Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  Een nieuw stel riemen.

  Nu de 12voetsjol niet alleen drijft, maar ook uitmuntend zeilt, was het tijd om eens aandacht te besteden aan een tweede vorm van voortstuwing. Als de wind wegvalt wil je wel terug naar de wal geraken

  Roeiriemen dus, de oude riemen die we bij het wrak bijkregen hadden hun beste tijd gekend, maar hadden wel de juiste afmetingen voor het bootje. die afmetingen heb ik dan ook klakkeloos overgenomen.
  Beter goed gekopieerd dan ...
  Een tijdje geleden ben ik dan begonnen aan de nieuwe riemen, maar door allerlei dringende klussen waren ze stilaan stof aan het verzamelen in een hoekje van de werkplaats.
  Machinaal waren ze wel al afgewerkt, schaven, in model zagen, verjongen waar nodig, kalibreren op de verticale freesmachine. Alleen was ik zo heftig van start gegaan dat foto's maken er bij ingeschoten is.
  Dit laatste hoop ik bij de afwerking beter te doen, het fototoestel ligt in de aanslag
  Het worden Essen riemen, het hout komt van een oude scheepswerf die opgedoekt is, en dat hout lag er al minstens dertig jaar op ons te wachten. Droog en uitgewerkt is het dus wel.

  Voor de definitieve vormgeving en afwerking van het geheel gebruik ik voor de eerste maal mijn zelfgebouwde "houten Stanley" en die doet het heel goed, getuige het eerste exemplaar dat al klaar is.

  Morgen begin ik aan de tweede riem, met foto's van het proces. Maar hier is al een voorproefje


  Mvg,

  André

  Attached files

 2. #2

  Re: Een nieuw stel riemen.

  Hier dus nog wat foto's van het hele proces, met als eindresultaat een Essen roeiriem.
  Voor ik aan de riemen begonnen ben heb ik al eerst enkele hulpstukken vervaardigd om het hele proces wat te vergemakkelijken. Ergonomisch weet je wel.

  Zo heb ik dus twee steun- en klemstukken vervaardigd waar ik de riem in elke positie mee kan fixeren. Omdat ik in de toekomst nog riemen moet maken was het geen verloren werk Het mocht dus wat netjes afgewerkt worden
  Langs één kant heb ik een klem in elkaar geflanst met een deel van een oude spanschroef, de kant waar het blad tussen valt heb ik als een roterende schijf gebouwd, het roeiblad moet ik dus maar éénmaal aanspannen met een wig gedurende het hele proces, de ronde schijf met ingeklemd roeiblad draait dan gewoon mee.
  Voor de rest zal het proces wel gekend zijn denk ik, eerst het roeiblad vormen, daarna inspannen en van vierkant naar achtkant brengen met het haalmes, daarna met het spookschaafje naar een zestienkant en uiteindelijk rond.
  Ook maar een bandschuurmachine ineen geflanst om het schuurwerk mee te doen, dat spaart heel wat handschuurwerk.

  Eens gereed worden de nieuwe riemen ook afgewerkt met Biopin olie, idem als bij de jol dus.
  En omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden volgen hier de foto's.


  Mvg,

  André

  Attached files

 3. #3

  Re: Een nieuw stel riemen.

  En dan hier de laatste foto's van het proces.

  Mvg,

  André

  Attached files

 4. #4

  Re: Een nieuw stel riemen.

  Je hebt de schuurband verkeerd om ingespannen!

  ZIet er allemaal inventief uit.

 5. #5

  Re: Een nieuw stel riemen.

  Hangt ervanaf welke kant de boormachin opdraait toch....?

 6. #6

  Re: Een nieuw stel riemen.

  klopt scheppie, maar hij heeft op de boormachine ook een draairichting gezet

 7. #7

  Re: Een nieuw stel riemen.

  Wat dacht je van binnenstebuiten :-)

  gandel

 8. #8

  Re: Een nieuw stel riemen.

  In deze toepassing maakt de draairichting van de schuurband niks uit, er komt toch bijna geen spanning op te staan. Je moet de schuurband wel regelmatig eens draaien, de zijkanten van de band plooien om als je lang in één draairichting schuurt, daarom de pijlen in de "verkeerde" richting op de foto.
  Maar er ontsnapt hier blijkbaar niks aan de alziende ogen

  Mvg,

  André

 9. #9

  Re: Een nieuw stel riemen.

  Het eindresultaat, twee functionele riemen met vier lagen Biopin erop gesmeerd. Binnen enkele dagen volgen nog wat laagjes, en dan kunnen we het komend vaarseizoen met vertrouwen tegemoet zien.

  Mvg,

  André

  Attached files

 10. #10

  Re: Een nieuw stel riemen.

  Ik vind ze heel mooi. Ik verbaas me telkens weer over de hoeveelheid werkstukken jij telkens weer op redelijk korte tijd afwerkt. En dan nog zo vaak uitgebreid raad geeft als iemand hier met een probleem zit .

  Telkens ik jouw draaibank zie staan krijg ik zin er ook zo een te bouwen!
  Ooit komt het er nog van :lol:

  Groeten,
  Steven

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top