Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 23
  1. #1

    Niet alles over gutsen

    Vermetguts:
    vouw aan de bollekant, aan de onderkant.
    Voor het steken van holle vormen.
    Sommige modellen mag je met een lichte hamer gebruiken.
    Nooit een stalen hamer gebruiken.
    Nooit hard op een guts slaan, tenzij het een beeldhouw guts is.

    Steekguts:
    vouw aan de hollekant, aan de binnenzijde.
    Voor het steken van bolle vormen.
    Voor het recht naar beneden afsteken.
    Dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat dit een holle steekbeitel is.
    De timmerman gebruikt(e) deze bv voor het rond afsteken in het kozijn,
    voor een ronde hoek van een scharnier, of inlegslot.
    Mag gebruikt worden met een hamer.
    Sommige fabrikanten maken ze met slagvaste kunststof hechten,
    die geschikt zijn voor stalen hamers

    Geknikte guts: lichte uitvoering van de steekguts.
    Vouw: binnenzijde
    Afwerkguts,
    Niet geschikt om met een hamer op te slaan

    Lepelguts:
    Vouw: binnenzijde
    Voor rond uitholwerk
    Niet geschikt om met een hamer op te slaan

    Burijn:
    vouw: onderkant
    Voor het uitsteken van v-vormige groeven en vierkante snedes
    Er zijn ook fabrikanten die korte en brede lepelgutsen onder de naam Burijn verkopen.

    Tevens zijn er voor de bovenstaande modellen nog: verkropte gutsen, en gebogen gutsen.

    Houtdraaiers gutsen:
    Deze worden ook wel draaibeitels genoemd.
    Ik weet te weinig van deze gutsen, en waag me hier dus ook niet aan.
    Vouw:
    voor houtdraaiwerk, deze hebben vaak veel langere hechten.
    Onderverdeling in:
    voordraaigutsen
    Detailgutsen
    vormgutsen
    Schrapers
    Afsteekbeitels


    Slijpen:
    Tussen 22 en 30 graden.
    Vermetgutsen rond afslijpen.
    Steekgutsen rechtslijpen.

    Het wetten:
    Bijvoorbeeld met dit type wetsteen;
    Coticule Selected slipstone
    http://nl.ardennes-coticule.com/index.a ... ageListe=4

    Of dit soort:
    http://nl.ardennes-coticule.com/index.asp?id=394&idf=21

    Er zijn veel afgeronde zachte wetstenen voor gutsen verkrijgbaar.
    Als je veel verschillende gutsen hebt,
    is het handiger om een paar verschillende bijpassend wetstenen aan te schaffen.
    Als je gutsen op tijd bijscherpt op een wetsteen hoef je niet zo vaak te slijpen.

    De benaming Vermet en Steek worden vaak foutief vervangen door Holle een Bolle gutsen,
    geen idee waarom men dit doet, maar eigenlijk is dit fout.
    Ook wordt Vermet en Steek met elkaar verward, en soms zelfs door elkaar heen gebruikt in dezelfde zin.
    Ook is er woordverwisseling tussen Lepelguts en Burijn.

    Tevens zijn er voor veel van de bovengenoemde gutsen zogenaamde, beeldhouwgutsen,
    deze zijn vaak langer met dikker staal en hebben een wat dikker hecht (handvat).
    En zijn beter bestand tegen een zwaardere hamer en hardere slagen.
    ook hierbij: nooit met een stalen hamer op slaan.

    In het algemeen kun je zeggen:
    Houten hechten, houten hamers, of ronde beeldhouwhamers (flessenhamer).
    Kunststof hechten, beter geschikt voor stalen hamers.

    Waarom geen afbeeldingen, omdat ik simpelweg 4 steekgutsen heb, en de rest eigenlijk zelf niet gebruik.
    Misschien kan iemand anders die correct aanvullen, en van foto's jatten van websites houd ik niet zo van.

