Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12

Onderwerp: Kern roken van hout

 1. #1

  Kern roken van hout

  Beste Forum lezers,

  Kent iemand een bedrijf in Nederland dat hout kan "Kern roken", of ook zegt men: "door en door gerookt". Ik zoek een bedrijf dat dit procedé "Kern roken" zelf doet, geen verkoper van kern gerookt hout. Weet iemand of dit "Kern roken" ook een invloed heeft op de eigenschappen van het hout zelf? Zijn er bedrijven die dit "kern roken" in loonwerk doen? Wij leveren xm³ hout aan (altijd Franse eik), en het bedrijf doet het "kern roken"? "Kern roken" is niet hetzelfde als "Thermisch behandelen" waardoor het hout onder hoge temperatuur gaat verkleuren. Door dit "Thermisch behandelen" wordt het hout ook veel "brosser".
  Ik ben jullie dankbaar voor een antwoord.
  Met vriendelijke groeten,
  Noot.

 2. #2

  Re: Kern roken van hout

  Geachte Forum lezers,
  Is dit een moeilijke vraag? Ik neem aan dat er toch wel iemand in Nederland dit doet in loonwerk.
  Hartelijk dank voor je reactie.

 3. #3

  Re: Kern roken van hout

  Er is vast wel iemand, maar of medewerkers van zo'n bedrijf hier meelezen?

  Ik zou een grote vloerenleverancier bellen, en vragen waar zijn gerookte vloeren vandaan komen. En dan bij die leverancier eens navragen of hij/zij ook iemand kent die het door en door doet.

 4. #4

  Re: Kern roken van hout

  Ik heb pas informatie gekregen over het roken van pas gelegde eiken vloeren. Werkwijze: kamer leeg - alleen de nieuwe vloer - enkele schalen ammoniac (hoge concentratie 10?20%??) - 48 uur laten staan - ramen dicht - niemand erin - daarna een dag luchten - inrichten. Maakten eerst een proefstuk om klanten het effect te laten zien van het x-aantal uren "roken".
  Dus die doen het zelf. Een optie??
  vr.gr. Jan Pranger.

 5. #5

  Re: Kern roken van hout

  @ Jan Pranger. Hartelijk dank voor uw reactie. Dit is inderdaad het klassieke "roken". Wij passen het zo al jaren toe, maar wij stapelen voor het roken de planken in een container. Deuren dicht, ammonia met hoge concentratie, 3 of 6 uren dichthouden en klaar is kees. Nadeel: het gaat om een oppervlakkige verkleuring die slechts enkele mm in het hout gaat. Gevolg: één keer schuren en alles weg. Daarom mijn vraag naar "Kern roken" van hout. Dus hout dat, wanneer je het in dwarsdoorsnede ziet, helemaal gerookt is.

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.504

  Re: Kern roken van hout

  Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het kan wat je vraagt.

 7. #7

  Re: Kern roken van hout

  Probeer het eens hier: http://www.wtt.dk/R%C3%A4ucheranlagen.asp.

  Citaat:

  Sogar 65 mm Eichenbohlen werden innerhalb von 2-3 Wochen vollkommen kerngeräuchert. Das ist ein Drittel der Zeit, die herkömmliche Systeme benötigen, die dabei aber keine Durchfärbung sicherstellen können.
  De website is zo te zien van een leverancier van de benodigde apparatuur, uit Denemarken. Neem je even contact op voor het vindersloon?

 8. #8

  Re: Kern roken van hout

  Hartelijk dank voor de reactie. Ik had in september reeds contact met de firma in Denemarken. Ik heb hun gevraagd naar hun klanten. Nu kreeg ik als antwoord: wij hebben tot nu toe slechts één installatie verkocht: in Lohr in Duitsland. Maar ik kan mij niet voorstellen dat dit procedé zo uniek is (het is zelfs niet gepatenteerd) en dat er dan maar één installatie zou draaien. Daarom mijn vraag naar een installatie in Nederland.

  Met vriendelijke groeten,
  Noot.

 9. #9

  Re: Kern roken van hout

  Het klinkt als een vacuum-druk systeem (vergelijkbaar met het vloeistof-impregneren van hout om het te 'stabiliseren')' waarbij achtereenvolgens, of misschien in cycli, het hout wordt vacuumgedroogd en onder druk met ammoniakgas wordt behandeld - het ligt voor de hand dat diepteimpregnering dan sneller gaat dan wanneer luchtdroog (of natter) hout bij atmosferische druk aan een niet-verzadigde ammoniakdamp wordt blootgesteld. Overigens wordt er ook aangegeven dat bij een dergelijke blootstelling 'uiteindelijk' ook kerngerookt hout wordt verkregen - dat zal dan wel maanden van blootstelling vereisen.

 10. #10

  Re: Kern roken van hout

  Beste lezers, is de vraag te moeilijk of onbegrijpelijk? Ik denk dat ik mijn vraag ook moet aanpassen. Als loonwerk niet mogelijk is, kan ik ook leven met een verkoper van "kern gerookt hout". Maar dan liefst iemand die het zelf doet, geen doorverkoper van. Kern gerookt hout is, wanneer je het doorzaagt de ganse hout massa is verkleurd door het rook proces. Dit heeft niets te zien met impregneren, al of niet onder druk impregneren, zoals men tuinhout behandelt. Ik ben u dankbaar voor een antwoord.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top