Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  Uitgutsen boring tbv. indianenfluit

  Ik ben bezig een indianenfluit te maken. De methode meest gebruikte methode is om 2 helften hout te nemen en die uit te gutsen (perfect half rond) en vervolgens die 2 helften op elkaar te lijmen. Ik gebruik hiervoor een diep gebogen pfeil guts (http://www.baptist.nl/houtbewerkers/pfe ... mm-9-18mm-) met de vouw aan de bolle buitenkant. Nu gaat dit niet echt heel makkelijk. Ik moet behoorlijk veel kracht zetten. De guts is nieuw en behoorlijk scherp. Ik vraag me af of een guts met de vouw aan de binnenkant hier niet beter geschikt voor is. Of is er misschien een andere (niet machinale) methode om dit te doen. Misschien eerst met een V-gust voorgutsen of zo? Het hout waar ik nu mee werk is Fichte.

 2. #2

  Re: Uitgutsen boring tbv. indianenfluit

  De vouw naar binnen lijkt me niet lekker werken, want dan neigt de guts er naar om steeds dieper het hout in te duiken. Hij is zo lastig te doseren. Eerst een geultje maken lijkt me wel handig. Kan je eerst met een veerploeg een groef schaven?
  Als je zachtjes met een houten hamer op een guts tikt krijg je meer controlle dan dat je het met alleen handkracht probeert.
  Die gebogen guts lijkt me een afwerkgereedschap, niet bedoeld voor het eerste grove werk. Op zo'n gebogen guts heeft tikken met een hamer weinig nut misschien.

  Maar misschien zijn er hier beeldhouwers die er echt verstand van hebben?

 3. #3

  Re: Uitgutsen boring tbv. indianenfluit

  Met een rechte guts voorzien van een vouw aan de buitenzijde zou dat klusje makkelijk moeten kunnen, daar hoef je zelfs geen kracht bij te gebruiken, een vlijmscherpe beitel is wel een voorwaarde, vermoedelijk loopt het hier fout.
  Houtsnijbeitels werken pas optimaal als vlijm-, maar dan ook vlijmscherp zijn.
  Ik zou de snijkant van de guts eens grondig onder handen nemen, "behoorlijk scherp" is niet voldoende.
  Normaal gezien heb je zelfs geen hamer nodig, de kracht komt uit de schouder om de beitel door het hout te drijven bij het snijden.
  Fichte, oftewel Vuren snijd bijna vanzelf, zeker de fijnjarige variant ervan.


  Mvg,

  André

 4. #4

  Re: Uitgutsen boring tbv. indianenfluit

  Hallo Louis,
  't zal inderdaad niet aan de guts liggen maar aan de scherpte, aan het einde van de vouw richting het hecht moet de vouw eveneens rond lopen en niet hoekig geslepen zijn om 'm te kunnen sturen.
  Ik heb houtsnijwerk gedaan en weet daarom dat de snede echt 100% scherp moet zijn; ik deed als laatste bewerking na het wetten altijd de guts over zo'n houten blokje met leer overtrokken van flexcut ingewreven met een soort krijt van hetzelfde merk. Dat blokje heeft allerlei gutsvormen waar altijd een passende bij zit.
  Je zou eventueel een eerste kanaal voor de fluit kunnen maken met een burein ( driehoekige guts zoals je wellicht weet). Overigens zijn bureinen van alle houtsnijgereedschappen 't moeilijkste om te scherpen.
  Een doedelzakmaker die ik ken maakt de gaten voor schalmei en bourdons met een taps toelopende boor ( ruimer als ik 't mij goed herinner) op de draaibank.
  Succes,
  Frans

 5. #5

  Re: Uitgutsen boring tbv. indianenfluit

  Nou bedankt ik ga mn guts zeker slijpen. Ik heb dat setje van Flexcut. Moet wel een beetje handigheid in krijgen om de guts goed te slijpen. Nog tips? Ook is de vouw hoekig en niet rond geslepen. Mijn guts heeft nog een 2e vouw aan het einde (2 mm). Ik vraag me af of het niet beter is om deze vouw niet te hebben.