  2. #2

    Re: Niet alles over gutsen

    Alle gutsen kun je "aansturen" met een klopper.
    Doormiddel van het slaan heb je meer contole over je guts dan wanneer je met de hand aan het duwen gaat.
    afhankelijk van de gewenste slagkracht neem je een lichtere/zwaardere klopper

  3. #3

    Re: Niet alles over gutsen

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door burijn
    Alle gutsen kun je "aansturen" met een klopper.
    Doormiddel van het slaan heb je meer contole over je guts dan wanneer je met de hand aan het duwen gaat.
    afhankelijk van de gewenste slagkracht neem je een lichtere/zwaardere klopper
    Je kan inderdaad bijna elke beitel aansturen met een hamer of klopper, maar meer controle dan uit hand steken heb je zeker niet.

    Niet elke beitel stelt er prijs op om met een hamer op de kop geslagen te worden trouwens.

    Je duwt ook niet met de hand, maar je werkt met de schouder, de hand stuurt enkel, deze houding in combinatie met een vlijmscherpe beitel staat garant voor een accurate verspaning.

    Voor diep snijwerk of beeldhouwwerk is de hamer of klopper dan weer wel onmisbaar, dat speelt een schouder alleen niet klaar

    Mvg,

    André

  4. #4

    Re: Niet alles over gutsen

    Ik heb nooit een klopper gebruikt bij het houtsnijden ( en heb toch gesneden in eiken, esdoorn, noten; daartegen is linde zo zacht als boter), zorgen dat je materiaal scherp genoeg is is voldoende tenzij je met gereedschap werkt met een breed snijvlak. Maar 't kan goed zijn dat persoonlijke voorkeur hier een rol speelt evenals fysieke kracht.
    Groet,
    Frans

  5. #5

    Re: Niet alles over gutsen

    Mijn vader heeft 15 jaar (na zijn pensioen) Luiks houtsnijwerk gemaakt, en altijd een stalen hamer gebruikt. Net zoals de docent dat doet. De beitels en gutsen hebben hiervan geen enkele schade opgelopen aan de heften. Maar echt slaan is er natuurlijk niet bij, het is eerder tikken. Zijn houtsnijbeitels en gutsen zijn van 'Dastra', een artisanale smid uit Duitsland.
    www.dastra.net

  6. #6

    Re: Niet alles over gutsen

    hallo,

    laatst kwam mijn oma met een set nooitgedagt gutsen aan, die had zij gekocht op een markt voor een goed doel of zo iets maar ik kan er niet echt veel info over vinden, dus mijn vraag is of iemand hier wat meer info over heeft? en dan gaat het meer over het slijpen er van en of het een goede set is.

    hier 2 foto's:

    [album]437[/album]

    [album]436[/album]

    groet jordi

  7. #7

    Re: Niet alles over gutsen

    ben maar zuinig op dat setje!

  8. #8

    Re: Niet alles over gutsen

    dan heeft me oma dus toch een mooie aankoop gedaan voor die prijs.

  9. #9

    Re: Niet alles over gutsen

    Mooi setje steekgusten.

    Qua slijpen van steekgusten.
    Bij mijn oude werkgever hadden we veel luxe qua slijpen, er stonden mooie slijpers.
    Steekgutsen slepen we op smalle slijpstenen met afgeronde hoeken, er stond daar een machine met 5 verschillende stenen er op naast elkaar. Maar ik zie dit soort stenen nergens meer.
    Dus hoe slijpen jullie nu je steekgusten, behalve op een wetsteen?
    Slijpen jullie ze op speciale slijpstenen die afgerond zijn, of op de hoek van de steen?

  10. #10

    Re: Niet alles over gutsen

    ik had een keer gehoord van een timmerman uit mijn straat dat hij zou adviseren om ze gewoon te slijpen op de zijkant van je steen.
    alleen wat voorn wetsteen gebruiken jullie hier voor?
    ik heb wel eens gewoon een stuk schuurpapier van 400 of 600 op een ronde stok gedaan en dan daar mee ontbramen.

 

 

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top