Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Schroefdraad........

  Forummers,

  Vandaag weer een doosje gedraaid uit walnoot. Het leek me ook wel uitdagend om te leren schroefdraad draaien (ook wel strelen genoemd). Op OpenDagHout zag ik de grootmeester van het schroefdraad Jan Hovens met wat leuke doosjes staan. Het schroefdraad geeft toch wat extra's. Het is een beetje de zwaluwstaart van het houtdraaien,hahaha.

  Wie heeft er ervaring met schroefdraad strelen ? Welke "strelers"gebruiken jullie ? Nog goede tips ?

  :?:

 2. #2

  Re: Schroefdraad........

  Ik heb er via via wel eens mee geprutst. Het is namelijk bijzonder lastig om het te leren, en het vergt erg veel oefening en tijd voordat je het goed kunt repeteren en het dus succesvol kunt toepassen op doosjes en dergelijke. Sterlers zijn er te koop van Sorby, crown, dergelijke merken. Een fijne schroefdraad is gemakkelijker om het mee te leren dan een grove. Op youtube zijn veel filmpjes te vinden onder thread chasing. Als ik weer budget heb na de levering van mn Creusen machine ga ik een setje aanschaffen.

 3. #3

  Re: Schroefdraad........

  Hallo Rick,

  leren draad strelen is een mooie uitdaging om aan te gaan, het vraagt wat tijd om het onder de knie te krijgen, maar eens het lukt krijg je er een oneindig aantal toepassingen voor in de plaats.
  Een groot voordeel van draadsnijden met strelers is de volgende, je bent niet meer afhankelijk van een bepaalde diameter. Met één set draadstrelers kan je een quasi onbeperkt aantal verschillende diameters van draad voorzien.

  Draad strelen lukt het best in harde en gesloten houtsoorten, Pokhout is hier fantastisch voor, maar ook met Esdoorn, Beuk, Padouk, Afzelia, etc. lukt het. De benaming draadsnijden klopt eigenlijk niet, je snijd immers niet maar je schraapt. Vandaar ook dat de keuze van de houtsoort nogal kritisch is.

  Zelf heb ik een set van Sorby, de 10T/inch, niet te fijn, maar ook niet te grof van schroefdraad, je kan er alle kanten mee uit.

  De al aangehaalde Jan Hovens heeft een zeer goede instructieDVD uitgebracht met de techniek van het houtstrelen. Zelf heb ik een aantal jaren geleden een video besteld bij Sorby, en aan de hand hiervan de techniek geleerd.
  Zo moeilijk is het niet, het vraagt enkele oefening.
  Je hebt wel een draaibank nodig die op een laag toerental kan draaien. En je hebt een beitel nodig om voor voor het binnendraad snijden eerst een kamer uit te steken, je kan je schroefdraad niet laten eindigen op een vlakke bodem, idem voor het buitendraad snijden, de streler heeft plaats nodig om uit te lopen, anders eindig je met een serie evenwijdige ringen :cry: en dat is niet de bedoeling.

  Bijgaand enkele oude foto's van eigen werk, en enkele zelf vervaardigde hulpstukken en beitels.

  Mvg,

  André

  Attached files

 4. #4
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: Schroefdraad........

  Forummers,

  Afgelopen week heb ik wat geoefend en er zijn twee acceptabele doosjes uitgekomen. Als houtsoort heb ik voor steenbeuk gekozen. A. omdat ik dat gewoon heb liggen B. het draait prettig en heeft een fijne,dichte structuur.

  Het "strelen"valt niet mee maar met meer oefenen gaat het vast steeds beter. Nog even geen foto's hier aangezien ik nog steeds geen foto's op kan loaden door een probleem met tele 2

 5. #5

  Re: Schroefdraad........

  Rick,

  met schroefdraad "strelen" is het zoals met veel andere ambachtelijke bezigheden, oefening baart kunst.
  Oftewel, de volhouder wint (altijd)

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: Schroefdraad........

  heb er zelf nog geen ervaring mee,maar een setje strelers staat wel op m'n verlanglijstje.

  maar wat ik wel weet is dat afrikaans grenadille en buxus het beste zijn om te strelen.
  maar je kan corian supergoed strelen! je kan dus bijvoorbeeld een schijf corian in een doosje lijmen

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: Schroefdraad........

  @Mark : gelukkig ben ik in het bezit van wat grenadille maar dat gebruik ik pas wanneer ik het strelen goed onder de knie heb.

 8. #8

  Re: Schroefdraad........

  Bij ducotools hebben ze een hele set oude draadstrelers liggen. Een stuk of 15, inwendige en uitwendige. Helaas alleen te koop als set voor € 275. Heb al gevraagd of er sets los te koop zijn, omdat ze er al zo lang opstaan. Maar dat was niet mogelijk, omdat het een 'uitzonderlijke' set was. Tja..

 9. #9

  Re: Schroefdraad........

  ik vroeg mij altijd al af hoe dat gedaan werd, nu is het mij duidelijk, enne handig zo'n setje, voorlopig begin ik er nog niet aan

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top