Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  Electrisch buigijzer

  b]Hallo iedereen,

  Dit is mijn eerste bericht in de forum en ben nog een rookie . Ik ben paar weken geleden begonnen met intrumentenbouw en ben snel erachter gekomen dat ik een buigijzer moet hebben (moet namelijk houten latjes van ongeveer 3x40x600 mm buigen). Ik heb het eerst geprobeerd om dmv stoom of kokent water en dat lukt voor een gedeelte wel maar hij buigt op een gegeven moment weer terug. Bijv. ik moet hem 90 graden buigen dat doe ik alleen hij springt terug naar 45 graden. Ik heb zelfs 1 stuk een hele nacht in lijmklemmen gezet maar zodra ik de klemmen volgende dag verwijder dan schieten ze alsnog terug. Nou ik heb een beetje gegoogled heb niet veel kunnen vinden. Maar het schijnt dat je met een buigijzer het wel kan doen. Heeft iemand dus een buigijzer te koop en/of tips voor mij?[/b][/size]

 2. #2

  Re: Electrisch buigijzer

  Lees eerst deze post eens door, hierin vind je veel info over het buigen van hout m.b.v een stoomkist. Ook deze post zal informatie opleveren. De kans is groot dat je iets in het proces niet goed gedaan hebt waardoor het niet is gelukt en hoef je geen elektrisch bugijzer aan te schaffen (hoewel dat hier kan).

  Kan je wat extra info geven: wat voor soort hout gebruik je? Wat wil je met het gebogen hout doen.

 3. #3

  Re: Electrisch buigijzer

  Gelijk welke manier je gebruikt om hout te plooien, stoom, branden, buigijzer, etc. altijd verder buigen dan nodig is de boodschap. Het geplooide hout veert altijd wat terug na de bewerking. Hoeveel je meer moet buigen kan best je bepalen op een proefstuk, dit is namelijk voor elke houtsoort anders.

  In de muziekinstrumentenbouw word veel gebruik gemaakt van een buigijzer met elektrische weerstand.
  Maar voor occasioneel gebruik kan je simpel zelf iets ineen knutselen. Een stukje stalen verwarmingsbuis van 30 à 45mm diameter is al voldoende. De buis moet langs één zijde gedicht worden( dichtlassen of een stop erop) Plaats de buis horizontaal in de bankschroef en plaats in het open uiteinde een werkend propaanbrandertje (verfafstripper) De vlam verhit de hele buis in enkele minuten, ruim voldoende om dunne houtstrips te plooien.

  Succes ermee,

  André

 4. #4

  Re: Electrisch buigijzer

  @ peterderooij, @tuoh

  Bedankt voor jullie antwoord. Ik heb 2 soorten hout geprobeert : Tulpen en Sipo Mahonie. Tulpen hout buigt wat beter alleen het laatste stukje lukt niet. Het instrument wat ik wil maken heet een SAZ of BAGLAMA.
  Voor de achterkant moet ik ongeveer 20 a 22 van die latjes buigen en aan elkaar lijmen met vleeslijm (dat lijm gedeelte lukt gelukkig), alleen die scherpe afronding wil maar niet lukken. Of het veert weer terug en als ik hem beetje meer wil buigen dan nodig knik het binnenkant of het buitenkant begint te scheuren. En Sipo Mahonie is nog moeilijker. Ik probeer latjes van 3x40x600 mm. Ik hou het boven de waterkoker voor paar minuten en dan lukt het wel maar niet goed genoeg. Zou het met een buigijzer beter lukken???


  Dit is een duidelijke foto: http://www.google.nl/imgres?q=yaprak+ba ... 29,r:6,s:0

 5. #5

  Re: Electrisch buigijzer

  Van de twee houtsoorten die je geprobeerd hebt gaat Sipo Mahonie problemen geven, tropische houtsoorten zijn heel lastig in de juiste richting te plooien :shock: . De aanwezige kruisdraad is hier debet aan, maar de Yellow Poplar (Tulpen) plooit bijna vanzelf
  Als je problemen ondervind tijdens het plooien wil dit zeggen dat het hout niet voldoende plastisch is, terug boven de ketel dus, en verder verwarmen.

  Ik denk dat voor jouw toepassing het gebruik van een buigijzer meer geschikt zal zijn, hier moet je het hout niet bevochtigen, enkel opwarmen tegen de weerstand en tezelfdertijd beginnen plooien. Je plooit het hout dus rond het buigijzer, en niet op een mal. Maar ook dit proces vraagt wat tijd, niet te snel beginnen plooien, maar eerst het hout voldoende laten opwarmen. Het plooien gaat stukje bij beetje moeten gebeuren, telkens een stukje opwarmen en wat plooien, enz.

  Het gebruik van een buigijzer is een identieke techniek als het branden van een plank, telkens kleine stukjes curve plooien tot de juiste radius bereikt is. Met deze techniek kun je het geplooide hout altijd bij corrigeren. Maar hout plooien vraagt geduld van de gebruiker, het hout buigt wel, maar enkel als het er klaar voor is Probeer het dus niet te forceren, dat loopt steeds fout.

  Hout plooien vraagt wat feeling, je moet leren voelen wanneer het hout klaar is om te plooien, van wat ik lees in je tekst denk ik dat je te snel wil proberen plooien.

  Kijk ook eens aandachtig naar het te plooien hout, dat moet foutvrij zijn,en een rechte draadnerf hebben, is dit niet het geval dan gaat dat zijn repercussies hebben tijdens het plooien.

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: Electrisch buigijzer

  Je kan een buigijzer kopen http://www.mehr-als-werkzeug.de/product ... -220-V.htm Maar je kan een buigijzer ook zelf improviseren met een ijzeren pijp en een gasbrander(zoals hier boven .Het modelbouw dingetje dat genoemd wordt is te licht denk ik). Of met een forse ouderwetse soldeerbout die vast gezet is in de ijzeren pijp. Google eens op bending iron DIY en/of torch en je komt vast bruikbare tips tegen. De vioolbouwers van weleer bogen hun hout gewoon om de kachelpijp. De pijp warm stoken en als je er wat water op druppelt en de druppels gaan dansen op het staal dan ben je klaar voor het buigen. Een beetje vocht gebruiken bij het buigen voorkomt dat het hout gaat schroeien en bij sommige houtsoorten helpt de ontwikkeling van stoom bij het buigen en het behouden van de vorm. Ik sproei het hout (gitaarbouw)voor het buigen even nat met een plantenspuit (niet zeiknat). En soms leg ik een vochtige lap op het buigijzer om wat extra stoom te maken. Goed hout is voorwaardelijk, wellicht is het een goede investering om wat hout te kopen bij een handel die gespecialiseerd is in muziekinstrument bouw.
  Forums die wat meer aan instrumentbouw doen: http://www.strijkersforum.nl en http://www.gitaarnet.nl/forum/forumdisp ... ouw-gitaar (Daar zitten ook wat luitbouwers volgens mij gebruiken die dezelfde techniek als voor een saz.
  Succes
  Wim

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top