Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  opknappen van eiken tafel enkele vragen

  Beste forumenaars

  Heb een tijdje geleden een mooie eiken "eettafel" gekocht op een rommelmarkt die wel wat zorg en liefde kan gebruiken. Nu zijn er enkele mankementen die ik wil aanpakken voor ik ze kan gebruiken.
  Eerst en vooral wil ik ze laten logen zodat alle bestaande vernis eraf is en ik ze met een blanke parketolie kan behandelen. Dan is het volgende probleem dat het originele tafelblad bestaat uit een kader en een inlegstuk, dit inlegstuk ( 140*90 ) was ooit voorzien van een groen lederen blad denk ik maar wss kapotgegaan en vlug vervangen door een goedkope triplex ofzo.

  Dus stap 1 : het laten logen, Weet iemand hier een goed adres voor in België ? Heb al contact gehad met catoor in lint maar is lastig communiceren met deze mensen en reageren heel onduidelijk op mijn vraag voor een richtprijs van deze behandeling.

  stap 2 : het eventueel vervaardigen van het blad. Wat vinden jullie de beste oplossing ? Kan ik het beste beginnen met eiken planken waarvan ik een blad verlijm en dit in de tafel monteer OF ik had al eens gezien dat je plaatmateriaal kan kopen met een fineerafwerking van eik ? klopt dit en is dit beter of gewoon makkelijker of enkel goedkoper of net duurder ?

  En nog een laatste vraag Voor de mensen uit het antwerpse. Waar kopen jullie jullie hout ? Ik heb al gezocht op het net en vind genoeg handelaars maar zou graag gaan waar ik weet van andere dat je er goed hout krijgt voor de juiste en correcte prijs.

  Alvast bedankt voor jullie reacties heren .

  Groetjes

 2. #2

  Re: opknappen van eiken tafel enkele vragen

  Hallo,

  Bij het logen van eiken is er een risico dat het hout zwart wordt
  Caustic soda kan de vernis laag dan wel verwijderen maar kan tijdens dit proces ook het eikenhout donkerder verkleuren.

  Eiken kan beter in een chemisch bad gereinigd worden waardoor er geen ongewenste verkleuring van hout optreed.
  Helaas weet ik niet waar je dat in België kunt laten doen.

  Heeft de tafel veel draai of snijwerk ?
  Als de tafel vrij strak is kun je er evt. ook voor kiezen de vernis zelf te verwijderen.(afbijt / schuren)

  Voor het middenstuk kun je massief hout gebruiken maar een gefineerde ( mdf) eiken plaat zou ook geen slechte optie zijn, heb je ook geen problemen met krimp cq uitzetten van het hout in het middenvak

 3. #3

  Re: opknappen van eiken tafel enkele vragen

  Hey bedankt voor de reactie,

  Is dat chemisch bad wat je daar aanhaalt dan wat ze noemen " decaperen" of is decaperen gewoon een andere benaming voor logen?

  Het zelf doen is niet echt een optie op het ogenblik daar ik zeer beperkt zit in werkruimte en met chemische goedjes aan de slag gaan kan direct wat smurrie opleveren. En voor schuren is er teveel draaiwerk aan naar mijn zin

