Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Wandmeubel gemaakt hoe op te hangen.

  Hallo,

  Ik heb onderstaand wandmeubel gemaakt als eerste project voor mijn bijna op te leveren huis. Het is mijn eerste project en ben er dus trots op. Het is nog niet geheel afgewerkt maar het zit in ieder geval al in elkaar.

  Voordat ik met de afwerking en spuiten ga beginnen moet ik misschien nog een aanpassing doen om het meubel zo aan de muur te hangen zoals ik dat wil.
  Graag zou ik het meubel strak tegen de muur hebben hangen zonder dat je ophangpunten ziet. Nu heb ik alleen geen idee hoe ik dit veilig/stevig op kan lossen.

  Wat informatie over het meubel:
  Gemaakt van MDF 18mm
  Doorsnede 150cm
  Verbindingen zijn (als ik het goed heb) halfhout verbindingen

  Graag advies.
 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.745

  Re: Wandmeubel gemaakt hoe op te hangen.

  De enige simpele oplossing die me te binnen schiet is met sleutelgatplaatjes in de verticale elementen. Ik weet niet of ze smal genoeg zijn. Het lijkt me ook niet moeilijk die plaatjes eventueel zelf te maken. Een kwestie van een restje plaatstaal van rond de 2 mm of aluminium van 3 mm voorzien van een paar gaatjes en de zaak in vorm vijlen.
  Dit is eerder aan de orde geweest dus met de zoekfunktie kom je meer te weten.
  Ga je bij het afwerken de voorkanten nog afschuinen/afronden zodat ze in de ronding van de haaks erop staande elementen vallen? Dat lijkt me voor het oog wat gestroomlijnder.
  Maar het is wel een leuk ontwerp.

 3. #3

  Re: Wandmeubel gemaakt hoe op te hangen.

  Sleutelplaatjes (slotplaatjes) lijken inderdaad de beste oplossing, maar dan wel lange schroeven gebruiken (6 cm, liever nog 8 cm). Gaten diep voorboren en vullen met dunne contactlijm, schroeven er in, dagje laten uitharden voor het ophangen. Dit omdat MDF op de kanten niet erg sterk is, het scheurt snel uit, de lijm in combinatie met de lange schroeven kan dat voorkomen.

  Ik zou in de drie grote staande delen in ieder geval een slotplaat zetten, misschien zelfs in de kleinere delen ook. Dit soort MDF constructies heeft de neiging snel te gaan hangen als er iets van gewicht op komt. Een volgende meubel zoals dit zou ik in massief hout maken, stabieler en steviger.

  Schuinen en ronden, zoals WR1944 voorstelt, zou het aanzien van het meubel veel goed doen denk ik, maar ik vind het zoals het nu is voor een eerste project helemaal niet verkeerd!

  Groet, Rob.

 4. #4

  Re: Wandmeubel gemaakt hoe op te hangen.

  Kijk als ik de benaming wist "sleutelgatplaatjes" had ik het wel gevonden. Die kan ik nog wel mooi maken hier op het werk.
  Deze dus vastzetten in het MDF met lange schroeven (neem aan niet te dikke) en een stukje uithollen in het MDF. Dit moet nog wel gaan lukken. Deze zal ik dan eerst maken voordat ik alles vastlijm.

  Massief hout zou versie 2.0 kunnen worden. Heb dit gemaakt met een touwtje, potlood, decopeerzaak en een beitel. Nu natuurlijk wel gezien dat het beter kan. Weet welke fouten ik gemaakt die ik zou kunnen verbeteren.

  Afwerking ga ik bekijken als ik het geheel gelijmd heb zodat het stevig in elkaar zit. Omdat eigenlijk geen elke plank gelijk is weet ik nog niet of ik alles ga ofronden of misschien zelfs hoekig maak. Sommige hoeken (vooral de kleine planken) steken soms erg uit en weet niet of het er mooier en ronder van wordt. Misschien word het voor het oog wel platter wat niet de bedoeling is. Ga dit nog rustig bekijken.

  Kleur is in ieder geval al uitgezocht. Nu nog bedenken of ik dit zelf ga doen of laten doen.

  Tips en trucs altijd welkom natuurlijk!!

 5. #5
  Athanor
  Guest

  Re: Wandmeubel gemaakt hoe op te hangen.

  Welkom op het forum! Leuk om je werkstuk te zien en knap dat je dit met een decoupeerzaag weet te maken, ik klungel altijd met die dingen.... Ik denk dat de vorige schrijvers met het afronden niet de afronding van de planken zelf bedoelen, maar die zodanig schuin willen schaven dat alle voorkanten gezamenlijk een bolvorm weergeven.

  Succes en laat het eindresultaat nog eens zien het forum meubels ofzo.

  Fons

 6. #6

  Re: Wandmeubel gemaakt hoe op te hangen.

  http://www.eenvandaag.nl/binnenland/397 ... elle_mooij

  Op 2 minuten kan je ongeveer zien hoe het moet worden. Iemand een idee hoe je zoiets moet noemen?

 7. #7

  Re: Wandmeubel gemaakt hoe op te hangen.

  Ik zou het een wandrek noemen;-).

  Ik heb nog een idee aansluitend op die sleutelgatplaatjes. Ik denk dat je op zo'n rek beter meer dan 2 bevestigingen hebt, maar het kan lastig zijn elk gaatje perfect te boren (boor loopt nogal eens weg).
  Je zou van metalen strips een soort draaiende bevestiging kunnen maken.
  Je kunt in die strips van een cm of 5 lang langs beide kanten een schroefgaatje boren.
  Dan met een enkele schroef verschillende strips aan het rek bevestigen, en ze onder een zelfde hoek schuin zetten. Als je ze dan ter plaatse op de muur kunt aftekenen (ik hang de kast altijd op met 2 stuks, daarna teken ik de rest af) en boren heb je minder kans op foutjes.
  Eens overal bevestigd duw je het rek naar beneden tot de strips verticaal hangen.

  Nog iets: bij het afwerken van je mdf kan je best de kanten plamuren. Deze nemen veel meer verf op omdat ze poreuzer zijn. Het hoeft niet persé plamuur te zijn, met houtlijm lukt het ook wel. 'Sealen' noemen ze dat geloof ik;-).
  Voor het opronden van de kantjes is het eigenlijk heel simpel eens rondlopen met een bovenfrees met oprondfreesje met zo'n rollagertje eraan. In de meeste setjes zit er zo eentje bij. Daarna nog even schuren en klaar!

  Groeten en succes!
  Steven

 8. #8

  Re: Wandmeubel gemaakt hoe op te hangen.

  Ik zou het wandmeubel vastzetten door een stel draadeinden in de muur vast te zetten met een chemisch anker of een passende plug. Deze draadeinden door de kopse kant van het MDF op een halve verbinding, met een extra ruim stuk gat op de kop, carroseriering erin moer erop en dan afwerken met de andere halve verbinding.

  Zijaanzicht:

  rood=draadeind
  groen=carroseriering
  bruin=moer

  verbergen door de andere (op het plaatje dus de loodrecht uit je monitor komende) delen.

  Attached files

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top