Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 20
 1. #1

  Aanschaf Festool gereedschap

  Beste forum leden,

  Als beginnend houtbewerker sta ik op het punt om Festool gereedschap aan te schaffen. Het zal voorlopig worden gebruikt voor het maken van kleine meubeltjes en kastjes en het frezen van klein hout materiaal, zoals kleine ca. 10-20 cm houten cirkels.

  Hetgeen ik wil aanschaffen is:

  1) Multifunctionele tafel MFT/3 compleet als set met geleiderail FS 1080/2 etc.
  2) Invalzaag TS55
  3) Bovenfrees OF1010 of OF 1400

  Keuze voor de MTF/3 is de beperkte ruimte die ik beschikbaar heb, n.l. schuurtje in de tuin (3.5X2.5) meter of de zolder.

  Ik ben nog erg aan het stoeien met de keuze van de kits die van Festool beschikbaar zijn. Ik zal geen lange voorwerpen gaan zagen zoals 2 meter of langer.

  De meeste moeite heb ik met het kiezen van de bovenfrees. Wordt het de 1010 of de 1400.

  Verder zou ik willen vragen wat jullie gemiddeld nog aan extra accessoires bij erbij zouden kopen,
  zoals spantangen, klemmen etc. Zaken die je als beginner wellicht bij het bestellen over het hoofd ziet maar wel van groot belang kunnen zijn.

  Bij voorbaat dank,

  Johan

 2. #2

  Re: Aanschaf Festool gereedschap

  Ik heb sinds kort een TS 55 en een OF 1010 en ik vind het beide geweldige machines. Maar dat is overal wel terug te lezen op het forum.

  1 tip van mijn kant wat je misschien vergeet (en wat mijn huidige spaar-project is): een stofzuiger. Als je in een kleine ruimte komt te werken krijg je er met het frezen al snel een enorme bende van. In dat schuurtje zou stof niet zo erg zijn (wel voor jezelf uiteraard), maar als je dat op de zolder van het huis gaat doen denk ik dat je op den duur nog stof in de kelder gaat vinden. :lol:

  Marco

 3. #3

  Re: Aanschaf Festool gereedschap

  Marco,

  Bedankt voor het reageren. Ik ben nieuw hier op dit geweldige forum en heb al heel wat avonden hier zitten lezen op het forum. De stofzuiger ben ik niet vergeten maar die wil ik gaan aanschaffen in een tweede ronde samen met een verbindingssysteem VS600. Als stofafzuiging zit ik te denken aan een Protool Vcp 171.
  Voorlopig wil ik de stofafzuiging nog even provisorisch doen.

  Johan

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561

  Re: Aanschaf Festool gereedschap

  Inderdaad, ik zou een ieder aanraden om tegelijk met de eerste verspanende Festool aankoop een stofzuiger er bij te bestellen. Bij de OF1010 moet je je realiseren dat de maximale spantangdiameter 8 mm is. Dit beperkt je keuze in de frezen enigszins. Ikzelf heb een OF1010 (in Holland) gebruikt en was daar dik tevreden over. Je kan altijd in meerdere stappen een profiel frezen. In Amerika heb ik gekozen voor de OF1400 omdat het merendeel van de frezen 1/2" schachten heeft.
  Vaak wordt er voordeliger een combinatie van stofzuiger en zaag/frees/schaaf/decoupeerzaag aangeboden.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759

  Re: Aanschaf Festool gereedschap

  Als enige frees zou je eventueel beter af zijn met de 1400, maar zij die alle 3 modellen hebben laten de 1400 vaak links liggen omdat de 1010 handiger is en meer accessoire mogelijkheden heeft, en de 2200 is krachtiger. Ik heb de 1010 en die is bijzonder krachtig voor een "kleine"

  Je moet zeker een kopieerhuls bijkopen want die zijn niet meegeleverd (boo festool!)en het hulpstuk om ze te centreren.
  Om cirkels te frezen moet je nog een aparte adapter bijkopen, maar zoiets kan je zelf ook maken.

  Om panelen door te zagen in de lengte zal je de 1400 en 1080 rail aan elkaar moeten verbinden, hierbij moet je een verbindingsstuk kopen (neem er twee want 1 verbinder geeft speling). Om fatsoenlijk te kunnen zagen moet de rail 30-40 cm langer zijn dan het stuk om de zaag te dragen. Dus 2440 mm panelen zullen moeilijk zijn, tenzij je altijd eerst afkort in de breedte.
  Moest je ooit uit gemak een tweede 1400 rail kopen, neem dan absoluut de LR32 versie, die is duurder maar zou je ooit het LR systeem kopen dan heb je de rail al. Velen hebben er spijt van dat ze dit niet doen.

  Je hebt ook frezen nodig indien je die niet al hebt, festool verkoopt een set bij de OF 1010 maar die zijn erg duur, ook al zijn ze erg goed. Om te beginnen raad ik een goedkope set aan die je geleidelijk aan aanvult met dure frezen.

