Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  zandkorrels in de lijm ter fixatie?

  Vandaag las ik in een engels blad over tafels maken iets waarvan ik dacht ja hoe simpel kan het zijn. Het ging namelijk over het verlijmen van passend geschaafde planken tot een tafelblad. Probleem wat je dan vaak tegenkomt is dat bij het inklemmen de planken onderling gaan verschuiven door de gladde lijm. Normaal los ik dit op door een paar lamello's te gebruiken om alles te fixeren. Nu werd er als tip gegeven om als de lijm is aangebracht er dan een paar fijne zandkorreltjes op de aangebrachte lijm te doen. Bij het inklemmen worden de planken zo prima op zijn plek gehouden?
  Ik moet zeggen dat ik het zelf nog niet geprobeerd heb maar ik vond het zo een simpele oplossing voor dit vaak voorkomende probleem dat ik dit toch even wilde melden. Wellicht dat er houtbewerkers bij zijn die dit al lang kenden maar voor mij was het geheel nieuw.
  Groetjes Nol

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: zandkorrels in de lijm ter fixatie?

  Daar heb ik ook nog nooit van gehoord. Als ik nog eens een snijplank ala the woodwhisperer ga maken zal ik dit eens proberen. Die krengen zijn ook erg lastig om mooi uit te lijnen tijdens het klemmen.

 3. #3

  Re: zandkorrels in de lijm ter fixatie?

  Achteraf natuurlijk minder leuk voor de snijgereedschappen...
  Je kan dan even goed enkele kleine spijkertjes in het midden slaan, dan de kop schuin afknippen met een
  tang, en wanneer de lijm is aangebracht, de planken tegen mekaar tikken.

  Groeten,
  Steven

 4. #4

  Re: zandkorrels in de lijm ter fixatie?

  Klein beetje zand is sneller aangebracht dan kleine spijkertjes. En voor het snijgereedschap maakt het dan niet veel verschil denk ik!

 5. #5

  Re: zandkorrels in de lijm ter fixatie?

  ALs er zand tussenzit dan sluit de naad toch niet meer lijkt mij?

 6. #6

  Re: zandkorrels in de lijm ter fixatie?

  Zand is dan misschien wel sneller, maar er is geen twijfel mogelijk, het is nadelig voor de scherpte van de snijgereedschappen.
  Ook zijn nageltjes sneller dan lamello's infrezen dunkt me.

 7. #7

  Re: zandkorrels in de lijm ter fixatie?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Scheppie
  ALs er zand tussenzit dan sluit de naad toch niet meer lijkt mij?
  Ik neem aan dat het echt om enkele korrels gaat. Deze pers je dan met klemmen wel in het hout.

  @steven, je bedoelt dan wanneer je een snijplank op deze manier verlijmt. Daar kan ik dan wel inkomen. Bij bijvoorbeeld een kast oid, heb je er geen last van.

 8. #8

  Re: zandkorrels in de lijm ter fixatie?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door nol
  Vandaag las ik in een engels blad over tafels maken...
  Eigenlijk verbaasde ik me meer over de eerste zin dan de rest. Bestaat er een blad speciaal gericht op het maken van tafels?

  OT: gevoelsmatig lijkt het mogelijk om planken met de zand oplossing nog iets te verschuiven tijdens het aandraaien van de klemmen indien nodig. Bij het gebruik van spijkertjes is dit niet mogelijk.

 9. #9

  Re: zandkorrels in de lijm ter fixatie?

  @thom: Ik bedoel niet voor de messen die op een snijplank worden gebruikt, maar voor de snijgereedschappen waar het blad na de lijming mee afgewerkt wordt. Scheermesscherp wordt snel bot zo lijkt me...

  @peter: ik dacht net dat de bedoeling van het zand was om niet meer te verschuiven;-). Je hebt een punt hoor, maar toch komt zand m'n atelier niet in :lol:

  Groeten,
  Steven

 10. #10

  Re: zandkorrels in de lijm ter fixatie?

  Wanneer je planken verschuiven tijdens het lijmen van panelen wil dat vooral zeggen dat er te veel lijm tussen zit. Overkomt mij ook wel, maar ik plaats dan een lijmklem op de lijmvoeg aan de uiteinden. Als je werkstuk onder druk staat kan je de lijmklemmen wegnemen. Het teveel aan lijm is er dan tussenuit en het zal niet meer verschuiven.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top