Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  Video van het lijmen van mijn kast

  Op mijn blog heb ik weer eens een video gezet. Gewoon voor de lol de camera neergezet toen ik de grootste keukenkast ging lijmen en dan achteraf de langzaam maar zeker uitbrekende paniek bekijken.

  http://seekelot.blogspot.com/2012/01...n-de-kast.html

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Re: Video van het lijmen van mijn kast

  Bij een dergelijk complex geheel werk ik in fasen. In plaats van lamello's gebruik ik domino's. En ik pas alles droog, met domino's heb je een iets steviger geheel. Dan neem ik alles uit elkaar waarbij ik met schilderstape de delen merk die bij elkaar komen.
  Dan begin ik met het lijmen van de domino's in de panelen die als eerste geplaatst gaan worden. Ik lijm een paar naden en assembleer de rest droog tot alles weer in elkaar zit. Na het drogen gaan een paar volgende naden in de lijm en het overblivende weer droog geassembleerd. Zo ga ik van fase naar fase. Elke te lijmen naad kan drogen in de positie die het inneemt in de feitelijke constructie. Dat betekend dat je alleen de juiste volgorde dient aan te houden en alles goed moet merken om het in de juiste positie te lijmen. Als je gepensioneerd bent leer je hoe je stress kan vermijden, neem je tijd om alles van te voren te overleggen. Ik ben van Titebond Original overgestapt op Titebond III voor de langere opentijd. Dat is ook een stress-verminderaar.
  Maar zelfs met deze relaxte methode kan het een enkele keer toch misgaan. Dan wordt de Amerikaanse atmosfeer weer met een paar nieuwe Nederlandse krachttermen verrijkt. :mrgreen:

 3. #3

  Re: Video van het lijmen van mijn kast

  Nog een geluk dat het geen 25° is, want dan zou het pas echt stressen worden.
  Maar blijven de zijkanten van de kast zichtbaar dat je alles lijmt? Ik heb mijn keukenkasten gewoon geschroefd, zonder lamello's of andere hulpmiddelen.

 4. #4

  Re: Video van het lijmen van mijn kast

  Grappig om te zien maar komt me wel heel bekend voor.
  Dat lijmen is me toch altijd wat.
  Zoals hierboven al vermeld, ik gebruik waar onzichtbaar bijna altijd schroeven, zelfs wanneer zichtbaar wordt er meestal met een dekplaat gewerkt die langs binnen geschroeft wordt.
  ik gebruik meestal drevels voor een makkelijke montage in samenwerking met schroeven. ik lijm zelden kasten tenzij in verstek of wanneer er meubels gelakt moeten worden.

  misschien nog een tip.
  gebruik niet zoveel lamello's. 3 per verbinding is sterk zat en zal beter te belijmen zijn en te klemmen.

  gr

 5. #5
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Video van het lijmen van mijn kast

  Gaaf....leuk gemaakt en het komt allemaal bekend voor!!!

 6. #6

  Re: Video van het lijmen van mijn kast

  Bedankt voor de tips. Het was inderdaad even zweten vooral toen die ene achterplaat te breed leek te zijn. Ik heb nog steeds geen idee hoe ik zo stom heb kunnen zijn. Ik dacht toch echt alles gepast te hebben.

  In gedeelten lijmen. Dat weet ik bij dit model eigenlijk niet goed hoe dat soumoeten en dan de boel ook nog klemmen en alles haaks houden.

  Schroeven ipv lijmen. Tja, ik wil er gewoon een kast van maken die het huis overleeft :lol: .

  Minder lamellos, dat is inderdaad een goed idee.

  Alle keukenkasten zijn nu klaar. Nu het minder leuke werk, alles in de lak zetten. En dan deurtjes afhangen enzo. Ergens in maart wil ik de grote verbouwing uit gaan voeren.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top