Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2009
  Locatie
  West Vlaanderen
  Berichten
  359

  freesmachine , snijgereedschap

  t

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759

  Re: freesmachine , snijgereedschap

  hmm, kan het zijn dat je oude vakman ook van het type is dat niet geloofd in het nut van een veilgheidbril of gehoorbeschermer, en een spouwmes alleen maar vervelend vind :?:
  Zij die aan hun leven gehecht zijn weten dat je beter gewoon een stel messen koopt voor je messendrager, en die zelf dan bijwerken hoe je wil.
  Op deze franse blog staat het uitgelegd:
  http://copeaux.duberry.pagesperso-orang ... toupie.pdf

  Ik denk niet dat er vandaag nog fabrikanten zijn die staal verkopen en vermelden dat het hiervoor mag dienen, bij de eerste dode die valt hebben ze een rechtzaak op hun rug.

 3. #3

  Re: freesmachine , snijgereedschap

  Inderdaad, losse messen in de as is vragen om moeilijkheden. Maar oude gewoontes zijn blijkbaar moeilijk uit te roeien.
  Ik ken een constructiebedrijf waar ze nog wekelijks topieassen binnen brengen om te voorzien van een gleuf, en dat zijn dus nieuwe assen :shock:

  Topiemessen werden gemaakt van zacht koolstofstaal, eens het profiel er aan gevijld (niet slijpen) werden ze afgewet, en voorzien van een braam, analoog aan een schraapstaal. Bij een topiemes is er maar één snijkant, het andere eind word grof in model gebracht als tegengewicht, de doorvoersnelheid moet dan ook laag zijn, toerental eveneens, of de messen gaan vliegen, letterlijk dan.

  De messenkop is een veel beter alternatief, veiliger, en de messen zijn van HSS = langere standtijd, en bij een goede vormgeving heb je hier twee snijkanten, een hoger toerental is dus mogelijk, idem voor de doorvoer.
  Het eindresultaat is altijd superieur aan een topiemes.

  Als ik eens een oud profiel moet kopiëren laat ik altijd een stel HSS messen bijmaken naar het model, de meerprijs vind de klant op zijn factuur. Ik ben tevreden dat die oude topiemessen verleden tijd geworden zijn, heb er regelmatig ongelukken mee zien gebeuren. En het was ook altijd een geklooi, zoeken naar een gepast vulstuk als het mes te klein of te laag was, problemen bij het vastspannen, het mes zet zich scheef als het niet de juiste dikte heeft, etc.....
  Een topiemes is zijn snede snel kwijt, zeker in Eik en Noten gaat het snel bergaf.

  Ik zou er nog eens over nadenken alvorens te gaan experimenteren, niet alle oude techniek is superieur, of bied een meerwaarde aan een werkstuk.


  Mvg,

  André

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2009
  Locatie
  West Vlaanderen
  Berichten
  359

  Re: freesmachine , snijgereedschap

  t

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759

  Re: freesmachine , snijgereedschap

  Ik heb zelf ook even ernaar gezocht maar kon niets vinden, er is geen wet die je verbied om zo te werken bij je thuis, en je baas mag dat ook als hij het zelf doet. Maar in geen geval mag hij aan zijn werknemers vragen om zo te werken, en ik zou zelfs zeggen dat het al strafbaar is zodra er andere personen aanwezig zijn in de werkplaats omdat je hen ook in gevaar brengt. Een leraar van mij heeft het voorval gehad bij zijn eerste werkgever, de topie begon hevig te shudden, hij duikte onmiddelijk weg toen het mes losvloog, door zijn jas scheurde en zich 20m verder in een eiken balk klemde, ze hebben hem er nooit uitgekregen!

 6. #6

  Re: freesmachine , snijgereedschap

  Wij gebruikten daar op het laatst Uddeholm staal voor, ik dacht Uddeholm 000, hetzelfde staal wat gebruikt word voor lintzaagbladen. Voor het geval dat.... heb ik thuis nog altijd wat lengte liggen
  Het voornaamste is dat je taai staal te pakken krijgt. De staalsoort moet makkelijk te zagen en te vijlen zijn. Het is namelijk essentieel dat er makkelijk een braam aan te trekken is. Dikte van het staal 6 à 8mm, afhankelijk van de hoogte.


  Mvg,

  André

 7. #7

  Re: freesmachine , snijgereedschap

  Ik heb nog een aantal van deze messen liggen, en ook een gleuf in de as van mijn freesmachine, maar ik zou me er niet aan wagen. Een vroegere leraar van me vertelde me eens dat hij zo'n mes dwars door een muur heen heeft weten vliegen... Heb me maar een freeskop gekocht .

  Eigenlijk dacht ik het staal voor iets anders te gebruiken, misschien als schaafmessen voor zelfgemaakte schaven. Nu lees ik dat het waarschijnlijk veel te zacht is...
  Misschien eens experimenteren met harden en temperen?

  Als ik eens meer tijd heb .

  André, jij bent trouwens een collega van mijn vrouw!
  Zij werkt in het stadsarchief van Antwerpen .

  Steven

 8. #8

  Re: freesmachine , snijgereedschap

  Waarom zou je deze gevaarlijke praktijken willen toepassen terwijl voor alles tegenwoordig een goede oplossing is, elke frees is gewoon te koop. In extreem geval laat je hem maken. Natuurlijk kost het geld maar lijkt mij niet op te wegen tegen de risico's

 9. #9

  Re: freesmachine , snijgereedschap

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Steven Gauwberg
  ....................
  André, jij bent trouwens een collega van mijn vrouw!
  Zij werkt in het stadsarchief van Antwerpen .

  Steven
  Hallo Steven,

  dan zijn we praktisch buren het Steen is maar enkele honderden meters verder. De wereld is klein hé.

  Mvg,

  André

 10. #10

  Re: freesmachine , snijgereedschap

  @André: Inderdaad een kleine wereld

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top