Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: nooitgedagt beitel

 1. #1

  nooitgedagt beitel

  Afgelopen week was het dan zover. Eindelijk had ik dan een klein japans zwaluwstaartzaagje in Arnhem gekocht en spoedde mij naar huis om ermee aan de slag te gaan. Na het zien van de nodige filmpjes leek het maken van zwaluwstaarten me een koud kunstje... tot ik ermee begon. Naast problemen met het aftekenen (met een veel te lompe zweihaak en een aftekenmes wat consequent een afwijking naar de verkeerde kant heeft) kon ik ook geen passende beitel vinden. Ik gebruik eigenlijk nooit hele smalle beitels. Ik heb diverse oude (maar goede) beitels voor het grijpen hangen, en in de kast ligt al jaren een kistje met 6 nooitgedagt beitels. Ik heb dat kistje een paar jaar geleden gekocht bij een ijzerwarenwinkel voor 80 euro omdat het er al te lang lag. Ik vond het altijd zonde om ze te gebruiken als ik toch nog goede andere beitels had. Maar voor de zwaluwstaart moest ik toch echt de 6mm uit het setje halen. Het ding was nog niet echt goed geslepen/gevlakt/gewet, dus dat heb ik eerst gedaan. Met de hand (in een slijpmal hoor) van korrel 220/1000/8000. Aan beide zijden was de snede netjes gepolijst onder een slijphoek van 25 graden. Dus ik (trots om mijn slijpwerkje) weer terug naar het werkstuk om de hoekjes van de zwaluwstaart uit te steken. De eerste paar keer steken ging het wel goed, maar na een keer of 5 had ik het idee dat hij het niet lekker deed. Het hout (vurenhout...) deukte in ipv dat het afgesneden/stoken werd. Toen ik het beiteltje toen eens goed bekeek zag ik tot mijn verbazing dat de vers geslepen snede helemaal verrot was.

  Heeft iemand hier een verklaring voor? Ik slijp mijn E.A.Berg beitels op dezelfde manier, maar deze blijven wel goed. Zijn Nooitgedagt beitels dan zo slecht?? Zoja, doe ik er dan goed aan om bijvoorbeeld een setje kirschen te halen?
  Ik heb een paar macro foto's van de beitelpunt gemaakt. Het is wel grappig dat het hierop een heel grof geslepen beitel lijkt, maar dit komt door de enorme vergroting. Maar de snede was echt hoogglans toen ik klaar was met slijpen.
  Een tweede probleem had ik met het beugelzaagje (is dit de goede vertaling van coping saw??). Ik had het ding een keer op de rommelmarkt gekocht, maar hij lijkt sprekend op een bahco. Er zitten wel echt bahco bladen in. Maar wat zaagt dit beroerd. Het blad buigt heel gemakkelijk door, en lijkt wel niet scherp genoeg te zijn, terwijl het nieuw is. Wat raden jullie aan (welk merk is goed)?? Ik heb genoeg over zwaluwstaartzagen kunnen vinden, maar niets over "coping" zagen, welke raden jullie aan?? want deze faalt gewoon.

  alvast bedankt,
  Arthur
  [album]303[/album]
  [album]304[/album]
  [album]305[/album]

 2. #2

  Re: nooitgedagt beitel

  Misschien eens 30° proberen. Ik heb mijn MHG-beitels nu ook onder 25° gewet, maar de snijkant brokkelt ook een beetje snel af naar mijn zin.
  En ik ben mijn zwaluwstaartkunsten ook aan het oefenen. Oefenen en nog eens proberen zijn de toverwoorden!
  Maar er zit duidelijke vooruitgang in de kwaliteit en het gaat relatief snel beter.
  Maar zo snel als op deze video kan ik het nog niet:
  www.youtube.com/watch?v=xxIgNel0H_I
  Maar is er iemand hier op het forum die dit ook zo snel kan en zijn die staarten wel echt dicht?

  Mathieu

 3. #3

  Re: nooitgedagt beitel

  Het lijkt op foto 1 wel of er 1 a 2 mm van het staal verbrand is? Misschien de vorige eigenaar het ding te heet laten worden op de slijpmachine waardoor het staal ontlaten is?

