Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  wat voor een houtdraaimachine is dit?

  Hallo mede-houtdraaieres,

  ik heb een paar weken terug na jaren niet te hebben gedraaid, een houtdraaibank gekocht en een paar beitels erbij. Maar ik kan geen merk erbij vinden, kan iemand mij dat vertellen en wat de voor en nadelen van deze bank zijn? De bank is GROEN met ORANJE en er zit een motorblok aan met typeplaatje afkomstig uit Romana.

  Wie kan mij helpen,

  Alvast bedankt, Rogier

  Attached files

 2. #2

  Re: wat voor een houtdraaimachine is dit?

  Hallo,

  Die bank komt uit Roemenië, en is ongeveer 25-30 jaar oud. Kostte toen ongeveer Æ' 900,--
  In vergelijking met de Ferm-achtige banken zijn ze degelijker.
  De lagering van de hoofdas is primitief, maar zwaar uitgevoerd met twee "landbouwlagers" (Lagerblokken)
  De draad op de hoofdas is 3/4" en heeft geen MorseConus opname
  Het tegencenter heeft ook geen MC opname, het meedraaiend center zit vast op de as. Nadeel daarvan is dat je er geen boorkop o.i.d. op kan zetten.

  Alles bij elkaar genomen is het (I.M.H.O.) wel een redelijke draaibank voor iemand die begint, te koop voor weinig geld dus weer te verkopen met een minimum aan verlies.

 3. #3

  Re: wat voor een houtdraaimachine is dit?

  die frieten zullen ook lekker gaan smaken

  maar verder wel een leuk bankje volgens mij
  enkel niet voor het ruigere werk

 4. #4

  Re: wat voor een houtdraaimachine is dit?

  De motor (of in ieder geval het plaatje) lijkt uit Roemenie te komen. De machine lijkt verdacht veel op de bij ons bekende HUVEMA, maar dan in een uitvoering met een minder zwaar bed. Of met gewijzigd bed (twee stangen) op de LMS enz.
  Het zijn lichte machines waarop je ervaring op kunt doen m.b.t. houtdraaien. Bij enige vordering loop je al gauw tegen de beperkingen van deze machine. Hij is namelijk bijzonder trillingsgevoelig en onvoldoende stabiel voor om in onbalans zijnde stukken te lijf te gaan. Neemt niet weg, dat soortgelijke draaibanken veel worden gebruikt om er een schuurschijf (met klittenband) op te zetten met werkplateau.
  Ik zie graag foto's van je werkstukken.
  vr.gr. Jan Pranger. (ook voor houtdraailessen trouwens)

 5. #5

  Re: wat voor een houtdraaimachine is dit?

  Da's een 'klassieke' HUVEMA, alleen met een ander naam/type plaatje. Huvema maakte deze banken ook niet zelf, en waar ze precies vandaan kwamen weet ik ook niet, maar ongetwijfeld uit oost-Europa. De Huvema banken die je hier ziet hebben andere typeplaatjes op de motor, al betekent dat niet automatisch dat ze ergens anders gemaakt werden...

 6. #6

  Re: wat voor een houtdraaimachine is dit?

  Is er ook iets bekend over extra hulpstukken voor deze machine? Andere leunspaan bijv?

 7. #7

  Re: wat voor een houtdraaimachine is dit?

  het is inderdaad een huvema, ik heb er ook zo een gehad. de bank is geschikt voor werk tussen de centers, niet voor schalen i.v.m de lichte motor. of er leunspanen voor zijn weet ik niet, wel staat er af en toe zon
  bank op marktplaats met een eenvoudige copierinrichting.

 8. #8

  Re: wat voor een houtdraaimachine is dit?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door blokbeton
  Is er ook iets bekend over extra hulpstukken voor deze machine? Andere leunspaan bijv?
  Weinig. Je hebt geen morseconussen, en het tegencenter is sowieso niet te verwijderen. De schroefdraad op de aandrijfas is niet standaard, en de diameter is aan de krappe kant (hoewel dat voor een massieve as op zich niet een heel groot bezwaar is). Je bent dus aangewezen op de bijbehorende meenemer en (integrale) opspanplaat. Eventueel zou je andere meenemers of adapters voor vierklauwen als huisvlijt kunnen (laten) maken - maar daar houdt het wel zo'n beetje op. De machine is ook tamelijk wankel, dus voor serieus werk moet hij met de voeten (daar zitten sleuven in) op een ondergrond of standaard worden gemonteerd. Als ik met goed herinner is de diameter van de support van de leunspaan wel standaard, en zou je dus andere leunspanen moeten kunnen monteren.

 9. #9

  Re: wat voor een houtdraaimachine is dit?

  ik ben nog vergeten te vermelden, ga geen zware blokken aan die schroefplaat schroeven, want deze is van een of ander slecht gietijzer en breekt zo los van de flens die over de as gaat.

 10. #10

  Re: wat voor een houtdraaimachine is dit?

  Ik ga eerst maar mijn beitels laten slijpen, daarna kan ik flink aan de slag hoop ik! De eerste opdracht heb ik al binnen!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top