Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  walnoot basis stam verwerken

  Beste forumleden,

  Ik hoop dat ik dit juist heb geplaatst, maar ik zou jullie hulp willen vragen bij het beantwoorden van een paar beginnersvragen. Bij mijn ouders is een 70-80 jaar oude walnoot geveld. Omdat ik ben opgegroeid met uitzicht op die boom zou ik heel graag iets moois willen (laten) maken met een deel van het hout. Ik hoop er misschien een schijf van te kunnen zagen voor een tafeltje, maar misschien zijn er nog andere, betere mogelijkheden. De stam en de dikkere takken zijn al weggegeven aan bekenden, ik mag de aanzet van de stam hebben.

  Volgens mijn vader moet ik dit hout eerst een jaar of 2 laten wateren, omdat het risico op scheuren anders te groot zou zijn. Helaas hebben wij zelf alleen de beschikking over sloten die droogvallen. Ik heb al wat rondgebeld naar plaatselijke houtverwerkers (de boom ligt in Kloetinge in Zeeland, ikzelf woon in Den Haag) maar daar is geen ruimte/gelegenheid om het hout te laten wateren.

  Ik heb een paar vragen, ik hoop dat jullie me kunnen helpen:
  - Is het inderdaad nodig om het hout te laten verwateren? Zijn er andere manieren om het hout te verwerken waardoor het risico op scheuren wordt verkleind?
  - Kan iemand me helpen aan een plaats met stromend water waar ik tegen vergoeding het hout mag laten wateren? Bij voorkeur in Zeeland of in de omgeving van Den Haag of Haarlem. Ik denk dat het een stuk hout is van ongeveer 1 x 1 meter. De stam is smaller, maar de hoofdwortels steken nog breder uit. Ik heb wel wat foto's die ik later toe kan voegen.
  - Wat kan ik van een dergelijk stuk hout (laten) maken? Heeft iemand goede ideeen of voorbeelden van toepassingen voor in de huiskamer? Ik zou best graag zelf iets met het hout willen maar heb geen ervaring.

  Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden!

  Marije

 2. #2

  Re: walnoot basis stam verwerken

  Je zou contact op kunnen nemen met Jurriaan Kalkman www.houtenschalen.nl . Die kan ook van nat hout prachtige schalen maken.

 3. #3

  Re: walnoot basis stam verwerken

  Of je zou eens kunnen kijken bij de Salamander in Leidschendam. Da's lekker dicht bij Den Haag...

  Arthur

 4. #4

  Re: walnoot basis stam verwerken

  Als de diameter niet al te groot is wil ik evt wel een schaal voor je draaien.

 5. #5

  Re: walnoot basis stam verwerken

  Het wateren van hout werd voornamelijk gedaan om het duurzamer en stabieler te maken, maar het eindresultaat verschilt per houtsoort. Sommige houtsoorten worden inderdaad minder vatbaar voor houtaantasting door schimmels en houtboorders. Andere houtsoorten werken dan weer minder dan niet gewaterde exemplaren. Eikenhout werd ook wel eens begraven in de volle grond voor enkele jaren, met als resultaat beduidend harder, en ook duurzamer hout.
  Zeewater heeft ook een conserverende werking op eikenhout, en dat wisten de Vikingen al.

  Maar eender wat je doet met het notenhout, uiteindelijk moet het wel drogen, en dat is altijd afwachten wat het hout gaat doen. Bij een kopshouten schijf hout ga je hier gegarandeerd scheuren krijgen van het hart naar de buitenkant. Heb je geluk dan krijg je één scheur, in het slechtste geval krijg je een waar spinnenweb te zien. Deze barsten zijn inherent aan drogend hout, daar doet wateren ook niks aan.
  Wat wel invloed heeft is de snelheid van drogen, hoe trager het droogproces hoe minder kans op scheuren.

  Smeer het hele stuk in met PEG, en laat het enkele jaren liggen onder een open luifel, liefst gericht op het noorden. (Geen zon) Op deze manier beperk je het risico op scheuren maximaal, maar hout blijft hout, garanties dat het goed gaat zijn er niet.

  Succes ermee,

  André

 6. #6

  Re: walnoot basis stam verwerken

  @tuoh,
  Heb ook eens gehoord om er metalen band rond te spannen tijdens het ganse, trage, drogingsproces.
  Zoals je lat op op kopse plank tegen het barsten.

 7. #7

  Re: walnoot basis stam verwerken

  Dank voor de antwoorden, dit helpt zeker! Vooral het antwoord van tuoh helpt. Gelukkig hebben we de beschikking over een groot afdak op het oosten, met een andere oude notenboom erboven die voor schaduw zorgt. En dan maar hopen dat het scheuren meevalt. Tijdens het drogen ga ik eens, met hulp van de links, kijken wat ik met het hout zou willen doen.

  Een band eromheen spannen, moet ik dan denken aan bijvoorbeeld een klompenbandje? Maar dan groot?

  Nog één beginnersvraagje, wat is PEG? ops:

 8. #8

  Re: walnoot basis stam verwerken

  Om met de laatste opmerking te beginnen, PEG= PolyEthyleenGlycol, een hele mondvol voor een veelzijdig product dat onder meer gebruikt word door (scheeps)archeologen om hout te conserveren.
  Het kan ook gebruikt worden om het te snel drogen van hout tegen te gaan, voornamelijk kopshout.

  Een stalen band rond een schijf hout gaat de scheurvorming wel enigszins tegengaan, maar nooit volledig tegenhouden. Tijdens het drogen komen er serieuze krachten op die stalen band te staan, het moet dus wel een substantieel iets zijn om hier tegen te kunnen.

  Wat gebeurt er namelijk tijdens het drogen van rondhout, drogend hout krimpt, maar de buitenkant van de schijf gaat sneller krimpen dan de kern, gevolg hiervan zijn interne spanningen die als ze te hoog oplopen uitmonden in scheurvorming. Idem bij een hele boomstam, de buitenringen drogen sneller dan de kernringen, dus komen er scheuren over de hele lengte van de stam.
  De jaarringen zijn in feite cirkels die tijdens het drogen van maat veranderen, de diameter wil verkleinen, maar word door de binnenliggende cirkels tegen gehouden, dat word dus buigen of barsten. Maar echt keuze is er niet, dat word in de praktijk dus altijd barsten :cry:

  Mvg,

  André

 9. #9

  Re: walnoot basis stam verwerken

  Scheurvorming kun je enigzinds tegen gaan door de stam over het hart in de lengte door te zagen. M.i. is dit beter dan een stalen band om de stam. Die stalen band zul je door het krimpen regelmatig bij moeten spannen.

 10. #10

  Re: walnoot basis stam verwerken

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jan van der Ploeg
  Scheurvorming kun je enigzinds tegen gaan door de stam over het hart in de lengte door te zagen. M.i. is dit beter dan een stalen band om de stam. Die stalen band zul je door het krimpen regelmatig bij moeten spannen.
  Inderdaad, dat klopt als een bus, maar de poster wil juist een kopshouten schijf in zijn geheel bewaren of verwerken.
  Dan is middendoor zagen geen optie dacht ik

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top