 4. #4

  Re: nooitgedagt beitel

  Ik heb er net nog een keertje naar gekeken, maar het blauwe is een reflectie, van waarschijnlijk mijn donkerblauwe gereedschapsbord o.i.d. Daarnaast ben ik de eerste eigenaar... Het zal toch niet zo zijn dat Nooitgedagt hem zelf te heet heeft laten worden?? Het zou wel de zachtheid verklaren...

 5. #5

  Re: nooitgedagt beitel

  Inderdaad straffe kost. Zou het wel is willen zien van dichtbij. Heb zelf weinig of geen ervaring met zwaluwstaarten maar dit is wel de formule 1 van de zawluwstaarten :lol:

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.723

  Re: nooitgedagt beitel

  In de video wordt een fret saw gebruikt, dat is vergelijkbaar met een figuurzaag kwa zaagblad. Wat jij op de foto laat zien is inderdaad een coping saw. Die heeft een iets dikker en breder zaagblad. Hier kan je niet zo makkelijk de hoek mee om.
  Er zijn meerdere manieren om zwaluwstaarten te maken. Daarom is er een behoorlijke verscheidenheid aan boeken en video's op de markt. Je kan veel van die methodes terugvinden op het Internet. Bekijk ze en probeer ze en zie wat het makkelijkste voor jou werkt. En probeer die methode te perfectioneren voor jezelf.

 7. #7

  Re: nooitgedagt beitel

  Probeer eens een halve centimeter weg te slijpen en dan opnieuw een snijvlak te maken. Niet te heet laten worden als je dit doet! Het gebeurt met harden en ontlaten wel dat het eerste stukje van de beitel niet goed gehard is. De rest van de beitel kan dan wel goed zijn.

  Arthur

 8. #8

  Re: nooitgedagt beitel

  Gewoonlik ga je bij een afbrokkelende snijkant naar een stompere hoek bijv 35graden. Als de snede niet brokkelt maar ombuigt is het staal veel te zacht. Maar vuren is een moeilijke houtsoort want erg zacht. Daar isde 25 graden wel mooi, maar danmoet je vaak slijpen.

 9. #9

  Re: nooitgedagt beitel

  Voor zwaluwstaarten maken, maak een afteken malletje, die is te vinden onder de tekeningen in de topic http://www.woodworking.nl/viewtopic.php?f=27&t=4284 op de tekening 1e jaar HMC colege, het aftekenen kan dan met de markeermes eventueel invullen met een fijne potlood,
  Het inzagen dan met een japanse trekzaag, aan één kant beginnen met de zaag schuin naar boven gericht voor de helft inzagen, plankje omdraaien, weer de zaag schuin omhoog gericht en in zagen en dan langzaam horizontaal en tot de basis lijn inzagen.
  Om de basis los te maken, begin dan een klein stukje van de basis ( dat kan je als laatste recht steken) met de bovenkant van de beitel richting de de plank in te steken (dat voorkomt dat het hout gaat opbollen aan de basislijn) en dan steek je een klein stukje er uit, zoals je hier ziet http://<iframe class="restrain" titl...="0"></iframe>
  Het filmpje laat dan zien hoe te verder gaat, wat ze niet laten zien, wat je in het begin bij het leren veel doet is, een klein blokhaakje gebruiken, om te controleren of alles nog haaks gaat en als laatste met de basis er uitsteken, eventueel een blok hout gebruiken om de basis haaks/recht er uit te steken.
  Succes

 10. #10

  Re: nooitgedagt beitel

  Zoek je nog zagen van een betere en betaalbare kwaliteit kijk dan eens bij eclipse
  http://www.spear-and-jackson.com/catalog/542 Dit soort zagen is door de gereedschappen handel goed te bestellen of uit voorraad te leveren.
  Zelf heb ik een tiental nooitgedagt beitels en hier nog nooit een probleem mee gehad niet in eiken, wenge
  plataan of vuren. Zelfs een beitel op 18 gr geslepen en ook hier geen probleem mee gehad. Voor het schoonsteken van de zwaluwstaarten heb ik twee beitels op 45gr schuin geslepen. Een linkse en een rechtse.
  Van vuren maak ik eigenlijk nooit zwaluwstaren of andere verbindingen in verband met de structuur van het hout en het is te zacht.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top