Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9

Onderwerp: Oud Grenen

 1. #1

  Oud Grenen

  Was vandaag bezig met het schaven van een paar paneeltjes uit grenen. Wat me opviel was het enorme verschil tussen oud- en 'gewoon' grenen. Hoe krijgt het die vale donkere kleur is daar een conventionele behandeling voor of wordt dat zo door de tijd heen?

  Stonden op internet wel verhalen over logen met caustic soda maar dan moet je je droge hout in een bak water gooien, dat zie ik niet zo zitten...

 2. #2

  Re: Oud Grenen

  Hoi,

  Logen doe je alleen als er verf op een grenen kast of voorwerp zit en je wilt dat verwijderen.

  Er zijn dompelbakken die verwarmd zijn waardoor bepaalde voorwerpen slechts enkele minuten ondergedompeld hoeven te worden in het caustic soda om de verflaag te verwijderen.
  Daarna wordt met een verwarmde hoge drukreiniger het voorwerp schoon gespoten.

  Bij nieuw gemaakt grenen meubelen wordt echter geen loog gebruikt maar een kleurbeits (tegenwoordig veelal op waterbasis) die de kleur van loog heeft.
  Die loogkleuren zijn er in verschillende tinten, door voor de donkerste soort te kiezen kun je zelf door toevoeging van water ( wordt de beits lichter van kleur ) de gewenste kleur maken.

  Cèpè verkoopt via dealers bijvoorbeeld dergelijke kleurbeitsen.

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: Oud Grenen

  Staat me iets van bij dat je met behulp van ammonia (damp) het verouderingsproces kan versnellen, maar weet het niet zeker.
  Probeer de search even, er is al eea over geschreven.

 4. #4

  Re: Oud Grenen

  Aha dus dat loog heeft geen invloed op het uiterlijk van het grenen. Dus oud grenen is echt gewoon door de tijd donkerder geworden? Je ziet wel als je het doorzaagd dat het voornamelijk de buitenste paar mm is.

  Idd een middeltje uit grootmoederstijd zou wel handig zijn, hoewel amonnia nou ook niet echt fijn spul is. Maargoed anders maar beits proberen.

 5. #5

  Re: Oud Grenen

  Ammoniak wordt bij grenen niet gebruikt om het te verouderen, dat werkt alleen maar bij eiken door de reactie met het looizuur.

  Als je iets wilt restaureren bijvoorbeeld bij een antiek meubel en een stukje onbehandeld grenen verouderd moet worden kan dat ook met een oplossing van kaliumpermanganaat, maar met dat spul moet je wel voorzichtig zijn.
  Bij het verouderen van grenen werkt bijna iedereen met beits om de geschikte kleur te krijgen.

 6. #6

  Re: Oud Grenen

  Er is nog een verschil tussen oud en nieuw grenen. Bijna al het grenen dat je nu koopt heeft een erg grove draad. Dat komt omdat de bomen snel groeien en dus veel ruimte tussen de groeiringen hebben. Het antieke hout heeft vaak een veel fijnere nerf.

  Dat zijn zo van die subtiele dingetjes die wel de hele sfeer van een meubelstuk bepalen.

 7. #7

  Re: Oud Grenen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Seek
  Het antieke hout heeft vaak een veel fijnere nerf.
  Dat viel mij idd ook op. Ik heb hout uit een oude tafel en dat heeft hele fijne jaarringen. Prachtig kwartiers hout. Ben er een kastje van aan het maken zal binnenkort wel een foto posten.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: Oud Grenen

  Dat is ook wel het grootste verschil bij zo'n beetje alle meer voorkomende houtsoorten. 'Vroeger' kreeg de boom idd de tijd om te groeien, wat dat betreft is kwaliteit echt hard achteruit gegaan.

 9. #9

  Re: Oud Grenen

  Nog even een foto van het grenen dat ik uit een oude tafel heb teruggewonnen... Beter dan wat er nu te krijgen is over het algemeen. Mooie fijne jaarringen en bijna geen knoesten mooi; spul om mee te werken.

  Attached files

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top