  grtz

 4. #4

  Re: opknappen van eiken tafel enkele vragen

  Hallo,
  Als ik het goed begrijp wil je in eerste instantie de oude vernislaag verwijderen. Ikzelf ben niet bekend met het laten logen van meubels, effie googelen bevestigde m’n eerste gedacht: het gaat erom de stukken in een sterk basische oplossing onder te dompelen en de verf chemisch af te breken middels een verzepingsreactie. Na het mechanisch verwijderen van de verflaag met de hogedrukreiniger wordt er nog met een zuur geneutraliseerd. Decaperen is eigenlijk een Frans woord dat gewoon het verwijderen van een oppervlaktelaagje betekent, zoals bijvoorbeeld een roestlaagje.
  Terug naar de tafel: ik zou niet zomaar bij om het even wie dergelijke behandeling laten uitvoeren. Je voelt zo aan dat het beheersen van dergelijk proces heel veel knowhow vereist.
  Het chemisch verwijderen van een oude vernis en of boenwaslaag is eigenlijk best zelf te doen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. Vanzelfsprekend ook altijd eerst op een klein hoekje uit het zicht proberen. Een huisgemaakt papje van bijtende soda (caustic soda of Natriumhydroxide) gewone soda en bruine zeep werkt uit de kunst. Na het opbrengen laat de oude vernislaag zich gemakkelijk afschrapen of wegborstelen. Nadien wel goed naspoelen.
  Wat betreft het binnenblad, is het nogal moeilijk daarover advies te geven. Het gaat erom wat de uiteindelijke bedoeling is. Een gefineerde plaat is zeker een prijsbewuste en degelijke oplossing en dan liever multiplex dan mdf, maar massief hout heeft natuurlijk wel weer ietsje meer.
  Groetjes,
  Pascal

 5. #5

  Re: opknappen van eiken tafel enkele vragen

  Al eens gedacht aan zandstralen?

  De nerf is dan wel uitgehold, maar dat gaat tot op het bot, kan je gewoon olien achteraf.

  Voor draaiwerk is dat wel heel handig.

  Middenstuk zou ik ook met fineer doen,zo een volle plank opsluiten in een kader is om problemen vragen, als de plank gaat werken moet hij ergens kunnen scheuren.

  Bart

 6. #6

  Re: opknappen van eiken tafel enkele vragen

  Ik meen, dat er zelfs een zandstraal methode is, waar de houtnerf niet wordt aangetast.

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Re: opknappen van eiken tafel enkele vragen

  Ik zag in een documentaire in Amerika dat er met droog ijs werd "gezandstraald". Geen rommel en er bleef alleen een dun laagje houtstof over. Deze methode wordt o.a. toegepast om schimmel te verwijderen.

 8. #8

  Re: opknappen van eiken tafel enkele vragen

  Hey allemaal dank voor de reactie tot nu toe.

  Ga het doen met fineer, leraar op avondschool heeft me een staaltje laten zien van mdf met eik fineer erop met lintzaagmotief vond ik echt heel mooi. zal het volgende week eens gaan bestellen
  Iemand dit al gezien ? de fineer wordt zo gezaagd dat er " krassen " van de lintzaag zichtbaar zijn. Ben de correcte uitleg alweer vergeten en vind geen info via google.

  Heb uiteindelijk deftig kunnen communiceren met het bedrijf voor te logen en zij zandstrale ook. Dus als ik de tafel breng kan ik nog altijd beslissen in overleg met de mensen daar wat het beste is.

  Als ik aan het project begin post ik wel enkele foto's

  greetz

 9. #9

  Re: opknappen van eiken tafel enkele vragen

  Hey allemaal,

  Het is zandstralen geworden, de man zij ook dat het risico op zwart uitslagen te groot is en stelde me gerust dat hij met zeer fijn zand straalt en dit zeker niet te grof zou worden.
  Vandaag het hout gaan bestellen. en de parketolie ophalen.
  Ik weet weer wat doen volgend weekend

  groetjes

 10. #10

  Re: opknappen van eiken tafel enkele vragen

  Houthandelaars in het Antwerpse met een deugdelijke voorraad, en met de juiste prijs voor de aangeboden kwaliteit zijn oa. Thyshout in Kapellen, en Gebr. Heylen in Wechelderzande (tegen Turnhout)
  Beide bedrijven zagen zelf boomstammen. De gebr. Heylen hebben veruit de grootste keuze, en zijn het meest gedifferentieerd in hun aanbod.
  Thyshout is gespecialiseerd in Eik, maar ook Es, Esdoorn, Beuk , etc. heeft ie liggen.

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top