Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  slijpen cirkelzaagblad (HM)

  Beste houtwerkers,

  Heeft een van jullie ervaring met het zelf slijpen van hardmetalen cirkelzaagbladen ? Het boek "sharpening" (complete guide to; L.Lee) beschrijft het proces wel goed, alleen, mij is niet duidelijk of nu iedere keer de tanden gezet moeten worden. Zaag zettangen zijn sowieso sporadisch en veelal niet geschikt voor cirkelzaagbladen. Op zich lijkt het mij wel handig om bij gebruik van HM bladen (ik bedoel hiermee: geen carbide tip) om die zelf te kunnen slijpen wanneer dat uitkomt.

  Dank

  Harm van Leeuwen

 2. #2

  Re: slijpen cirkelzaagblad (HM)

  HM= hard metaal, deze tanden kan je niet "zetten" en hoeven ook niet gezet te worden, de plak HM is dikker dan het blad. Hardmetaal en plooien, dat gaat niet samen, dat breekt gegarandeerd.
  Slijpen uit de hand is bij deze zaagbladen uit den boze, het gaat ten koste van de rondloop. Er word wel eens geklooid met een dremel voorzien van een diamantschijfje om HM zagen aan te scherpen maar professioneel kan je dat niet noemen.

  HSS zaagbladen kunnen wel zelf gescherpt en gezet worden, voor cirkelzaagbladen zijn er , of waren er, speciale zaagzettangen of zaagzetijzers in de handel om deze klus te klaren.

  Zetten hoeft hier maar te gebeuren als de zaagsnede te nauw word, de zaag gaat dan klemmen in de zaagsnede en loopt warm, of erger nog, begint te vervormen (blaren)

  Scherpen kan gebeuren met een gepaste driekantige vijl, analoog aan het scherpen van een handzaag waar eerst de tanden gevlakt worden met een platte vijl, moet er ook iets gelijkaardig gebeuren bij een cirkelzaag. Door de aard van het beestje (ronde vorm) gebeurt dit bij een cirkelzaag door een oude wetsteen tegen de zaag te houden bij een draaiende machine :shock:
  Dit garandeert een mooi rondlopend zaagblad, daarna kan er gevijld worden.

  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: slijpen cirkelzaagblad (HM)

  Slijpen kost een tientje en veel scherper resultaat, niet prutsen

 4. #4

  Re: slijpen cirkelzaagblad (HM)

  Andre,

  Dank voor de nuttige informatie

  Groet

  Harm van Leeuwen

 5. #5

  Re: slijpen cirkelzaagblad (HM)

  Overigens is HM - hardmetaal - wel degelijk carbide. Het kunnen verschillende carbidesoorten zijn, maar meestal (vooral) op basis van wolframcarbide. Widia (wie Diamant...) is ook een carbide(mengsel), van proprietary aard...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top