Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  lamello-verbindingen voor buiten?

  Ik heb even dit bericht verplaatst, had het eerst bij elektrisch gereedschap geplaatst, niet echt op zijn plek daar...
  Een kort vraagje, kun je met de lamello's ook werkstukken maken die buiten in weer en wind staan?
  Ik had al eens gehoord dat die lamello's van beuken zijn gemaakt, klopt dat? want dan lijken ze me toch niet ideaal voor buiten? Of maakt het niet uit omdat ze toch 'in' het werkstuk zitten?

 2. #2

  Re: lamello-verbindingen voor buiten?

  'k Heb er eigenlijk zelf geen ervaring mee, maar als je watervaste lijm gebruikt kan het mijns inziens geen kwaad. De lamello's zitten inderdaad in het hout, en als ze goed verlijmd zijn zouden ze toch volledig moeten ingekapseld zijn.

  Misschien eerst eens testen?

  Groeten,
  Steven

 3. #3

  Re: lamello-verbindingen voor buiten?

  Een lamello is inderdaad van beuken gemaakt en wel geperst beuken. Wanneer je deze in lijmt met lijm op waterbasis(!) zet de lamello uit door het water in de lijm en zal de verbinding muurvast zitten. Ik gebruik voor buitentoepassingen het liefst een D4 PU lijm, die is watervast en zet uit waardoor de verbinding wordt afgesloten. Maar omdat daar geen water in zit zal het uitzeteffect van de lamello's daarmee niet werken.

  Wat je wellicht zou kunnen proberen is een klein beetje water in de gleuven spuiten voor je de lijm en de lamello's aanbrengt. De lammelo's zetten dan wel uit en voor de lijm is het niet erg (ook PU lijm heeft water nodig om uit te harden). Maar dit is slechts een theorie want ik heb daar geen ervaring mee.

 4. #4

  Re: lamello-verbindingen voor buiten?

  De Lamello's zijn wel voor buitentoepassingen te gebruiken, in het geval van gebruik bij geimpregneerd vuren of grenen, kan het zijn dat het hout best wel vochtig is, en zal de lamello wel uitzetten.

  Houd bij het gebruik van de "tuinhout" hardhoutsoorten rekening met het feit, dat sommige zich niet makkelijk laten verlijmen, en dat het hout "werkt" met grote kracht.

 5. #5

  Re: lamello-verbindingen voor buiten?

  Ik heb zelf ook nog even contact gehad met lamello.be, daar hebben ze me gezegd dat ik voor buitentoepassingen het beste de k20 lamellen moest gebruiken. http://www.geerdinkbv.nl/klik-hier-v...echtlamel-k20/
  Dus nu weet ik ook een beetje wat en hoe ik het kan gebruiken. Denk dat ik de gewone lamello ook nog wel durf te gebruiken, ligt een beetje aan het project..
  Ik weet nu in ieder geval van de hoed en de rand

 6. #6

  Re: lamello-verbindingen voor buiten?

  Beuken Lamello's buiten gebruiken is vragen om moeilijkheden. De lamello word namelijk gebruikt bij het verbinden van constructiedelen. Waar een verbinding is vind je automatisch ook een (lijm)naad, en dit is het zwakke punt.
  Geen enkele naad is volledig waterdicht, dus zeer gevoelig voor een verschijnsel dat men "capilariteit" noemt. Het water zuigt zich een weg naar het hart van de verbinding, en vind daar een beuken koekje Resultaat na enkele maanden, da da koekje.

  Er zijn bij verschillende Nederlandse timmerbedrijven in de jaren '80 testen geweest om ramen te verbinden met onbewerkte beuken deuvels, zonder bijkomende maatregelen werd dat een ramp.
  Het is pas toen men de deuvelgaten dieper boorde dan nodig, en men tijdens de montage eerst een "pil" inbracht in het gat met daar de deuvel achteraan men een deftige verbinding verkreeg die de tand des tijds kon weerstaan.
  Deze pil was geen Viagra, maar wel een conserverend product, dat eens de verbinding vochtig werd begon op te lossen en met zijn job kon beginnen.

  Het is niet voor niks dat bijvoorbeeld Festool voor zijn Domino ook koekjes in Sipo op de markt gebracht heeft, deze zijn bedoeld voor buitengebruik, de Beuken exemplaren voldoen daar niet, om bovenstaande reden dus.

  Ps: Een Lamello hoeft niet per se te zwellen bij het gebruik. De eerste functie van een lamello in een verbinding is te zorgen dat de onderdelen niet onderling kunnen wisselen. De tweede functie is het vergroten van het lijmoppervlak. Bij het verlijmen moet de totale constructie toch gespannen worden met spanvijzen of iets dergelijks tot de lijm droog is. De vorm van een lamello en de klemming in het hout is anders dan een deuvel. Bij deuvels werkt de zwelling wel om de constructie al na enkel minuten te kunnen lossen. Zeker bij het gebruik van corpuspersen, even aandrukken en de kast valt niet meer uit elkaar. Dat is bij Lamello's niet zo evident.


  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top