Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Verschil tussen grenen en vuren vaststellen?

  Inmiddels kan ik een aardig aantal houtsoorten op het oog te herkennen. Echter wat moeilijk blijft vind ik het verschil tussen grenen en vuren. Heeft iemand misschien profi tips om deze twee te onderscheiden van elkaar?

  Bedankt,

 2. #2

  Re: Verschil tussen grenen en vuren vaststellen?

  Ik vind het ook moeilijk om het op het oog te ondscheiden... maar als schaaf of zaag je het dan ruik je heel makkelijk wat grenen is... ook kan je het makkelijk proeven (niet egt lekker maar te doen) voor de rest heb ik geen tips..

 3. #3

  Re: Verschil tussen grenen en vuren vaststellen?

  Er zijn een paar punten waar beide houtsoorten zich van elkaar onderscheiden, Vuren (Picea) is meestal egaal van kleur. Lichte kleur met duidelijke jaarringen, nauwelijks waarneembare geur.

  Grenen (Pinus sylvestris) is meestal niet zo egaal van kleur, er is meestal een kleurverschil tussen spint en kernhout. Bij het bewerken komt er een duidelijke terpentijngeur vrij, dit in tegenstelling met Vuren.
  Grenen is beter te bewerken dan Vuren dat wat zachter is, het Grenenhout is ook wat zwaarder dan Vuren.

  De beste manier om makkelijk het onderscheid tussen beide te kunnen maken is het hout te bewerken.
  Eens je een paar maal met zowel Vuren als Grenen aan de slag bent geweest herken je beide met de ogen toe.
  Het verschil tussen Den (Abies) en Vuren is heel wat lastiger, op het eerste zicht lijken beide hetzelfde.
  Het is door het ontbreken van harsgangen bij Den dat je het hout kan herkennen, ook de vele kleine harde zwarte kwasten bij Den kunnen helpen het verschil te onderkennen.

  Hout, het blijft boeien,


  André

 4. #4

  Re: Verschil tussen grenen en vuren vaststellen?

  Ow is dat het wat ik rook toen ik het hout aan het zagen was. Ik dacht dat het een soort wax was, het hout komt nl. van een oude tafel af. Maarja om het dus op het oog alleen te herkennen blijft moelijk. Als je een licht stuk grenen te pakken hebt zou het ook zomaar vuren kunnen zijn en andersom....

 5. #5

  Re: Verschil tussen grenen en vuren vaststellen?

  Ja, dat kan soms gebeuren, het overkomt mij ook wel eens dat ik begin te twijfelen, zeker bij gebruikt hout.
  Maar meestal voel ik instinctmatig wat ik in handen heb, dat proces voltrekt zich ergens in de hersenen zonder dat je er bewust bij stilstaat. Als ze dan vragen waarom, kan ik daar niet direct een antwoord op geven, terwijl ik wel weet dat het de juist is. Raar maar waar.

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: Verschil tussen grenen en vuren vaststellen?

  Dat op gevoel inschatten ken ik ook. Wat daarna helpt is dat grenen er meestal iets warmer uitziet dan vuren. Mij is ooit verteld dat de noesten van grenen schuiner in het hout zitten dan bij vuren. Hierdoor is het voor simpel profielwerk in de woningbouw- en restauratie geschikter dan vuren. Eventuele noesten vallen er lastiger uit. Overigens heeft Amerikaans grenen vrijwel geen noesten.

  @lex

 7. #7

  Re: Verschil tussen grenen en vuren vaststellen?

  Zover ik weet is grenen meestal lichter als vuren.

  En grenen kan je nagel een beetje indrukken en bij vuren niet.
  De Nerf zit meestal verder uit elkaar als bij vuren.

  grenen is ook meer goudkleurig vergeleken met vuren.

 8. #8
  Je kan ook kijken naar de kwasten. Grenen heeft vaak langwerpige smallere kwasten. Vurenkwasten zijn vaak mooier rond. Grenen kwasten zijn over het algemeen ook wat groter (qua doorsnee in de lengte) en een beetje donkerder. Grenen heeft daarnaast meer kleurverschil (rood-wit). Vuren is voornamelijk blank hout. Vandaar ook de verwarrende namen: Vuren = whitewood en grenen = redwood.
  Grenen is inderdaad makkelijker te bewerken. Voornamelijk impregneren gaat beter in grenen. Ik zou dus altijd adviseren om grenen tuinhout te kopen. Is goedkoper en gaat vaak langer mee. Impregneren gaat beter met grenen vanwege de open celstructuur wat vuren minder heeft. Daarom wordt grenen ook wel nat geïmpregneerd. Vuren wordt vaak eerst gedroogd omdat het anders slecht/niet impregneerbaar is.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.772
  Ik vroeg me ook al sinds ik met hout bezig ben( dat is nog maar heel kort) hoe je makkelijk grenen onderscheidt van vuren. Heel leuk om van Tuoh te lezen dat hij vooral afgaat op geur, bewerkbaarheid en soortelijk gewicht. Ik herinner me dat mijn vader, die boer was, het hout dat bijv voor reparaties aan de boerderij werd gebruikt, keurde op gewicht en geur die bij het zagen ontstond. Als het niet goed rook of in zijn ogen niet zwaar genoeg was keurde hij het hout van de timmerman af. Er lijkt dus nauwelijks een betere praktisceh kenmerk dan hij lang geleden hanteerde. Ik had het dus al lang kunnen weten. Grappig.

  mvg
  Klaas

 10. #10
  Dat grenen ruikt zo lekker als je het zaagt of schaaft, dat geurtje mogen ze van mij in de after shave oid dergelijks stoppen.

  jaap

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top