten
  302

  Re: Verbeteren kennis en vaardigheden

  Inderdaad ,wat wil je leren , kan je met je basis vaardigheden al niet vooruit?
  Wil je super deluxe zwaluwstaartjes met de hand maken?Of wil je liever een stoel maken? Ontwerp je zelf al eens?
  Je kan wel technisch perfect zijn,maar daarom maak je nog geen mooie meubels...

  Ik weet niet of je Sam Maloof kent? Dit is een inmiddels "hoogbejaarde" houtbewerker uit Amerika.Werkt 6 op 7 al z'n hele leven lang.
  Daar is hij echt de top. Hij heeft nooit een opleiding gehad in houtbewerking maar is er gewoon voor gegaan.
  Hij heeft zijn eerste opdracht (die kreeg hij van Henry Dreyfuss, toch ook geen sukkel) uitgevoerd met enkel wat handgereedschap en een geleende cirkelzaag.
  Resultaat: een geheel eigen stijl, die talloze keren wordt gekopieerd,puur uit bewondering +verbindingen die hij zelf bedacht heeft.

  In een interview verteld hij het volgende:" Als een jongeman mij vraagt of het de moeite loont om 10 000 euro (zoveel kosten sommige opleidingen daar echt) te betalen voor een cursus houtbewerking dan geef ik hem de raad om het idee te vergeten en gewoon zijn werkplaats in te richten. Want wat ben je met een dure cursus als je daarna geen geld hebt om je werkplaats in te richten?.

  Als je kijkt welke middelen (misschien te veel) we nu hebben om dingen te leren in vergelijking met toen, dan zijn we luxe paardjes.
  Ik zou zeggen gewoon er voor gaan.

  Mvg,

  Geert

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451

  Re: Verbeteren kennis en vaardigheden

  Misschien een abonnement op "Fine Woodworking" ?

  Ed

 8. #8

  Re: Verbeteren kennis en vaardigheden

  Ik denk dat je vraag eigenlijk veel te algemeen is. Wat is precies hetgeen je zou willen leren? Dat lijkt me iets eenvoudiger om antwoord op te geven als, waar kan ik leren meubelmaker te worden?
  Mijn huidige stijl van werken lijkt wel wat op "constructiewerk" Dat wil zeggen, schaven, zagen schroeven/lijmen. En dav vooral machinaal. Dat komt misschien ook door het soort hout waar ik veel mee werk, erg ruw vurenhout. Echt typisch meubelmakershandgereedschap gebruik ik eigenlijk heel weinig. Ik zou me meer willen toespitsen op het preciezere werk met handgereedschappen, zoals kleine meubels en siervoorwerpen. Ik heb de 4 jaar machinaal gewerkt, nu zou ik wel wat meer met echt kwaliteitshandgereedschap willen leren werken. Alleen weet niet wat de beste manier hiervoor is.

 9. #9

  Re: Verbeteren kennis en vaardigheden

  oeh oeh; maar ikke wel! je hebt 2 dingen absoluut nodig: een vlakke scherpe schaaf en een voortreffelijke brede beitel. Je stopt wat tijd in het slijpen van deze zaken en je maakt met de hand een pen/gat verbinding, en dan nog een paar tot je een mooi simpel meubeltje hebt. Dan maak je iets met zwaluwstaarten, een laatje ofzo. Ondertussen ontdek je van alles, sneller leren gaat niet. Heel belangrijk is dat je jezelf ondertussen aanleert hoe je je gereedschap slijpt. gebruik eerst makkelijk hout, beuken ofzo. veel plezier!

 10. #10
  Athanor
  Guest

  Re: Verbeteren kennis en vaardigheden

  Hallo Woodworker,

  Om je gedachten over een verdere ontwikkeling van je vaardigheden en kennis aan te scherpen kan ik je de video's voor beginners in houtbewerking (meubelmaken) op de site van Fine Woodworking aanbevelen. Ze behandelen op een overzichtelijke manier de keuze van gereedschap, technieken en benodigde hulpmiddelen (werkbank). Zie onderstaande link:
  http://www.taunton.com/finewoodworki...rted/index.asp

  Deze zijn gratis te bekijken Veel plezier ermee!
  Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top