Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10

Onderwerp: Zagen gekocht

 1. #1

  Zagen gekocht

  Ik heb enkele oude handzagen gekocht op Marktplaats. Het zijn vier zagen voor het luttele bedrag van 10 euro. Spijtig waren de verzendkosten wat meer, namelijk 20 euro. Maar ze zijn hun geld waard. Ze moeten wel opgeknapt worden (roest en handvatten proper maken). De tanden zijn ook nog in vrij goede staat, maar moeten wel bijgevijld worden. Het zijn twee schulpzagen en twee afkort. Het zal niet de allerbeste kwaliteit zijn. Eentje heeft een bruin geverfd handvat uit een zeer licht houtsoort. Bij gebrek aan citroenzuur heb ik voor de roest op te lossen een doos verlopen sinaasappelsap gebruikt! Dit werkt ook uitstekend. De Ph is 4. Heeft iemand een idee wat de Ph van citroenzuuroplossing is?

  Mathieu

  Attached files

 2. #2

  Re: Zagen gekocht

  Dat ligt nogal aan de concentratie. Hoe meer zuur, hoe lager de pH. Daarnaast heb je sterke en zwakke zuren; zo is azijn een zwak zuur, en zoutzuur een sterk zuur. Citroenzuur is onder de organische zuren een behoorlijk sterk (maar nog steeds 'zwak') zuur, met een (eerste) pKa van 3.1. Een 5% oplossing heeft een pH van ongeveer 1.9.

 3. #3

  Re: Zagen gekocht

  Hallo Mathieu

  Ik zit vol bewondering jouw stukje te lezen, sinaasappelen om te ontroesten Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. kan je al wat laten zien??????

  Ik hou van buiten de bekende paden gaan, prima voorbeeld :lol:

 4. #4

  Re: Zagen gekocht

  Ik had geen citroenzuur voorhanden. Van sinaasappelsap wist ik dat het ook een behoorlijke zuurtegraad heeft, dus proberen maar. Waarschijnlijk zal zuiver citroenzuur beter en sneller gaan, maar de roest viel nogal mee, dus is het ook best gelukt. Cola zou ook goed moeten gaan (en ik vermoed citroenlimonade ook). Ik denk dat het bocht dat sommige huismerken verkopen zelfs enkel hiervoor geschikt is!

  Attached files

 5. #5

  Re: Zagen gekocht

  Mathieu, is bovenstaande het resultaat van alleen de sinaasappelbehandeling of heb je nog andere methodes ernaast gebruikt (schuren, staalwol b.v.)?

  Peter

 6. #6

  Re: Zagen gekocht

  De zagen zijn nog geschuurd nadien. Het chemisch of electrolytisch ontroesten veranderd bruine roestbonken in een zwart poeder wat gemakkelijker te verwijderen is.

  Mathieu

 7. #7

  Re: Zagen gekocht

  OK, bedankt (er zijn enkel oude zagen onderweg naar mij en volg dit topic uiteraard met grote interesse)

 8. #8

  Re: Zagen gekocht

  Als ik goed gezien heb had je een bod staan op marktplaats.
  We mogen dus van jou ook een post verwachten?
  Nu nog enkele kapzagen, maar die worden precies minder aangeboden.

  Mathieu

 9. #9

  Re: Zagen gekocht

  klopt, ik zal wat foto's maken van voor en na het schoonmaken. Toevallig heb ik een tijdje geleden citroenzuur gekocht dus kan ik dat ook op de zagen toepassen.

 10. #10

  Re: Zagen gekocht

  welk citroenzuur bedoel je dan?
  heb vandaag een paar oude schaafbeitels ontroest met citroensap
  dat zijn die gele flesjes die je bij de supermarkt kan kopen en normaal gebruikt worden bij de bereiding van verschillende gerechten
  dat spul werkt echt super!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top