Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6

Onderwerp: Elzenhouten bord

 1. #1

  Elzenhouten bord

  Voor de verandering maar eens een bord gedraaid uit elzenhout, waar mijn houtopslag vol mee ligt. Is op sommige plekken wat korrelig, maar ik vind het wel leuk hout om mee te werken vanwege de structuur die er in zit.
  Het bord is 220 mm rond bij 48mm hoog, en afgewerkt met 3 lagen glitsa op waterbasis.
  Bedankt voor het kijken.
  Ad
  Attached files

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451

  Re: Elzenhouten bord

  Ziet er goed uit, op de bovenste foto lijkt het wel marmer.

  Ed

 3. #3

  Re: Elzenhouten bord

  het korrelige zal wel de slaap zijn die erin zit , als de schimmel zo wit wordt begint het hout bros te worden.normaal heeft elz een fijne ,gladde struktuur en een dichte nerf.
  mooi bord!

  annette

 4. #4

  Re: Elzenhouten bord

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door annette
  het korrelige zal wel de slaap zijn die erin zit , als de schimmel zo wit wordt begint het hout bros te worden.normaal heeft elz een fijne ,gladde struktuur en een dichte nerf.
  mooi bord!

  annette
  Annette, bedankt voor je uitleg. Klopt wel wat je zegt, temeer ook omdat dit hout een paar jaar opgeslagen heeft gelegen bij de buren van de ouders van de vriend van mijn dochter in Geldermalsen. Ik had een fruitschaal gemaakt voor zijn ouders, en hun buren vroegen waar ze die schaal vandaan hadden, en ze vertelde toen dat ze die van mij hadden gekregen. Zo kwam het dat ze vroegen of ik wat met dat hout kon doen voor mijn draaiwerk. Het waren in totaal 6 stukken stam met een diameter van 45cm en 1 meter lang. Zij waren blij dat ze ervanaf waren, en ik blij dat ik ze kreeg. Die stukken elzenstam heeft mijn aanstaande schoonzoon met de vrachtwagen bezorgd, wegen per stuk erg zwaar. Het is nu behoorlijk droog, sommige delen zijn behoorlijk aangetast en ook rotte plekken erin. Niet alles is even droog, heb onlangs een pot ervan gedraaid en ook gepost op dit forum die wat natter was en deze schimmels en slaap niet vertoonde.
  Eigenlijk zie je hetzelfde met berk, als het nat is is het perfect hout om te draaien, is het te droog kan is het dusdanig bros en korrelig zodat je er niets meer mee aan kan vangen.
  Het zijn ook familie leden van elkaar.
  Groetjes Ad

 5. #5

  Re: Elzenhouten bord

  ad -als je het hout ergens binnen zet waar het droog is stopt de schimmel redelijk snel met groeien.zolang het buiten blijft zal hij gewoon doorgaan.er zijn mensen die stammen met opzet buiten in het weer leggen om slaap te kweken-werkt bijzonder goed met beuken en esdoorn.
  als je het goed in de gaten houd kan je het op het juiste moment naar binnen halen net voor dat het hout wit en bros wordt.het kan heel fraai zijn.

  annette
  http://www.fingerprintfurniture.nl

 6. #6

  Re: Elzenhouten bord

  Annette, erg bedankt voor je advies. Ik heb inmiddels twee van die stammen binnen in mijn houtopslag staan, de andere vier heb ik onder zeil buiten staan omdat mijn houtopslag sjokvol is.
  Een dezer dagen heb ik het plan om ze te verzagen in handteerbare stukken, zodat ik ze alsnog een plaatsje binnen kan geven. Eigenlijk heb ik een luxe probleem met het vele hout in voorraad, en er komt nog meer bij zoals een esdoorn stam ook uit de betuwe, en een magnolia van de buren.
  Beste groeten Ad

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top