Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: Kersenhouten tafel

 1. #1

  Kersenhouten tafel

  Beste Forumleden,

  Ik ben naar dit forum doorgestuurd door Baptist houtbewerking aangezien ik me tot hun gewend had met een vraag over onze tafel.
  Deze tafel is, zoals gezegd, van kersenhout en flink beschadigd, wij willen hem graag afschuren en opnieuw behandelen maar weten niet goed hoe.
  Dit hebben we namelijk al 2x eerder gedaan en dat is niet goed afgelopen...... :cry:
  Nu moet hij dus helemaal blank, maar dan.... als hij eenmaal weer de kersenkleur heeft dan mag hij wat ons betreft desnoods glimmend afgelakt worden met een hele sterke lak, maar ook daar hebben wij onze vraagtekens. Wij zitten namelijk niet in het hout!!
  Ik hoop dat er mensen op dit forum zitten die ons kunnen helpen en ons van enige raad kunnen voorzien.

  Heel vriendelijk bedankt alvast voor de, ik hoop, te komen reacties.
  Wilma Koenes

 2. #2

  Re: Kersenhouten tafel

  Hoi WIlma,

  Wat voor soort beschadigingen zitten erin? En wat is er misgegaan dat je zegt 'dat is niet goed afgelopen'? Lelijk resultaat, krasvastheid niet wat je verwachtte, verkeerde kleur?

  Kan de tafel uit elkaar? Is het een 'strakke' tafel of een met veel tierlantijntjes?

  Wat altijd helpt: plaats wat foto's van de tafel, van de beschadiging en van het verkeerde resultaat.

  Arthur

 3. #3

  Re: Kersenhouten tafel

  Willen jullie de tafel zelf weer in orde maken, of zoek je naast advies ook iemand die het voor je kan doen?

  jaap

 4. #4

  Re: Kersenhouten tafel

  Beste Arthur en Jaap,

  Bedankt voor jullie reacties.
  Het gaat erom dat wij de tafel zelf weer in orde willen maken.

  De vorige keer hebben we hem geschuurd zodanig dat de kleur er nog op zat, hierna afgelakt, geen idee meer met welke lak maar dat kwam er na verloop van tijd helemaal af. Bladderde dus. Hier kan ik geen foto's van laten zien want hij is daarna weer geschuurd.

  Op dit moment zitten er zodanige krassen op dat hij geheel blank gemaakt zal moeten worden en dan heb ik het in principe alleen over het blad. Hij is recht, zonder tierelantijnjes dus dat moet niet al te moeilijk zijn.
  Het gaat ons dus voornamelijk om de "beits" of zoiets, (dat waar die weer kleur van krijgt) dit gaat dan de roodbruine kant op, en met welke soort lak we hem kunnen beschermen tegen nieuwe krassen.

  Heel graag zouden wij dus nog enig advies ontvangen!

  Bedankt alvast, Wilma

 5. #5

  Re: Kersenhouten tafel

  Er is waterbeits in de handel in de kleur ..... kersen!
  Hiermee kun je de tafel in een paar keer donkerder maken.(e.v.t.verdunnen met water)

  Daarna kun je evt aflakken of in de was / olie zetten

  Aflakken kan met een parketlak.

  groet,

  burijn

 6. #6

  Re: Kersenhouten tafel

  Dat kleuren van het hout is een secuur werkje. Dat moet je een paar keer oefenen, of het risico aanvaarden dat je het blad nog een keer moet schuren. Ga naar een goede verfspecialist voor kleurbeits (zit meestal als poeder in een zakje wat je oplost in lauw water) en breng dit zo aan dat het hout overal evenveel verzadigd, zo voorkom het vlekken en kleurverschil. Ik doe het meestal met een grote kwast en een vochtige doek en flink blijven poetsen. Lak vind ik persoonlijk niet zo mooi en comfortabel op een grote tafel. Ik gebruik zelf altijd Osmo hardwax olie. Dat breng je ruim op, kwartiertje laten intrekken en het overtollige goed afnemen met een droge doek. Dit doe je om de dag, 3 lagen geeft een hele goede bescherming. Deze hardwax olie is er in mat of zacht glanzend. Een beschadiging werk je eenvoudig weg met een beetje olie.
  Denk er wel om dat je de doeken uitspoelt en buiten te drogen hangt. Als je ze met olie oppropt en in de afvalbak gooit is de kans op spontane zelfontbranding erg groot.

  jaap

 7. #7

  Re: Kersenhouten tafel

  Als aanvulling op Jaap: ik bevochtig de tafel eerst met een plantensproeier. Dit voorkomt grotendeels dat je kwastaanzetten ziet waar dubbel beits gekomen is en inderdaad direct met een vochtige doek poetsen/egaliseren. Een snelle afwerkmethode is ook het aanbrengen van twee dunnen lagen glitsa of PU lak en na drogen licht schuren met fijne staalwol (0000) met de nerf mee. Daarna 1x inwrijven/poetsen met meubelwas.
  vr.gr. Jan Pranger.

 8. #8

  Re: Kersenhouten tafel

  Heel erg bedankt voor jullie reacties, fijn dat je op deze manier snel goed advies krijgt.

  Het zal nog wel even duren voordat we er mee gaan beginnen, zal wel voorjaar worden zodat de tafel
  buiten geschuurd kan worden.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top