Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 23
 1. #1

  Hulp met een salon tafel maken

  Hallo iedereen,

  Ik ben hier nieuw en heb wat vragen over een project dat ik wil maken.
  Ik ben een Industrieel Productontwerpen student dus heb wel werkplaats ervaring (modelbouw) maar heb nog geen grote dingen gemaakt van hout (ooit een kastje van het Australische hardhout Jarrah).

  Ik wil dus een salon tafel maken met een grote la op wielen voor tijdschriften, en 2 bakken voor speelgoed van mijn dochtertje aan de korte kanten. Ik heb mijn ontwerp globaal in 3D getekend en heb hier wat foto's van in de bijlage toegevoegd.

  Ik weet nog niet wat voor hout ik wil gebruiken (denk een lichte soort als beuk, berk of essen maar geen grenen, vuren, etc.) of welke diktes nodig zijn (heb nu 25mm en 20mm als richtlijn genomen). Houtsoort suggesties zijn welkom

  Constructief heb ik geen idee hoe ik de tafel moet opbouwen (verbindingen, etc.). Waar kan ik het beste plankjes plaatsen zodat de constructie sterk genoeg is? De la heb ik nu gewoon los (wel op wielen) getekend onder de tafel. Zou dit kunnen of moet ik deze nog in een rail oid begeleiden?

  Hoe kan/moet ik rekening houden met de beweging van het hout? Wat voor soort gezaagd hout is het beste (kwartiers blijft rechter?)?

  Ik heb een hoop vragen en hoop dat jullie mij hierbij willen helpen.


  Gr, Mark

  PS! Heeft iemand ervaring met de Haagse Fijnhouthandel?

  Attached files

 2. #2

  Re: Hulp met een salon tafel maken

  ziet er heel mooi uit.
  ik zou dit persoonlijk in 8 mm plaat maken en fineren of lakken het is immers modern .
  een volhouten gaat ook meer wegen en denk ook niet dat het zo mooi zal staan dan een gelakt tafeltje

  natuurlijk smaken verschillen.

 3. #3

  Re: Hulp met een salon tafel maken

  @ amazone:

  Bedankt!
  Ik wil de tafel blank te lakken zodat ik het hout kan zien en deze goed beschermd is.

  Is 8mm wel sterk genoeg denk je?

 4. #4

  Re: Hulp met een salon tafel maken

  65x130 en er komen nog eens 2 poten onder dan staat het maar 1 meter uit elkaar dit lijkt me stevig genoeg te zijn, als je er niet op gaat dansen anders kan je best 12 mm pakken dan ben je altijt zeker.

  ik vind het anders wel een mooi tafeltje hoor mooi getekent 8-)

 5. #5

  Re: Hulp met een salon tafel maken

  Leuk tafeltje, nou ja, leuk ontwerp
  8 of 12mm zal vast wel sterk genoeg zijn (don't shoot me if i'm wrong :? ) Ik zou toch wel 18 of 20 nemen voor het aanzicht, dan oogt het wat forser, 8 of 12mm oogt wat iel (randen opdikken kan ook hoor)

  We zien graag de foto's van het echte hout :P

 6. #6

  Re: Hulp met een salon tafel maken

  Mooi ontwerp, maar niet direct geschikt om in massief hout te bouwen zonder ervaring.
  Kies voor alle onderdelen dezelfde dikte, 18mm is perfect, dan heb je ook geen problemen om de onderdelen op een deftige manier te verbinden.
  Ik zou opteren voor multiplex Berk als bouwmateriaal, je kan dan bijna alle onderdelen al op maat laten zagen, en als alles dezelfde dikte heeft werkt dat wel zo gemakkelijk.

  Samenbouwen gaat makkelijkst met een Lamello of Domino machine.
  Voor de lade is geen geleiding nodig, losse wielen voldoen prima.

