Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6

Onderwerp: messenheft

 1. #1

  messenheft

  Beste lezer,
  Ik ben Joost Moree en woon te Scheveningen. Ik ben een liefhebber van mooi keukengereedschap van topkwaliteit. En in het bezit van exclusieve (Japanse) keukenmessen. Ik verwerf - en dat lukt beperkt - messen zonder heft met de bedoeling deze zelf van een mooi heft te voorzien. De messen hebben een "verborgen" angel. Een platte pen dus waar het heft overheen wordt geplaatst. Het heft is niet geprofileerd in lengterichting en hoekig (octagonaal) van grip.
  Ik ben in het bezit van het nodige materiaal maar niet van de (machine)gereedschappen om het (hard)houtenblokje ruw te bewerken en van een gat te voorzien.
  Is er een "woodworker" in de buurt die mij een duwtje kan geven. Uiteraard voor wat hoort wat.

  Voor een voorbeeld zie:
  http://zknives.com/knives/knimgtmpl.sht ... deba07.jpg

  Ik lees/hoor het graag.
  Met vriendelijke groet,
  Joost Moree
  moree@live.nl
  0651788018

 2. #2

  Re: messenheft

  Ik ben ook messenmaker, maar heb geen idee ...

  Het enige wat ik kan bedenken is een sleuf in twee helften te maken en te lijmen.

 3. #3

  Re: messenheft

  Beste Joost,
  Ik ben ook een (keuken)messenliefhebber, maar heb nog geen Japanse messen. Ik ben benieuwd waar jij je messen vandaan haalt. Zijn ze ook een beetje betaalbaar, want ik zie af en toe prijzen waar ik niet echt blij van word?
  Pieter

 4. #4

  Re: messenheft

  Standaard is inderdaad om twee helften te nemen, in beide een 'halve' sleuf te maken en dan op elkaar lijmen met de arend ('tang') in de sleuf. Alternatief is om op de kopse kant van het hout dat het heft moet worden met een dun boortje een aantal gaten naast elkaar te boren en dat met raspjes tot een rechthoekig gat te converteren waar je de arend dan in lijmt.

 5. #5

  Re: messenheft

  Heren,
  Hartelijk dank voor jullie reacties. Ik ga er wat mee doen. En Peatey, ik koop mijn messen in de VS. Zie de site www.chefknivestogo.com
  De messen met een heft zijn van de Japanse maker Moritaka. De messen zonder zijn twee gyutos die door de handelaar Mark Richmond zelf worden gevoerd.
  Joost

 6. #6

  Re: messenheft

  De gaten in zo'n heft kun je maken (boren) met een langgatboor.
  vr.gr. Jan Pranger.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top