Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1

  Ook even voorstellen

  Hallo allemaal,
  ik wil me even voorstellen, mijn naam is Wicher en tot 1999 heb ik eigenlijk nauwelijks iets met hout of houtbewerking gedaan.
  Natuurlijk had ik wel eens MDF planken en kastjes ala Ikea gezaagd en wat andere kleine dingen maar nooit het ambachtelijke schaven, figuur-lint-zagen etc.

  In 1999 bezocht ik het rijksmuseum en kwam daar een kamer tegen met een van de laatste voorbeelden van 17e eeuwse lambrizering.
  http://www.rijksmuseum.nl/collectie/...3931-A&lang=en
  Hoe en waarom weet ik niet maar ik voelde me meteen enorm aangetrokken tot het motief en de uitstraling van deze kamer. Ik heb daar toen 4 uur ademloos in deze kamer doorgebracht tot het museum sloot . Achteraf kan ik zeggen dat het een soort liefde op het eerste gezicht was, het intrigeerde me hoe mooi en nauwkeurig alles was gemaakt en dat 400 jaar geleden.
  Al gauw had ik het besluit genomen dat ik ook zo'n kamer wilde maken, althans een muur met die lambrizering en de andere muren met halfhoge lambrizering zodat er nog schilderijen o.i.d kunnen hangen. Niet de bedstee en openhaard.
  Ik ben teruggegaan met een fototoestel (toen nog niet digitaal) en heb zoveel mogelijk details vastgelegd. Gelukkig maar want nu is deze kamer opgeborgen in een container in een bunker vanwege de verbouwing
  Vanaf 2000 heb ik bij amazon zo'n dertig voornamelijk amerikaanse houtboeken aangeschaft en verslonden, ook heb ik een groot aantal mappen van een nederlandse houtopleiding aangeschaft om daar nog meer kennis uit te halen. Daarna ben ik met de aanschaf van handgereedschappen en elektrische gereedschappen begonnen om vervolgens aan de slag te gaan. Eerst alles uittekenen en analyseren, oftewel een heleboel uitzoekwerk: hoe hebben ze die constructie(s) nou voor elkaar gekregen? Ik kwam er al snel achter dat het als een vrij ingewikkelde puzzel in elkaar zat: allemaal precisie verbindingen zodat de profielen naadloos in de verstekhoeken doorlopen. Lastig begin voor een eerste project.
  Ik heb daar heel wat fouten mee gemaakt en van geleerd maar ik begrijp nog niet helemaal hoe ze dat 400 jaar geleden zo perfect voor elkaar kregen, wat een vakmensen moeten die "schrijnwerkers" geweest zijn, daar heb ik diep respect voor en hoop eigenlijk dat er vandaag de dag nog steeds van dit soort vakmensen zijn en zich wellciht op dit forum schuilhouden?
  Uiteindelijk had ik in 2002 één paneel klaar (zie foto) voor een groot deel met de hand vervaardigd en dat duurde door de beperkte vrije tijd ongeveer 3 maanden.
  Aangezien ik nog zo'n 40 panelen wilde maken en mijn werk erg druk was ben ik toen ermee gestopt. Tot eind vorig jaar, nu bloeide de passie weer op en ga ik weer verder met de "productie". Ik wil een aantal tijdrovende zaken nu toch elektrisch oplossen omdat het anders tot mijn pensioen gaat duren voor ik er van kan genieten (ik ben nu 41).
  Daarnaast heb ik mij nog niet bezig gehouden met enkele voor deze kamer essentiele houtbewerkingszaken zoals houtdraaien (kleine ebben kegeltjes) en de volgens mij allerlastigste: houtsnijden (leeuwekoppen).
  Aangezien ik eigenlijk wat betreft houtbewerking vrij onopgeleid ben doe ik vast een hoop zaken erg moeilijk die veel makkelijker kunnen en ik hoop door het stellen van een aantal vragen in de diverse delen van dit geweldige forum en jullie adviezen, daar achter te komen.
  Uiteraard mocht iemand vragen aan mij hebben over hoe en wat ben ik uiteraard ook bereid zo goed mogelijk daar antwoord op te geven.

