Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 33
 1. #1

  rijschaaf en houtlengte

  Ik ben op het moment zelf panelen aan het verlijmen en heb grote moeite om hout goed te krijgen. Ik heb planken van beukenhout met een lengte van 220 cm (voor een extra lang bed). Ik had de planken bij de houthandel (van kasteel terhorst) al laten vlakken en verdikken en deze zouden volgens hen meteen te verlijmen zijn. Helaas was 1 set planken behoorlijk krom gaan staan nadat ze gevlakt waren. Het hout was ook teruggeschaafd van 55 naar 25 mm. Ik heb van de houthandel gratis nieuw hout gekregen, maar omdat zij het schaven ook uit besteden zou ik dit opnieuw moeten betalen. Ik heb toen besloten het zelf met behulp van een 'router sled' te doen. Door de 30 mm hout in stappen te verwijderen met enkele dagen ertussen om te werken, ging het een stuk beter. Een hels karwei, maar prachtig resultaat. Daarna moesten ze nog over de lengte voorzien worden van een goede rechte rand om te verlijmen. Ik heb de planken op elkaar geklemd om te 'bookmatchen'. Ik had dit al eerder geprobeerd met kortere stukken en dit ging prima. Maar het was bijna niet te doen om het hout met een no.6 over volle de lengte voldoende recht te krijgen. Nou is een no.6 ook niet bedoeld om lange panelen te maken, maar is dit met bijvoorbeeld de low angle jointer van veritas wel goed te doen?? Of tot welke lengte kan je redelijk eenvoudig werken met zo'n rijschaaf? Ik heb al heel veel gelezen in boeken en op youtube rondgekeken, maar vind nergens een antwoord op deze vraag. Allen beperken ze zich tot voorbeelden van kleine stukken hout en een uitleg over de techniek. Ik hoop dat er hier op forum mensen zijn die hier meer ervaring mee hebben.

  groet
  Arthur

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: rijschaaf en houtlengte

  Mijn gevoel zegt dat een deel van het probleem in de houtsoort ligt. Beuken is niet enorm stabiel.
  Hebben ze hout teruggeschaafd van 52 naar 25 mm ? Dan komt er wel wat spanning vrij inderdaad.

  Niet direct een antwoord op je vraag maar misschien kan je er wat mee.

 3. #3

  Re: rijschaaf en houtlengte

  Hetgeen ik weet is dat de zool van de schaaf minimaal de helft zou moeten zijn van de lengte van de plank. Hoe langer de schaaf des te rechter de plank.

 4. #4

  Re: rijschaaf en houtlengte

  Met die lengte heb ik geen ervaring, maar bij lange planken gebruik ik een houten schaaf van 80cm. Maar zelfs die lange schaaf is (voor mij) niet genoeg om de hele zijkant van de plank vlak te maken zonder verdere hulpmiddelen.

  Je kunt een rechte referentie (bv een verse strook MDF of gelamineerde meubelpaneel) op de te rechten plank zetten en kijken waar de verhogingen zitten en deze plaatselijk aanpakken, net zolang tot je geen licht meer ziet tussen de te rechten plank en de referentie. Daarna nog één keer met de schaaf over de hele lengte.

 5. #5

  Re: rijschaaf en houtlengte

  Hallo,
  Ik zit met hetzelfde probleem. Alleen zijn bij mij de (eiken) planken 270 cm lang. Ook ben ook aan het "bookmachten" geweest met een rijschaaf (iets van 80 cm), maar bleek met name aan het eind van de planken verloop naar beneden te hebben. Beide panelen zijn dus enigzinds bol geworden.
  Ik ga vanavond maar eens een rechte lijn op de planken zetten. Met de decoupeer er langs en dan nogmaals met de rijschaaf erover. Ik hoop daarmee meer succes te hebben.
  Ik verlijm regelmatig panelen en dan gebruik ik vaak een stuk meubelpaneel als referentie. Alleen heb ik voor 2,7 meter geen referentie liggen.

  N.B. Overigens ga ik er voordat ik de panelen tegen elkaar zet er ook altijd nog even overheen met een no. 4 schaaf. Dan sluit het vaak beter aan dan alleen de rijschaaf.
  gandel

 6. #6

  Re: rijschaaf en houtlengte

  @gandal

  Gisteren heb ik naar een aflevering van Roy Underhill gekeken en daar was Christopher Schwarz aanwezig. Het rechtschaven van kanten werd daarin besproken. Om bolschaven te voorkomen moet je proberen om een kant hol te schaven. Dit gaat uiteraard door de lengte van de schaaf niet lukken, maar daardoor zal je automatisch de druk goed verdelen zodat je geen bolling overhoud.

  Om overigens 2 delen mooi passend te maken, zou je laatste handelingen stop-shavings (ned?) moeten zijn, waarbij je de schaafdiepte heel dun instelt. Op die manier creeer je een minimale holling welke bij het klemmen strak trekt. Dit heb ik uiteraard niet zelf bedacht.

 7. #7

  Re: rijschaaf en houtlengte

  Als je geen recht stuk hebt dat lang genoeg is om als referentie te dienen, kan je ook een touwtje (metselkoord) gebruiken. Misschien niet zo handig, maar als er geen andere oplossing is...
  Eventueel kan je een smetkoord gebruiken om de lijn af te tekenen.

 8. #8

  Re: rijschaaf en houtlengte

  Eerst hol schaven tot de schaaf niet meer pakt. Doe eerst een kort stukje in het midden en breidt dat uit tot je voor en achter een paar cm van de uiteindes zit te schaven. Dan pas ga je lange streken over heel de lengte maken. Dat doe je tot je een doorgaande krul er af schaaft. En dan stop je! Niet doorgaan omdat het zo lekker gaat.

  Tot zo ver de theorie. Nu lekker gaan oefenen. Op deze manier kan je ook met een #6 een 2 meter plank recht krijgen. Maar een langere schaaf maakt het makkelijker natuurlijk.

  Bij het verlijmen van een paneel zijn bolle kanten uit den boze. Een heel klein beetje hol is juist goed, dat trek je met de klemmen wel dicht. Controleren doe je door de twee kanten tegen elkaar te houden en naar de lichtspleet te kijken.

 9. #9

  Re: rijschaaf en houtlengte

  @seek, het schaafde inderdaad lekker weg. Ik had een oude nooitgedacht reischaaf op de rommelmarkt gescoord en na een slijpbeurt schaafde hij fantastisch :-)
  Vanavond ben ik er niet meer aan toe gekomen, maar de gegeven tips geven me goede moed voor morgen.
  @ironmike, een helder verhaal. ik zal het zo proberen uit te voeren.

  gandel

 10. #10

  Re: rijschaaf en houtlengte

  En niet vergeten de haaksheid te controleren. Als de vlakken niet haaks zijn, gaat het verlijmen nog niet netjes.

  Mathieu

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top