Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Afwerking Amerikaans noten

  Hoe kan ik die mooie, matte, en diepe afwerking van Amerikaans noten voor elkaar krijgen. Moet wel redelijk water/vocht bestendig zijn want kastje komt in de badkamer.

 2. #2

  Re: Afwerking Amerikaans noten

  met OSMO hardwas olie.makkelijk in gebruik , vriendelijk voor mens en milieu en kan tegen water.3 laagjes en je bent klaar.

  annette
  http://www.fingerprintfurniture.nl

 3. #3

  Re: Afwerking Amerikaans noten

  Osmo heb je in glanzend en in mat. De laatste vind ik persoonlijk mooier, maar wel 3 lagen zoals Annette zegt. Met 1 laag krijg je dit http://www.woodworking.nl/viewtopic.php?f=5&t=243

  jaap

 4. #4

  Re: Afwerking Amerikaans noten

  Ik gebruik een olie die ik zelf samenstel en waarmee ik uitstekende resultaten behaal.
  Bestaande uit Tung olie deze word licht verdund met natuurlijke terpentijn.
  De terpentijn word voorbereid als volgt:
  opwarmen au bain marie tot ongeveer 85°C
  voeg hierbij een beetje bijenwas en evenveel carnauba was (deze zorgt voor een goede hardheid van de laag). Opgepast voor brand gevaar houd altijd een brandblusser bij de hand en werk liefst in de open lucht!!!
  Bereid eerst de terpentijn voor alvorens deze met de olie te mengen.
  De techniek bestaat er in verschillende lagen op te bouwen.
  Breng de olie niet rechtstreeks op het hout aan maar op een katoenen doek dat je verzadigd met de olie.
  Wrijf hard over het hout en laat nooit een te veel aan olie achter!
  Hoe harder je wrijft en de olie in het hout werkt hoe beter het resultaat. Laat de lagen zeker 24u drogen en breng er verschillende aan. Je kan tot zes lagen aanbregen, zo bekom je een prachtige zijdeglans die het oppervlakte een mooie diepte geeft en de nerf tekening tot zijn volle uiting laat komen.
  Een dergelijke afwerking is zeer goed waterbestendig en ook eenvoudig te repareren mochten er ooit beschadegingen optreden door het gebruik.
  Vermits de katoenen doeken terpentijn bevatten moet je ze eerst in open lucht laten drogen alvorens je ze wegsmijt. Gevaar voor zelfontbranding!!

  Je kan deze olie ook kleuren door pigmenten toe te voegen die oplosbaar zijn in olie (liefst op natuurlijke basis). Het is altijd raadzaam eerst een test uit te voeren in verschillende lagen om het effect te controleren.

  Al deze ingedriënten kan je gemakelijk vinden. Ik koop ze in een grotere hoeveelheid en zo maak je een afwerkingsmiddel dat natuurlijk (indien je balsem terpentijn gebruikt,= terpentijn rechtstreeks van pijnbomen gewonnen), goedkoper dan andere middelen en van hoge kwaliteit is.
  Commercieel verkrijgbare varianten worden vaak aangelengd of bestaan hoofdzakelijk uit lijnolie dat minder reistent is tegen water en gemakelijker afslijt. Ongekookte lijnolie laat een gele schijn achter die op lichte houtsoorten niet zo mooi is.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  283

  Re: Afwerking Amerikaans noten

  Ik ben fan van amerikaans noten en ook al een tijdje op zoek naar de mooiste afwerking, heb al een paar dingen geprobeerd en als ik wat verder sta zet ik zeker foto's online.
  Kunnen zij die al iets af hebben hun ervaring delen en wat foto's van hun werk posten?

 6. #6

  Re: Afwerking Amerikaans noten

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bram
  Ik ben fan van amerikaans noten en ook al een tijdje op zoek naar de mooiste afwerking, heb al een paar dingen geprobeerd en als ik wat verder sta zet ik zeker foto's online.
  Kunnen zij die al iets af hebben hun ervaring delen en wat foto's van hun werk posten?
  Dat kan Bram. Ik heb een paar jaar gelden een audiokast gemaakt.
  Raamwerk van europees kersen, binnenwerk van berken de zijpanelen massief amerikaans noten en de deurtjes, voorfronten van laden en de bovenpanelen van gefineerd MDF.
  Het fineer zelf gezaagd op de lintzaag, samen met mijn zwager. Dat fineerzagen van amerikaans noten was een vreselijke klus (kersen en eiken lukt beter).
  Afwerking met Diaglas, zijdeglans.

  Attached files

 7. #7

  Re: Afwerking Amerikaans noten

  Bij werkstukken heb ik mijn wieg erop gezet. amerikaanse noot afgewerkt met lijnolie en een oliewasmengsel (bijenwas, carnaubawas, lijnolie en tugolie)

  Sander

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top