Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13

Onderwerp: Raket kachel

 1. #1

  Raket kachel

  Ha allen,

  Na aanleiding van de vraag "wat doen jullie met zaagsel en houtkrullen?" ben ik wat gaan rondkijken en kwam ik op het kachel ontwerp genaamd Rocket Stove.

  Dit is een compacte en efficiente kachel die hoge temperaturen haalt met weinig rook ontwikkeling. zie bijvoorbeeld:http://www.apostol-engineering.com/#!water-heater

  Nu bedacht ik me om een soort gelijke kachel te bouwen. Doel is om hiermee een hottub (nog te bouwen) op te warmen. Ook zal deze gebruikt worden als terras heater, werkplaats verwarming en verbrandings oven.

  Enkele plaatjes van de huidige situatie. (Vanavond weer verder)
  Attached files

 2. #2

  Re: Raket kachel

  Interessant project Thom. Dit type zie je inderdaad in hottubs. Die buitenkachel lijkt me ook geweldig als terrasverwarming. Goed voor de kleine stukjes hout die bij de hobby overblijven.
  Ben benieuwd naar het vervolg.
  vr.gr. Jan Pranger.

 3. #3

  Re: Raket kachel

  Hallo Thom
  Heb jij de tekeningen gekocht. Of gebruik jij je denkvermogen om hem na te maken?
  HG Hugo

 4. #4

  Re: Raket kachel

  Op het ecologieforum is heel veel te vinden over deze kachels, in allerlei maten en uitvoeringen.
  www.ecologieforum.eu/viewforum.php?f=3& ... 85a6d7de7f

 5. #5

  Re: Raket kachel

  Hoi,

  @hugo, heb geen tekeningen gekocht, en gewoon wat plaatjes bekeken en wat gemaakt.

  Hier de brandende kachel. Vermogen mag nog wat groter. Denk dat ik dunner hout moet gebruiken. Zaagsel en schaafsel moet goed gaan denk ik, met name als er een wat vuur is!
  Attached files

 6. #6

  Re: Raket kachel

  Hallo Thom
  Dit kacheltje leek mij niet zo moeilijk om na te maken, ik was meer aan het puzzelen over de warmwater voorziening. Het lijkt mij meer een dubbelwandige schoorsteen, daar ben ik eigenlijk HEEL benieuw naar. :?:
  Ik blijf je volgen.
  In een ander filmpje lijkt het meer op een straaljager kwa vlammen. Ik denk ook dat je kleiner/dunner hout moet gebruiken, daar zit veel meer zuurstof tussen en dat is de helft van de verbrandingsmotor. In een houtzagerij waar ik vroeger regelmatig kwam schepten ze het zaagsel zo in een potkachel. De steekvlammen knalde er uit. Volgens mij deden ze het er om. :lol: :lol:
  HG Hugo

 7. #7

  Re: Raket kachel

  Hoi Hugo,

  Dunner hout is volgens mij idd de oplossing om meet vuur te krijgen.

  De warm water voorziening ga ik maken met een warmtewisselaaar uit een MTU motor. In het volgende filmpje zie je een test die ik al eens gedaan heb. Geeft beetje weet hoe ik het wil doen.

  http://youtu.be/hHRPlW8m9sQ[/video]]

  groeten
  Thom

 8. #8

  Re: Raket kachel

  Ik ben verwarmingstechnicus en houtketels horen ook bij mijn job. Vandaar dat ik best geïnteresseerd ben in deze dingen. Ik wil nu enkel meegeven dat het plaatsen van een warmtewisselaar de nodige aandacht naar beveiliging verdient. Een stoomontploffing iis echt het laatste wat je wil. Enkele maanden geleden is er nog een watergekoelde houtkachel in de buurt ontploft. De ganse veranda was vernield. Zelfs een electrische boiler is een potentiële bom, zoals enkele weken geleden nog maar eens bewezen is (woning vernield na ontploffing van electrische boiler).
  Om de verbranding te verbeteren kan je de verbrandingskamer het beste bouwen uit vuurvast materiaal, of van binnen bekleden met vermiculietplaat. Hoe hoger de temperatuur in de verbrandingskamer, hoe beter de verbranding.
  Veel succes met je experimenten.

  Mathieu

 9. #9

  Re: Raket kachel

  MythBusters heeft daar een leuk item over gemaakt: overdrukbeveiliging van een 220l boiler onklaar maken en dan opstoken. Ze hadden een testhuisje gemaakt volgens de Californische bouwstandaard. Toen de bodem van de boiler het begaf bleef van dat huisje niks meer over. Het duurde een seconde of vier, vijf eer de restanten van de boiler weer geland waren.

  Leuk experiment. Niet iets om in je werkplaats te herhalen :-)

  Arthur

 10. #10

  Re: Raket kachel

  Hoi Mathieu en Arthur,

  Bedankt voor jullie imput en met name veiligheidswaarschuwing. Ik weet het niet geheel zeker, maar volgens mij is mijn setup niet vatbaar voor drukopbouw. De hottub fungeerd als een open expansievat volgens mij. Wanneer ik het systeem ga gebruiken voor werkplaats verwarming zal ik ook een open expansie vat willen gebruiken.

  Hoe kan ik het eenvoudigst zorgen dat de temperatuur in de warmtewisselaar niet te laag wordt? Volgens mijn info moet deze boven de 60C blijven om condensatie van schadelijke stoffen in de verbrandingsgassen tegen te gaan.


  Ik ben van plan de kachel in een huis te plaatsen en deze te vullen met kleikorrels en of zand voor isolatie. Is het dan nog van belang om de verbrandingskamer te bekleden met vermiculietplaat? Ik begrijp dat hoe heter de ruimte blijft, hoe effiecienter en schoner de verbranding is.

  Bedankt!
  Thom

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top