Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: nieuwe aanwinsten

 1. #1

  nieuwe aanwinsten

  Ik heb een paar weken terug eens flink huisgehouden in de tuin van de buurman die zijn tuin op de kop ging zetten, en heb een flinke voorraad hout weten te bemachtigen.

  Linksboven: Elszenhout
  Linksonder: Lijsterbes
  Van links naar rechts:
  Papierberk;
  Esdoorn;
  Prunus;
  Taxus.

  Vooral met de berk en de prunus ben ik in m'n sas. Heeft iemand ervaring met het draaien van Prunus? Wat zijn de algemene eigenschappen van het hout eigenlijk? Iemand een idee?

  Vervolgens ligt er ook nog de struik taxus. In mijn buurt staat taxus hooguit als plant in de tuin. Echte grote bomen zoals in parken e.d. zijn er niet te vinden. Daarom ben ik er zuinig op, en uit die struiken zijn meestal nog wel enkele interessante stukken te halen.

  Nu nog "even" drogen, en dan kan ik aan de gang.

  Groeten Woodworker

  Attached files

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: nieuwe aanwinsten

  fijn he , zulke buren. ik draai zelf vooral met droog hout. wat ik wel nat draai is fruitbomenhout, dit kom ik niet vaak droog tegen.

  veel succes met het draaiwerk


  rick

 3. #3

  Re: nieuwe aanwinsten

  Goeie Morgen Woodworker, dat is nog eens een goeie vangst.
  Berk dat kun je goed nat draaien, en ik vind het prettig hout om mee te werken.
  Prunus of ook wel steenkers genoemd, is behoorlijk hard maar met goed scherp gereedschap prima te draaien. Heb er vorig jaar twee schaaltjes van gedraaid. Kreeg toen een stammetje van een goede bekende. Kreeg in een schaaltje een scheur, maar kon die repareren met vloeibaar hout, alleen was ik vergeten om het wat te mengen met houtstof, zodat als je goed kijkt een witte vlek ziet op een van die schaaltjes. Ik denk dat je het net als ik het wel leuk zal vinden om er mee te werken. Ik voeg de foto's van die twee schalen hierbij, zodat je kunt zien hoe het eruit ziet.
  Succes ermee. Ad
  Attached files

 4. #4

  Re: nieuwe aanwinsten

  Ad, bedankt voor je foto's. Zo te zien een mooie donkere houtsoort, met een mooie nerftekening. Ik ben van plan om ook een paar schemerlampjes te maken. Alleen dan niet van de berken die je op de foto ziet, maar van de takken van de kruin.

  Ik had het idee om er twee te maken van ongeveer 15 centimeter hoog, met de staander van taxus. Die staander wil ik helemaal doorboren en bovenin een ledlampje plaatsen. Tevens wil ik de batterij ook in de voet integreren. Hoe ik dat allemaal ga doen, moet ik nog over nadenken.

 5. #5

  Re: nieuwe aanwinsten

  Bij weer een andere buurman heb ik een flink stuk stam weten te bemachtigen van een perenboom. Ik weet nog niet wat ik ermee ga doen, misschien verzaag ik de stam wel tot planken, maar is nog niet zeker. Eerst maar eens een paar jaar laten drogen.

  Heb op internet al een en ander gevonden over de eigenschappen ervan, maar heeft iemand ervaring met dit hout?

 6. #6

  Re: nieuwe aanwinsten

  Als het perenhout dik genoeg is voor planken (dus weinig spinthout) dan zou ik zeker voor planken gaan. Perenhout kan zer mooi zijn (denkt aan kistjes e.d.)

 7. #7

  Re: nieuwe aanwinsten

  bedrijven die onderhoudswerk aan bomen doen (boom chirurgen)hebben vaak wel het een en ut ander
  die moeten er voor betalen om snoeihout weg te brengen
  ut is te proberen om daar wat hout te halen

 8. #8

  Re: nieuwe aanwinsten

  graag zou ik via deze weg in contakt willen komen met andere pennendraaiers in se regio zuid

  met vriendelijke groet Jan

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top