 6. #6

  Re: Uitgutsen boring tbv. indianenfluit

  Beste Frans, ik zou graag een contact hebben met de doedelzakmaker. Ik wil nl. ook proberen een fluit te maken middels uitboren. Zou dat kunnen?

 7. #7

  Re: Uitgutsen boring tbv. indianenfluit

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Dulcimer
  Een doedelzakmaker die ik ken maakt de gaten voor schalmei en bourdons met een taps toelopende boor ( ruimer als ik 't mij goed herinner) op de draaibank.
  Ik neem aan dat hij afzonderlijke boren en ruimers gebruikt, een boor (waarschijnlijk een lepelboor of een kanonnenboor (? gun drill, D-bit...)) om het gat te boren, en een of meer ruimers om het verloop van akoestische ruimte er in aan te brengen.

  Overigens is het maken van houten blaasinstrumenten iets dat mij wel interesseert. Ooit (famous last words...) wil ik me daar nog wel eens aan zetten...

 8. #8

  Re: Uitgutsen boring tbv. indianenfluit

  Louis, de doedelzakmaker heet Frans Hattink; http://www.doedelzak.com/
  Zoals ik Frans ken zal hij bereid zijn je tips te geven.
  Wat de fijne vouw betreft; bij houtsnijgereedschap moet je die niet hebben; de vouw maakt van snede tot einde maar één hoek. Overigens heeft André groot gelijk als hij schrijft dat je voor dit soort werk beter een rechte guts kunt gebruiken; daarmee kun je meer kracht zetten, bij een gebogen guts werk je in de diepte en maak je meer een scheppende beweging.
  Henk; welke ruimers precies worden gebruikt weet ik niet; volgens mij werd en wordt bij fluiten en doedelzakbouw maar één ruimer gebruikt. Ik heb ooit geïnformeerd bij Herman de Wit van de folkband 't Kliekske in Vlaanderen en die had 't over één ruimer, ik weet nog dat hij zei dat die erg prijzig zijn en waar je ze kunt kopen weet ik niet. Pro arte ( winkel in Antwerpen, staat ook online, heeft ruimers maar die zijn te kort; hun ruimers dienen voor het ruimen van de gaten voor de stemschroeven van luiten e.d.). Ruimers zouden echter zelf te maken moeten zijn maar die klus zal niet simpel zijn zonder geëigend gereedschap.
  Groet,
  Frans

 9. #9

  Re: Uitgutsen boring tbv. indianenfluit

  Hoi Frans,

  Dank voor je reactie. Ik zal contact opnemen met Frans Hattink. Mijn guts is recht maar heeft wel een 2e vouw. Zie bijgevoegde fotootjes. Dus volgens jou hoort die 2e vouw er niet te zitten? Of moet deze weggeslepen worden?
  Attached files

 10. #10

  Re: Uitgutsen boring tbv. indianenfluit

  Louis,
  Prima guts, 't is een Pfeil; Pfeil, Auriou, Stubai en Kirschen zijn allen prima merken voor houtsnijgereedschap. Inderdaad die kleine vouw moet weg.Zo ook de scherpe overgang van de vouw richting het hecht; probeer die iets bol te maken. Gutsen zijn niet gemakkelijk om te wetten; je moet steeds in dezelfde hoek een rollende beweging maken over de wetsteen waarbij je moet voorkomen dat de einden van de vouw een ronde vorm krijgen( dat vergt nogal wat oefening, je rond die hoeken maar al te gemakkelijk af). De binnenkant wet je door die over een voorgevormde bolle slijp- of wetsteen te halen, daarna polijsten met bijvoorbeeld 't blokje van flexcut ( of iets wat je zelf maakt uit hout en overtrekt met leer).
  Overigens ben ik van Pfeil overgegaan op Kirschen; Kirschen polijst hun gereedschap waardoor je minder werk hebt aan het gebruiksklaar maken.
  Groet,
  Frans

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top