Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Lampenkap uit een stam

  Ik kwam nog een leuke lampenkap tegen
  http://www.froot.nl/categorie/art-en...-uit-een-stuk/

  Redelijk wat afval maar wel mooi gedaan


  Attached files

 2. #2

  Re: Lampenkap uit een stam

  erg leuk, er is ook een filmpje van het proces op youtube. dezelfde techniek word ook gebruikt voor het draaien van houten hoeden, ook erg leuk

 3. #3

  Re: Lampenkap uit een stam

  bij het zien van het filmpje een paar maanden geleden had ik zoiets van: wat een gigantische verspilling van een mooie hoeveelheid hout. Hetzelfde effect bereik je simpelweg via een vel mooi fineer.

 4. #4

  Re: Lampenkap uit een stam

  Ik denk dat dit nogal kort door de bocht is, Sam .

  Ik vind het eigenlijk vooral kunstig dat iemand zo'n diameter zo fijn kan draaien, petje af!

  Verder denk ik dat er meestal gebruik wordt gemaakt van hout dat anders gekliefd wordt, om z'n leven te beëindigen als brandhout. Dan vind ik dit toch zinvoller

  Ik hoorde laatste vertellen over een systeem om verschillende in mekaar passende kommen te draaien uit hetzelfde stuk hout, maar kan me niet onmiddellijk voor de geest halen hoe dit in z'n werk gaat.
  Iemand een idee?

  Groeten,
  Steven

 5. #5

  Re: Lampenkap uit een stam

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Steven Gauwberg
  Ik hoorde laatste vertellen over een systeem om verschillende in mekaar passende kommen te draaien uit hetzelfde stuk hout, maar kan me niet onmiddellijk voor de geest halen hoe dit in z'n werk gaat.
  Nou, in elkaar passend is een groot woord. Je kunt kommen maken met globaal dezelfde vorm, maar kleinere maten, ze passen dus wel in elkaar, maar niet in de zin van 'strak passend' of zo. Er zijn een aantal 'bowl saver' systemen in de handel, zoals de McNaughton savers en de Oneway savers. Ze werken allemaal volgens hetzelfde principe, dunne schraapbeitels (tips) op 'beugels' die een cirkel-sectie vorm hebben en draaiend op een centraal draaipunt (in het verlengde van de machine-as) in het hout geduwd worden; daarmee snij je bolvormige klompen hout uit een blank. De verschillende beugels hebben cirkel-sectie vormen met een verschillende straal.

  Ze hebben verder als gemeenschappelijk kenmerk dat ze erg duur zijn, je moet er dus wel heel wat hout mee kunnen besparen (Iees: beroepsmatig veel schalen draaien van verschillende grootte) om het een kosteneffectieve aanschaf te maken.

 6. #6

  Re: Lampenkap uit een stam

  Die koop je niet alleen voor de kosteneffectiviteit, maar ook om als je een mooi stuk hout hebt de binnenkant niet in allemaal spanen te moeten veranderen, maar daar nog een klein(er) schaaltje van te kunnen maken.

 7. #7

  Re: Lampenkap uit een stam

  Klopt, maar dan nog geldt dat zeg 300 dollar erg veel is als je slechts incidenteel een dergelijk stuk hout hebt...

  Ik kocht afgelopen jaar de Bowl Saw van Dick Steussy, die voor veel minder geld, op een veel meer low-tech manier iets vergelijkbaars doet. Het grootste verschil is dat je een rechthoekig ipv een 'ronde' kern uit de blank zaagt en de grote schaal dus een rechte wand heeft (als een klassieke slabak), tenzij je toch weer heel veel hout uit een hele dikke wand gaat wegdraaien - in dat geval heb je maar heel weinig hout bespaard...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top