  Attached files

 2. #2

  Re: Ook even voorstellen

  Kjelt, van harte welkom.
  Een passie, ja dat is het zeker. Zonder die passie, zou je dit in mijn ogen schitterende paneel nooit gemaakt kunnen hebben. Dit paneel ziet er zo voortreffelijk uit.
  Zelf ben ik voor mijn hobby en passie houtdraaier, in de jaren 70 heb ik wel meubelwerk gedaan, zoals bureaus en een secretaire voor mijn dochter. Deed dit voornamelijk in de wintermaanden, toch minder weer om s'avonds na het werk buiten bezig te zijn, dus was ik lekker bezig.
  Op dit forum zitten houtbewerkers genoeg om vragen te stellen, en ik denk dat zij net als ik jouw paneel voortreffelijk zullen vinden.
  Veel plezier in dit forum.
  Ad

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: Ook even voorstellen

  da's een knap paneeltje. ziet er werkelijk goed uit. als je iets leuk vind dan komt dat er blijkbaar ook uit. welkom op dit erg leuke forum


  rick

 4. #4

  Re: Ook even voorstellen

  Hallo Kjelt,

  als start met houtbewerken kan dat paneel wel tellen, je hebt het jezelf niet gemakkelijk gemaakt, maar proficiat met het resultaat, er zijn al veel " vakmannen" die dat werkje niet voor elkaar krijgen.

  Maar als ik een opmerking mag maken, voor dergelijk werk is het heel belangrijk dat de borsten van de pennen mooi gelijk in lijn liggen met de rand van het profiel.

  Op de foto zie ik dat sommige penborsten enkele mm verder uitgekapt zijn, het probleem dat zich dan voordoet is dat je elke tusenregel appart moet afschrijven en zagen, elke regel is verschillend van lengte.
  Valt de penborst mooi gelijk met de rand van het profiel dan kan je vooraf alle regels al voorzien van pennen, al of niet met de machine, dit spaart enorm veel tijd, en het is dan gemakkelijker om de verstekken mooi sluitend te maken.
  Om deze verstekken te zagen op te steken maak je best een verstelbare verstekbak, je hebt dan een mooie geleiding voor de zaag of de beitel.

  Ik val in herhaling maar als eerste werkstuk is het fantastisch werk, en het inlegwerk is perfect gedaan.

  Mvg,

  André

 5. #5

  Re: Ook even voorstellen

  Dank jullie wel voor de complimenten, ik moet wel zeggen dat het paneel op de foto nog niet verlijmd is en dat sommige paneeltjes dus er bovenop liggen, ik zal het paneel binnenkort weer eens goed monteren.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh
  Maar als ik een opmerking mag maken, voor dergelijk werk is het heel belangrijk dat de borsten van de pennen mooi gelijk in lijn liggen met de rand van het profiel.
  Op de foto zie ik dat sommige penborsten enkele mm verder uitgekapt zijn, het probleem dat zich dan voordoet is dat je elke tusenregel appart moet afschrijven en zagen, elke regel is verschillend van lengte. Valt de penborst mooi gelijk met de rand van het profiel dan kan je vooraf alle regels al voorzien van pennen.
  Weet je André, je legt meteen de vinger op de zere plek en terecht, dit is dus het punt waar ik de meeste moeite mee had/heb. Hoe krijg je die uitsparingen in de ribben (jij noemt dat penborsten geloof ik, dat is dus kennelijk de officiele naam die ik nog niet kende) zo perfect dan? De schuine 45 graden inzagen met de hand of elektrisch zou ik nog snappen maar dan zul je dat horizontale nog goed moeten krijgen. Ik heb dat nu met een figuurzaag gedaan en daarna afgeraspt. Beitel zou kunnen echter ik heb dan weinig vrijheid. Hoe zou dit het beste gebeuren?Hoe deden ze dit 400 jaar geleden? De pennen (kleine ribben) zou ik wel allemaal gelijk kunnen krijgen echter ik heb dus gemerkt als de penborsten ook maar iets afwijken dan begint de ellende. Dan past helemaal niets meer. Ik werd er soms behoorlijk moedeloos van, ik geloof dat ik iets van 20 pennen heb gemaakt voor het een beetje paste. Kijk daar onderscheid zich de ervaren houtbewerker van de beginner, dit zou ik graag eens (evt tegen vergoeding) willen leren van een vakman, dus als er iemand een keer een middag dit zou willen laten zien/ervaren dan hou ik me van harte aanbevolen al moet ik er voor naar zuid belgie of friesland rijden

 6. #6

  Re: Ook even voorstellen

  Hallo Wicher
  Compliment voor je doorzettings vermogen,de meesten hadden denk ik al lang af gehaakt.
  Mijn vraag is wat voor elektrisch gereedschap gebruik je :?: (cirkelzaagtafel,bovenfrees).
  Heb je het hout zelf geprofileerd of laten schaven/profieleren :?: Met een tafelzaag zijn uitstekend de verstekken aan te zagen .de tussen stukken zijn goed te contramallen met de profielbeitel/frees waar mee je het zijprofiel maakt (boevenfrees tafel is makkelijk zelf te maken).Met een paar keer een proefstukje te maken moet dat jou zeker lukken .
  veel succes ermee.

