Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11

Onderwerp: Tuinset

 1. #1

  Tuinset

  Bij het bekijken van mijn albums kwam ik nog wat foto's tegen van een tuinset die ik enkele jaren geleden gemaakt heb in Iroko.

  Het tafelblad is in het midden voorzien van een opening voor de plaatsing van een parasol, de stoelen zijn opklapbaar, ze nemen dan weinig plaats in bij het wegbergen.

  Alle bevestigingsmateriaal in rvs A4, en alles afgewerkt met Owatrol D1 olie.

  Voor ik aan de stoelen begon heb ik eerst een modelletje gemaakt om één en ander te verifiëren qua stabiliteit en afmetingen. ( iedereen moet wel makkelijk zitten of je gasten gaan lopen :cry: )

  hierbij enige foto's van de set.

  Attached files

 2. #2

 3. #3

  Re: Tuinset

  Zó dat is mooi werk! Een tuinset staat ook nog op mijn lijstje om te maken..
  Heb je toevallig tekeningen van deze set (gemaakt)? Zo ja, zou je die eventueel willen delen?

  Ik heb trouwens wel weer zin in dat mooie zomerweer....

 4. #4

  Re: Tuinset

  @Houtbewerker,
  heb er toen wel tekeningen van gemaakt op ware grootte, deze had ik nodig om de nodige freesmallen te kunnen aftekenen, met deze mallen kon ik dan op de freesmachine het hout kalibreren.

  Deze mallen heb ik nog enige tijd bij gehouden maar tijdens een strenge winter zijn ze in de kachel beland.

  De rand van het tafelblad bestaat uit acht segmenten die ik eerst heb samengelijmd tot een achthoek, daarna deze met behulp van een steunplaat op de ijldraaibank bevestigd en binnen- en buitenkant op maat gedraaid, idem voor de binnenring in de tafel.
  Het onderstel van de tafel zit met pen en gat verbindingen ineen, terwijl het kruis in de voet halfhouts ingelaten is.
  Ook bij de stoelen zit alles met pen en gatverbindingen samen.

  Mooi zomerweer zit er jammer genoeg niet in zo te horen als we de weerman mogen geloven

 5. #5

  Re: Tuinset

  aparte manier van werken,,, ik zou het met een bovenfrees hebben gedaan, ook omdat ik geen ijldraaibank heb natuurlijk,, verder wel hetzelfde, eerst mallen voor de segmenten plaat erin om een vast middelpunt te kunnen maken en dan frezen

  ik heb regelmatig koven in systeemplafonds moeten maken dia 3600mm en groter deze maakte ik op die manier en zouden ook alleen maar in een supersized draaibank passen

 6. #6
  Athanor
  Guest

  Re: Tuinset

  Heel fraai en verzorgd ziet die set er uit zeg! Stimuleert mij ook om eens een ronde tafel te maken, tot nu toe is het bij de rechthoekige vorm gebleven. In Fine Woodworking stond een paar jaar geleden ook een artikel over een ronde tuintafel, zag ik toen ook al als een uitnodiging.... Hoe heb je die segmenten aan elkaar gelijmd, met welke verbinding?

  Jammer dat de tekeningen in de kachel zijn gekomen; hopelijk heb je er wel warme voeten van gekregen

  Fons

 7. #7

  Re: Tuinset

  @houtmannetje, de bovenfrees was inderdaad ook een optie geweest, maar op de draaibank kon ik alles in één opspanning doen, op maat draaien, sponning indraaien langs binnenkant, en kanten opronden.
  Voor grote segmenten en korfbogen gebruik ik ook altijd de bovenfrees, geeft wel een hoop stof maar er is geen alternatief. Als ik er meerdere moet maken dan dient de bovenfrees enkel om één mal te frezen, met deze mal kan ik de rest dan kalibreren op de freesmachine dit werkt een stuk sneller.

  @Athanor, de segmenten heb ik verbonden met valse pennen.In de kopskanten van de segmenten word een sleuf geboord met de langgatboormachine, hierin passen dan de verbindingsstukken van Iroko.
  Alles is verlijmd met een goede D4 PU lijm. Om de achthoek te klemmen heb ik gebruik gemaakt van een spanband met ratel, deze worden normaal gebruikt om een lading vast te zetten op een vrachtwagen, de spankracht hiervan is meer dan voldoende.

 8. #8
  Athanor
  Guest

  Re: Tuinset

  Tuoh,

  Nog even over de stoelen.... heb je die zelf ontworpen? of had je een goed voorbeeld wat voor je eigen werk te gebruiken was? Heb je speciaal beslag/scharnieren/bouten hiervoor aangeschaft?

  Oh ja, met het hondje erbij op de foto is het net een foto uit de folder van een leverancier

  Fons

 9. #9

  Re: Tuinset

  De stoelen zijn een eigen ontwerp, ik zocht een simpele oplossing om de stoel op te vouwen zonder gebruik te maken van speciale scharnieren of andere speciale metalen onderdelen.

  Het is me gelukt om bij dit ontwerp alles te laten scharnieren op Rvs bouten van 6mm met een blinde moer op het andere eind waar nodig.

  De zit en rugleuning heb ik hol gemaakt dat zit gemakkelijker, het hout hol vormen is gebeurt op de freesmachine met een mal tegen de freesas, die mallen heb ik nog liggen.

  De fox terrier is van mijn broer, als die hond een fototoestel ziet gaat hij spontaan poseren :lol:

 10. #10
  Athanor
  Guest

  Re: Tuinset

  Nou, petje af hoor! Met die ronde vorm had je ook meer werk om de pennen te zagen lijkt me; of heb je die er aan gezaagd voordat je de ronding aanbracht?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top