  Succes met de bouw,

  André

  Ps: als je de tekening van bemating voorziet moet je al denken aan de productie die volgt, dwz. dat alle relevante afmetingen op de tekening moeten terug te vinden zijn. Ik denk dan speciaal aan het aantal graden van de schuine zijden, de afmeting tussen twee schuine vlakken, etc...

 7. #7

  Re: Hulp met een salon tafel maken

  @ tuoh

  Bedankt!
  Als ik Berken multiplex gebruik, wordt het dan wel mooi als ik er een radius op zet?
  zijn er ook andere multiplex materialen beschikbaar? Bv essenhout (niet alleen met fineer)?

  Ik heb als versteviging een balk in het midden onder het blad geplaatst. Is de constructie zo sterk genoeg als ik alles lijm met lamello's of domino's of moet ik meer balkjes of plaatsen of op andere plekken plaatsen?

  Wat is het verschil tussen een lamello en een domino?

  Over de tekeningen, ik weet het. Heb dit alleen zo bemaat omdat het mij om de diktes ging. Als ik officieel voor mij studie moet bematen doe ik het wel volledig

 8. #8

  Re: Hulp met een salon tafel maken

  Hallo Mark,
  ik zou met plaatmateriaal werken en dit evt. fineren in de gewenste houtsoort. Geen last van werken. Geen hoge kosten als het misgaat. Lamello is prima. Wieltjes onder de lade is voldoende.

  Groet, Remco

 9. #9

  Re: Hulp met een salon tafel maken

  Mark,

  zoals bij alle multiplex zit je nu eenmaal met gekruiste lagen fineer, bij een afronding en dergelijke krijg je dan ook steeds die verschillende lagen in zicht, en dit onder de vorm van lijnen.

  Soms maakt dat lijnenspel deel uit van het concept, de vormgever gaat dan bewust met die aftekening aan de slag.
  Wil je dat niet, dan kan je opteren om op de plaats waar een ronding komt eerst een massieve lat te lijmen.
  Je hebt dan de mogelijkheid om met verschillende kleuren te werken voor het contrast, of juist het massieve hout hetzelfde te nemen als de fineer van de multiplex plaat.
  Zelf zou ik opteren om de lijnen in het zicht te laten, alle kopse kanten van de plaat hebben sowieso toch al een lijntekening, die lopen dan gewoon verder in de rondingen en de schuine vlakken.

  Kies wel voor een degelijke multiplex plaat, dan ben je zeker dat alle fineerlagen mooi evenwijdig lopen, bij die troep uit China is dit zelden het geval :cry:

  De keuze van fineren bij multiplex verschilt van houthandel tot houthandel, maar je hebt wel wat keuze, Berk, Beuk, Populier, Lauan, Sipo (Mahonie), etc. om er maar enkele te noemen, steek je licht eens op bij de betere houthandel.

  Aan je ontwerp is niks toe te voegen, het is productierijp

  Lamello of Domino, beide zijn een verbindingssysteem met elk zijn sterke en minder sterke punten. Voor werk zoals deze tafel zou ik de voorkeur geven aan een lamello. Zet Google even aan het werk op deze twee producten en je ziet direct de verschillen, en de mogelijkheden.

  Mvg,

  André

 10. #10

  Re: Hulp met een salon tafel maken

  Bedankt voor de reacties tot nu toe.

  Ik denk dat het berken multiplex met een dubbelzijdige essen fineer wordt.
  Ik heb nu alles zo gepuzzeld (rekening gehouden met de fineer nerf) dat het uit een plaat van 3.05 x 1.33m gehaald kan worden.
  Heeft iemand hier ervaring met de Haagse of Amsterdamse Fijnhouthandel?

  Wat voor behandeling kan ik de tafel het beste geven?
  Ik zat zelf aan een blanke lak te denken omdat ik een dochtertje heb rondlopen die nog wel eens wat hard spullen op tafel zet
  Ideeën zijn welkom.


  Gr, Mark

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top