Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: Slijpmachine

 1. #1

  Slijpmachine

  Heren van de houtdraaierij,
  Ik ben op zoek naar een nieuwe slijpmachine.Ook weet ik wel dat die langzaamdraaier van Creusen een mooi product is, maar die kost dan ook wel een paar centjes. En in deze tijd is dat toch wel veel geld.
  Wat gebruiken jullie allemaal voor slijpmachines en hulpstukken om de draaibeitels en gutsen scherp te maken en te houden?
  Alle suggesties voor een betaalbare optie zijn welkom.
  Pieter

 2. #2

  Re: Slijpmachine

  Bench grinder van de Gamma (Kinzo) met een breed aluminium oxide wiel en een hardvilten schijf (waar het carborundum wiel zat). Merkloze beitelsteun van Baptist (Veritas-kloon). Oneway Vari-grind met eigenbouw steun.

 3. #3

  Re: Slijpmachine

  Ik heb me direct het slijpen van gutsen, platte beitel en afsteekbeitel uit de hand aangeleerd tijdens mijn houtdraailessen bij Christiaan Jörg in Utrecht: www.christiaanjorg.nl Dus zonder dure hulpstukken, die je per beitel moet instellen. Zo kan ik tijdens het draaien vlot even de beitel (aan)scherpen. Wel heb ik de beitelsteun in een bepaalde hoek gezet, waardoor ik uit kan gaan van een vaste slijphoek als uitgangspunt. Daarna met de beitel 8jes draaien. D.w.z. de figuur/beweging van cijfer acht met de beitel over de steen "tekenen" van boven naar beneden en weer terug, waarbij je steeds de beitel (guts) kantelt. Voor fingernailgeslepen beitels ga je hoger op de steen om een meer puntige vouw te krijgen. Op mijn langzame creusen (1450 O/m) heb ik een korrel 80 en korrel 100 steen. Een eventuele braam slijp ik er ook niet af, want die verdwijnt ook zodra je het hout raakt.
  vr.gr. Jan Pranger.

 4. #4

  Re: Slijpmachine

  Ik heb een merkloze slijper. Gutsen en beitels slijp ik redelijk goed.... denk ik. Fingernails, heb ik moeite mee. Ik zit er aan te denken om zelf een slijphulp te maken.
  Ik ontbraam de gutsen met een stukje wp schuurpapier. draaibeitels wet ik toch maar. Hoewel draaiers daar heel verschillend over denken.

 5. #5

  Re: Slijpmachine

  Klassieke gutsen slijp ik uit de hand (dwz op een beitelsteun), net als vlakke beitels (hoewel ovale vlakke beitels wel een 'probleem' zijn). Schalengutsen en andere gutsen met 'swept-back' wangen (ook bekend als "Irish grind" of "Ellsworth grind") doe ik toch liever met mijn Vari-grind.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top