Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Afdekprofiel optimale draadrichting

  Er moeten afdek profielen gemaakt worden voor bovenop het boeiboord van ons afdakje. Omdat dit het hele jaar in wind en weer door brengt en ook van een minder fijne houtsoort wat werking betreft, nl. Bankirai gemaakt zal worden.

  Misschien een hele domme vraag, maar ik vroeg me af wat hiervoor nu de beste draadrichting van het hout is om aan te houden. Zodat niet het hele profiel zo krom trekt als de neten :mrgreen:

  Zie voorbeelden in tekening, misschien zelfs nog op een andere manier....?

  Graag advies,

  Attached files

 2. #2

  Re: Afdekprofiel optimale draadrichting

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door timmertje
  nr1 kwartiers gezaagd , trek het minste
  Ja, dat was ook mijn idee in eerste instantie. Maar je zit dan wel met een zwak punt precies boven de groef met kans op splijten/scheuren. Dus wat is wijsheid... :?

 3. #3

  Re: Afdekprofiel optimale draadrichting

  Ik weet niet wat de dikte is die overblijft boven de groef maar bankirai is zeer sterk, een plankje van een paar cm breek je niet makkelijk.

 4. #4

  Re: Afdekprofiel optimale draadrichting

  Het kwartiers gezaagde voorbeeld is de beste optie, niet omdat ie sterker zou zijn, maar wel omdat het de stabielste van de reeks is.
  Voor de sterkte maakt het niet uit welk voorbeeld je neemt, als er teveel spanning op komt breken ze allemaal.
  Frees die groef niet te dicht tegen de kant, maar probeer toch zeker 15 à 20mm voorhout over te houden, dat scheelt al heel wat. Maak er ook geen klemmende passing van, dat helpt ook.
  Het breukgevaar is nu ook weer niet zo groot, de meeste tropische houtsoorten zijn hier superieur aan de Europese door de aanwezigheid van kruisdraad. Breken op de nerf is er dus niet bij.
  Daarom zou ik er niet van wakker liggen als ik jou was


  Mvg,

  André

 5. #5

  Re: Afdekprofiel optimale draadrichting

  Nou gisteren naar de tuinhout handel geweest. Een mooie bankirai paal uitgezocht van 70x70 om de 2 profielen uit te maken. De verkoper wilde gelijk de bovenste kromme paal uit het rek trekken, waarop ik aangeef er zelf 1 te willen uitzoeken. "Ja prima meneer" Heb ik 10 minuten staan kijken op die kopse kanten en die verkoper kijken of ik compleet debiel was... haha :lol:

  Nou ja thuis mee aan de gang geweest en hier zie je een foto van het resultaat. Het is niet zuiver kwartiers maar het komt aardig in de buurt, wat denken jullie?

  De groef valt (ruim) over de bovenkant van het boeiboord. De kleine sponning is om kokomoband in te plakken. Van de week nog ff goeie schroeven halen en dan monteren.

  Attached files

 6. #6

  Re: Afdekprofiel optimale draadrichting

  Ziet er goed uit, en het mag kwartiers hout genoemd worden.
  Zo te zien heb je ook één van de betere stukken Bankirai gevonden Het hout ziet er "zoeter" uit dan een doorsnee stuk Bankirai.

  Alleen, ik had het hele bovenvlak schuin gelegd, dan kan er zeker geen water blijven opstaan, maar het zal zo ook wel gaan, geen enkele schutting staat mooi waterpas

  Mvg,

  André

 7. #7

  Re: Afdekprofiel optimale draadrichting

  Ja dat was ook het plan maar dan wordt het misschien een beetje te dun precies boven die groef? Bovendien komt het bovenop het boeiboord van een schuin afdak dus er gaat sowieso geen water op blijven staan.

  De pest is alleen dat ik er nu van bovenaf een paar schroeven in moet draaien, zonde maarja kan niet anders.

 8. #8

  Re: Afdekprofiel optimale draadrichting

  Het kan ook zonder schroeven, MS polymeer heet de alleskunner. Wel enkel op de koppen , of op de bodem van groef royaal aanbrengen. Lichtjes aandrukken, en klaar is kees.
  Het product heeft namelijk wat dikte nodig om een sterke lijmverbinding tot stand te brengen, dus nooit klemmen.


  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top