Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 2 van de 2
 1. #1

  schaven en ander handgereedschap

  Raar maar waar, sinds jullie hier over schaven zijn begonnen vliegen ze mij zowat om de oren.
  Bij een zoektocht op zolder kwam ik een oude reischaaf tegen. Mes geslepen en het kon direct gebruikt worden voor eiken balken voor de schouw.

  Schoonvader is overleden en ik mocht een blik in zijn schuur werpen en meenemen wat ik dacht nodig te hebben. Uit een hoek kwam een Nooitgedacht blokschaaf te voorschijn. Bijna nieuw. Althans heel weinig gebruikt, want schoonvader was boer.
  Ook nog een paar Nooitgedacht beitels gevonden en een handboortje. Nooit weg. Eigenlijk zat ik er om verlegen.

  Het mooiste wat ik vond, was een sabel met een lange steel. Ik denk da schoonvader deze ooit gebruikt heeft om te snoeien.

  Hoe meer ik aan het klussen ben, des te meer ga ik handgereedschap gebruiken. Ik heb een verstekzaag gekocht. ( Neen geen Ferm en ook niet de duurste) Maar ik ben er erg tevreden over.

  Deze week dus een schouw gerealiseerd. Een deur voor de slaapkamer. Behangen van de slaapkamer. Knoppen voor de slaapkamerdeur gedraaid.

  Kortom, een productieve week.

 2. #2

  Re: schaven en ander handgereedschap

  Zagen, daar moeten we denk ik ook eens een serie over beginnen. En beitels.

  Wat nog niet echt terug komt is een wijdverbreid gebruik van bijlen en dissels. Dat was voor de middeleeuwse vakman een heel erg belangrijk stuk gereedschap. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik niet eens een bijl in huis heb. Kachelhout koop ik bij het benzinestation. ops:

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top