Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7

Onderwerp: wat voor schaaf

 1. #1

  wat voor schaaf

  hallo
  ik ben beginend hout bewerker
  ben aan het kijken voor een schaaf maar er zijn zoo veel verschilende
  welke schaaf gebruik je voor welk werk?

 2. #2

  Re: wat voor schaaf

  Een roffel voor het ruwe werk. Een voorloper is dan weer iets fijner. Een reischaaf om planken recht te maken. Een zoetschaaf om het oppervlak mooi glad te maken. Een ploeg om groeven te maken. En sponningschaaf voor sponningen. Hollen en ronden voor profielen. Een grondschaaf om de bodem van groeven te vlakken.

  Ik denk dat je een wat gerichtere vraag moet stellen.

 3. #3

  Re: wat voor schaaf

  Als beginner houtbewerking, dit is waar we mee op school mee begonnen, om planken vlak/vierkant te maken of ronde stokken een bankschaaf/blokschaaf # 4
  Voor het fijne werk, dus fineer schaven, kopshout en kleine schaaf klusjes een blokschaaf # 60½
  Later kan je verder nog schaven aanschaffen wanneer deze nodig zijn in jou hobbij

 4. #4

  Re: wat voor schaaf

  Ok, mijn vorige antwoord was misschien niet heel behulpzaam, maar je vraag is dan ook wel heel veelomvattend.

  Op Internet is heel veel informatie hierover te vinden. Dit vind ik bijv. een goed startpunt:
  http://www.sawmillcreek.org/showthre...th-Hand-Planes
  In de bibliotheek heb ik ook wel eens goede boeken voor beginners gevonden.

  Als we even de speciale schaven voor profielen, randjes en groeven ed buiten beschouwing laten en ons beperken tot de bankschaven.

  Het is de bedoeling dat je een ruwe plank in verschillende stappen omvormd tot een gladde en rechte plank. Je gaat daarbij van grof werk naar steeds fijner. Het hele grove doe je met een roffel oid (een jackplane in het engels). Dat is een korte smalle schaaf met een beitel waarvan de snede behoorlijk rond is geslepen. Hiermee kan je snel veel hout weghalen, maar laat natuurlijk geen mooi oppervlak achter. Is het hout niet heel krom en ruw dan kan je ook met een voorloper beginnen. Je werkt nu haaks of diagonaal over het hout. Daarna pak je een reischaaf (jointer). Die is lang en de beitelsnede is al een heel stuk rechter. Omdat deze schaaf lang is is het makkelijker om de plank recht te krijgen. Je gaat nu van diagonaal steeds meer in de lengte van de plank schaven. Als de plank nu recht is, maar nog niet glad genoeg naar je smaak, pak je een zoetschaaf, die juist weer vrij kort is. Door dit hele proces heen ga je van dikke spaanders naar steeds dunnere totdat je met de zoetschaaf heel luchtige krulletjes afsteekt.

  Vervolgens zet je de plank op zijn kant en maak je de zijkanten recht en haaks. Dat doe je voornamelijk met de reischaaf. En als laatste ga je de plank op dikte schaven. Vanaf de mooie vlak en recht geschaafde zijde markeer je hoe dik de plank moet worden met een kruishout. Dan ga je het overtollige hout weer weghalen in eenzelfde volgorde als hier boven beschreven.

  Dit even in volgelvlucht.

  Als je het hele proces begint met de vlak-vandikte bank, dan kan je eigenlijk wel met een zoetschaaf toe. De plank is dan al netjes vlak en recht, zit alleen vol ribbeltjes. Om de zijkanten mooi recht en vlak te krijgen zodat je planken aan elkaar kunt lijmen, zou ik liever een reischaaf gebruiken. Het kan wel met een korte zoetschaaf maar het is gewoon makkelijker met een lange schaaf.

  Mijn eerst keus zou zijn een Stanley #4 en een Stanley #7. Of eigenlijk liever een vergelijkbaar type van een goed merk als Lee valley of Lie Nielsen oid. De chinese schaven die Baptist onder het Rider label verkoopt zijn ook prima.

  En goed schaven begint bij goed slijpen van de beitels. Die moeten echt scheermes scherp zijn. Dus daar zou ik mee ook in verdiepen.

 5. #5

  Re: wat voor schaaf

  @Seek,
  Even een vraagje tussendoor, klopt het dat de Rider schaven niet op de website van Baptist staan?

  On topic:
  Hier, als toevoeging op Seeks uitgebreide antwoord, een link naar een filmpje over het handmatig haaks en vlak maken van een plank.

 6. #6

  Re: wat voor schaaf

  Ik kan je ook een DVD van Christopher Schwarz adviseren, namelijk Coarse, Medium and Fine. Deze DVD had ik een paar jaar geleden graag ontdekt. Het maatk een hoop zaken duidelijk en het helpt je in de keuze.

 7. #7

  Re: wat voor schaaf

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door peterderooij
  @Seek,
  Even een vraagje tussendoor, klopt het dat de Rider schaven niet op de website van Baptist staan?
  Ja dat klopt, want ze heten niet Rider maar Peaktool.
  Geen idee waar ik dat Rider vandaan haal....

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top