  Als ik festool koop dan vraag ik steeds een percentage van de prijs in gratis accessoires, en dat lukt altijd want op de machines zelf mogen ze geen korting geven.
  Als je de winkel binnenloopt dan leg je gewoon uit dat je voor bv 1700 eur aan festool gereedschap wil kopen (dan zijn ze al blij) en of het mogelijk is of ze u een aantal accessoires willen cadeau doen voor ongeveer 5-10% van de totale factuur. Vergeet niet te zeggen dat je later nog meer wil kopen. Mijn dealer groet me met mijn naam als ik binnenkom, ik weet niet of dat een goede zaak is lol

 6. #6

  Re: Aanschaf Festool gereedschap

  Je moet zeker een kopieerhuls bijkopen want die zijn niet meegeleverd (boo festool!)en het hulpstuk om ze te centreren.
  Maar het hulpstuk om te centreren geldt toch alleen voor de OF1010 nietwaar, want uit het dikke boek van Festool begrijp ik dat de OF1400 het voordeel heeft dat je geen gereedschap nodig hebt om de centreerring te vervangen.

 7. #7

  Re: Aanschaf Festool gereedschap

  @Bachatero:
  de centreerhulp is idd alleen nodig voor de 1010.
  Dat is een extra reden om voor de 1400 of 2200 te gaan.
  Het is toch weer iedere keer gedoe om de kopierring er in te zetten bij de 1010. Als ik dan zie hoe makkelijk dat zou moeten gaan bij de 1400/2200.

  Als ik lees wat je wilt doen, (vooral kleine dingen) zie ik echter niet dat je de kracht van de 1400 nodig hebt. Wel is de 1400/2200 net iets doordachter dan de 1010.

  Denk bij de mft tafel dat je de frees & cirkelzaag ook in een cms kan hangen. (of de "aanhanger" aan de mft) Dat maakt het heel erg flexibel.

  Denk ook aan de diverse voordeelboxen/combinaties:
  Bij de frees: de freesbox met diverse (goede bitjes)
  Bij de geleiderails: een geleiderails systainer. (zitten ook twee lijmklemmen in die in de rails kunnen en een verlengstukje).

  En met Marcoz en wr1944 ben ik het heel erg eens dat als tweede apparaat (dus eigenlijk gewoon bij de eerste koop) een goede stofzuiger erbij moet. Met de stofzuiger (ik heb een festool 22M) werk ik bijna stofloos. Zonder de stofzuiger is het een ramp en is een mondkapje eigenlijk noodzakelijk. Het scheelt én heel veel zooi, maar het scheelt ook je gezondheid.

  Qua gelijk bijbestellen:
  voor de frees is een kopieersjabloon wel handig (dus ook de centreerdoorn bij de 1010).
  Maar als je nooit gaat kopieren...
  De cirkelunit heb ik nog niet gebruikt, maar jij wilt misschien wel weer cirkels gaan maken.
  zeker de geleiderails-systainer meebestellen.

  Bij de cirkelzaag heeft de parallelaanslag weinig zin. Het hout wordt nu niet afgedekt door de geleiderail en gaat dus splinteren.

  Veel plezier met het gebruik van de nieuwe festool.

 8. #8

  Re: Aanschaf Festool gereedschap

  Waarschijnlijk heb je er al aan gedacht maar Festool wordt ook veel op Marktplaats aangeboden. De MFT-3 zie je daar bijna nooit maar de invalzaag, de bovenfrees en ook stofzuigers en schuurmachientjes van Festool worden veel aangeboden. Het blijft toch een hele investering als je meteen voor Festool gaat en je de hele reeks nog moet aanschaffen.

 9. #9

  Re: Aanschaf Festool gereedschap

  Goed,

  Ik geloof dat ik inmiddels wel weet wat ik aanschaffen wil.
  Ook ben ik er inmiddels van overtuigd dat het zinvol is direct een stofzuiger aan te schaffen.

  Het volgende wil ik gaan aanschaffen:

  • Stofafzuiging: CTL26E
   Bovenfrees: OF1010 EQB PLUS
   Invalzaag: TS55 EQB PLUS
   Multifunctionele tafel: MFT/3


  Nu maar eens kijken waar ik het ga kopen. Tevens zal ik Marktplaats in de gaten gaan houden. Ik heb gezien dat daar ook regelmatig relatief nieuw spul wordt aangeboden.

  Tevens wil ik proberen om bij de aankoop ca. 10% aan accessoires te verkrijgen.

  Tot zover,

  Johan

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759

  Re: Aanschaf Festool gereedschap

  Goede keuze, vergeet niet dat als je nieuw koopt dan heb je 3 jaar garantie, plus 3 jaar gratis diefstal garantie (indien het gestolen wordt, dan krijg je dezelfde machine terug voor €100)
  Daarom alleen vindt ik het niet meer waard om 80% van nieuwprijs voor goede okkasies te betalen, sommige okkasie machines staan hier op 2dehands te koop voor de nieuwprijd excl btw! gewoon te gek.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top