Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  elektra beckum freestafel

  Heeft er iemand ervaring met de freestafels van elektra beckum?
  Mijn andere machines zijn van scheppach en robland. Kan je elektra beckum hiermee vergelijken?

 2. #2
  Athanor
  Guest

  Re: elektra beckum freestafel

  Hallo Egbert Jan,

  Welkom op het forum! Als je het over de freestafel hebt, bedoel je dan een stationaire freesmachine met spindel van pakweg 30 mm? Of gaat het om een freestafel waar je een losse bovenfrees onder bevestigd? Wat de stationaire freesmachine betreft heb ik niet de indruk dat een ElectraBeckum veel meerwaarde biedt t.o.v. de frees op de Robland combi. Heb je al eens een testrapport hierover gelezen? Volgens mij zijn het afgelopen jaar Electra Beckum machines getest in Furniture & Cabinet making. Er zijn verschillende tests al online te zien in de volgende link: http://www.woodworkersinstitute.com/page.asp?p=167

  Fons

 3. #3

  Re: elektra beckum freestafel

  Dag Fons,
  het gaat inderdaad om de stationaire freesmachine met 30 mm as. Alleen ik heb nog helemaal geen freesmachine. Ik ben sinds vorig jaar bezig mijn bedrijfje in te richten,heb een robland vlak-vandiktebank, scheppach zaagtafel en lintzaag, een losse robland langgatboor en als laatste moet ik dus nog aan een freesmachine zien te komen. De elektra beckum heb ik te koop zien staan, voor de rest is er op dit moment niet zoveel te vinden (voordelig en niet al te groot, want ik wil nog kunnen lopen in mijn werkplaats).
  Weet je toevallig iets meer over de elektra beckum, ik moet er bijvoorbeeld wel nauwkeurig mee kunnen werken.
  Alvast heel erg bedankt voor je moeite, en een leuke link trouwens, zo ontdek je nog eens wat
  groeten Egbert Jan

 4. #4
  Athanor
  Guest

  Re: elektra beckum freestafel

  Misschien is er dan op het forum nog wel veel aanvullende informatie te vinden. Er is bijvoorbeeld gediscussieerd over de mogelijkheid om in plaats van een Combi losse machines te nemen en voor het freeswerk oplossingen als de Woodrat of een (eigengemaakte) bovenfreestafel te kiezen. o.a. via onderstaand topic
  http://www.woodworking.nl/viewtopic....1&p=1732#p1732

  Jij bent met je huidige machinekeuze al aardig die richting ingeslagen. Als ik met mijn huidige kennis weer mocht kiezen zou ik dat serieus overwegen omdat ik over de nauwkeurigheid van de Robland niet zo tevreden ben (vooral de zaagfunctie)

  Fons

 5. #5

  Re: elektra beckum freestafel

  Ik zit me serieus af te vragen of ik me het geld van een stationaire frees ga besparen. Als ik goed bij mezelf te rade ga zal ik 'm vooral voor groeven en sponningen gebruiken en dat kan natuurlijk inderdaad met een opdekoppebovenfreestafel. Ergens in een hoek ligt nog een goede oude skil bovenfrees. laat ik die maar eens gaan gebruiken. Dank voor het meedenken.

  Egbert Jan

 6. #6

  Re: elektra beckum freestafel

  groeven en sponningen gaan ook heel goed met een zaagmachine, mischien zelfs wel beter dan met een toupie
  als je veel sponningen moet maken is het te overwegen,,, let wel, goede freeskoppen zijn duur

 7. #7
  Athanor
  Guest

  Re: elektra beckum freestafel

  Klopt! Omdat ik wat onoplettend was met de frees heb ik een van de aluminium geleiders beschadigd en kan momenteel geen goed werk met de frees maken. Daarom ben ik de sponningen voor de kozijnen van mijn werkplaatsuitbreiding gaan zagen. Op de Robland moet ik echter wel wat extra maatregelen nemen om goed maatvast te werken. Daarom heb ik de zaaggeleider gezekerd met een klamp die met een lijmtang aan het werkblad bevestigd is, zie foto.


  Om het hout strak langs de geleider te voeren heb ik een "fether-board" gemaakt en op het zaagblad bevestigd. Het spouwmes heb ik tijdelijk verwijderd omdat die me het zagen van een blinde zaagsnede onmogelijk maakt.


  Fons

  Attached files

 8. #8

  Re: elektra beckum freestafel

  Het "fether-board" idee kende ik nog niet. Slim, moet ik onthouden. Is de geleiding van de frees niet meer te repareren door een stuk hout er tegenaan te monteren? Die Robland onderdelen zijn echt peperduur. Van mijn vlakvandiktebank miste de houtspaanopvangbak, die heb ik uiteindelijk zelf maar gemaakt, scheelde me weer 150 euro.
  egbert jan

 9. #9

  Re: elektra beckum freestafel

  Om in google termen te spreken:

  Bedoelde u "featherboard"?

 10. #10
  Athanor
  Guest

  Re: elektra beckum freestafel

  Yes you are right Sir! I apologize, I'm very humble and ask for forgiveness ops:

  Fons

  P.S. Ik ben het Nederlandse woord voor dat veerbord kwijt, hoe noem je dat ook al weer?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top