Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6

Onderwerp: Lijm

 1. #1

  Lijm

  Wat voor (hout)lijm kan ik het beste gebruiken voor en kastje in de badkamer ?

 2. #2

  Re: Lijm

  Kijk eens op en dan naar de lijmadviseur die is best goed alhoewel uiteraard alleen voor de commercieel verkrijgbare bison lijmen.
  Ik vermoed dat je dan de Houtlijm extra te zien krijgt , dat is een houtlijm voor vochtige ruimtes:
  Toepassingsgebied
  Hout op hout, zacht- en hardboard, kunstharsplaat en spaanplaat op hout. Fineren/lijmen van papier, karton, pvc-doek met papier- of textielrug op hout en board, houtconstructies zoals raamkozijnen en deuren.
  Speciaal voor lijmverbindingen waarbij eisen worden gesteld aan de vochtbestendigheid.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451

  Re: Lijm

  De badkamermeubels die ik maak lijm ik met watervaste houtlijm van bison. Op het etiket staat dan D4 PVAc waarbij de c voor watervast staat. Ik heb er nog nooit een probleem mee gehad. Ik heb er ook al diverse keukenbladen mee verlijmd, deze worden niet alleen vochtig maar warmen ook nog behoorlijk op als er een afwasmachine onder staat. Ik gebruik de bison omdat deze overal verkrijgbaar is. Als bovenstaande aanduidingen vermeldt zijn op het etiket kan je ook gerust een ander merk gebruiken. Een goed alternatief is de Titebond 3. Deze heeft wel een langere droogtijd voor de maximale sterkte bereikt wordt. Is ook niet overal te koop. In ieder geval bij baptist. Persoonlijk denkt ik dat veel problemen die optreden niet met de lijm van doen hebben maar met slecht passende delen. Een pure houtlijm is nou eenmaal niet bedoeld om spleten op te vullen. Ook niet als ze maar een milimetertje zijn.

  Succes Ed

 4. #4

  Re: Lijm

  Ik gebruik eigenlijk altijd Bison Prof. konstruktie tix (transparant) voor mijn constructies. Is PU lijm, watervast en vullend. Is niet verkrijgbaar bij de Gamma e.d. je moet er wel even naar een bouwmaterialen winkel voor. Enige nadeel bij een tight fit bruist het behoorlijk, dus als je geen lijmvlekken wil hebben dan kan je beter wat anders gebruiken of andere maatregelen nemen (afplakken met tape of kaarsvet opwrijven). Lijmt wel erg goed, wel eens een blad gemaakt van vuren balken tegen elkaar te verlijmen en deze in de badkamer gemonteerd als werkblad boven wasmachine en droger. Blad bleef erg stabiel ondanks het gebruik van vuren. Viel mij niet tegen.

 5. #5

  Re: Lijm

  @Eric-jan, ik zou voor meubelwerk geen bruisende pu lijm gebruiken. Zeker als je een transparante afwerking gebruikt, zoals olie etc. dan loop je een grote kans naast de lijmverbinding vlekken te krijgen van geimpregneerde pu lijm. Pu lijm is ook zeker niet sterker als een pva d4 lijm.
  Er is al eerder gediscussieerd over lijm op ons forum, kijk bij
  http://www.woodworking.nl/viewtopic....ilit=lijm#p644
  of
  http://www.woodworking.nl/viewtopic....lit=epoxy#p115 bij het laatste bericht zit een bijlage over de sterkte van lijm.

  jaap

 6. #6

  Re: Lijm

  @Jaap

  Dat van die vlekken bij PU bruislijm is zeker waar. Het is dan ook geen sinecure om met dat spul te lijmen. Ik ga daarom zeker jouw tip uitproberen!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top