  Mvg.Geurt

 7. #7

  Re: Ook even voorstellen

  Ken je de dvd deel 3 van David Charlesworth? (Precision Shooting Simplified.)
  Hierin wordt uitgelegd hoe je met een futselplank verstekken kunt schaven. Dat werkt miscchien wat handiger, sneller en preciezer dan met een rasp.

  Verder vraag ik me af of de Festool Domino geen oplossing voor je is. Als je 160 panelen wilt gaan maken dan kan dit apparaat tijd besparen in de houtverbindingen.
  Voor een intressante film over dit apparaat zie http://www.festool.com/ipt_domino/
  Het menu voor de diverse filmjes zit een beetje verstop. Onder in beeld staat een dunne groen streep. Bij Details Domino zit een menu voor diverse toepassingsvoorbeelden.

 8. #8

  Re: Ook even voorstellen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door GvdW51
  Mijn vraag is wat voor elektrisch gereedschap gebruik je :?: (cirkelzaagtafel,bovenfrees).
  Hi Geurt, ik heb inmiddels een flinke verzameling maar pas sinds kort dus ben er nog mee aan het oefenen en spelen.
  Ondertussen heb ik onderstaande elektrische gereedschappen:
  Festool: circelzaag 55 + basistafel (kleinste uitvoering), 1010 bovenfrees + basistafel, schuurmachine, sinds heel kort de Kapex en de domino. Verder van andere merken, lintzaag, decoupeerzaag, Hegner figuurzaag, bandschuurmachine, tafelkolomboor.
  Ander (niet elektrisch) gereedschap dat ik gebruik voor deze panelen: Ulmia verstekbak, Orteguil Or70 trap versteksnijmachine, heel veel beitels en klein aantal schaven.

  Ik heb het profiel eerst met de hand proberen te maken maar ben daar vrij gauw mee opgehouden. Ik zou daar dan een speciale profielschaaf puur en alleen voor dit profiel hebben moeten maken. Daar ontbreekt mij de ervaring. Ik heb toen voor de bovenfrees een frees besteld (daar heb ik dit paneel mee gemaakt), echter de 1010 en de basistafel zijn te zwak voor dit "zware" profiel uit massief eiken en ik kreeg te veel afval (kleine bibbers, schokken en dus fouten in het profiel). Via een kennis van een ander forum die een Scheppach frees met elektrische aanvoer heeft heb ik nu een paar weken geleden 60 meter gefreesd en ik heb nog eens 60 meter op mijn slaapkamer onder het bed liggen dat nog moet gebeuren :mrgreen:
  Ik kan nu vooruit maar er is nog werk genoeg dus.
  De kapex met 80tands blad moet voldoende zijn om de pennen perfect te krijgen (met aanslag) eventueel nog na snijden met de Orteguil.
  Alleen de penborsten daar zit ik nog mee.
  Ik heb wel eens zitten denken aan de bovenfrees om die penborsten te maken echter dan moet ik weer een aparte frees laten maken want 45 graden frezen met 30mm snijvlak kan ik nergens vinden. Aan de andere kant wil ik toch ook een aantal met de hand maken (vraag me niet waarom het jeukt gewoon , als ze dat 400 jaar geleden konden en nu de pro's ook dan wil ik het ook een paar keer gedaan hebben ) Met een japanse zaag krijg ik die 45 graden perfect alleen zoals eerder al gemeld het horizontale gedeelte.... Beitelen zoals bij pen gat verbindingen?

  @Catemaron: Hey bedankt voor de tip, ik zal die dvd eens bestellen als daar de oplossing in staat, de domino zie boven Sinds half januari in bezit en ben inderdaad benieuwd hoe die voor de panelen het gaat doen.

 9. #9

  Re: Ook even voorstellen

  @Kjelt.
  Mooie spullen heb je zeg. Ik ben nog niet zover en zou het best willen.
  De Festool 1010 frees is volgens mij de lichtste die ze hebben. Mooi voor het inlegwerk denk ik maar voor de profielen blijkbaar niet zo. Misschien een domme opmerking, maar kun je niet in meerdere gangen freezen?

  De Domino is een alternatief voor traditionele pen en gat verbindingen en kan onder een hoek van 45 graden werken. Ik ben wel nieuwsgierig of dit inderdaad goed werkt.

 10. #10

  Re: Ook even voorstellen

  De 1010 frees kan je idd goed frezen in meerdere gangen. Maar bij vele meters raakt hij gewoon oververhit en gaat hij in zijn beveiliging. Ik ben daarom overgschakeld naar de OF2000, die heeft daar niet zo veel problemen mee, bovendien kan dit beestje ook 12mm frezen aan.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top