Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  lintzaag loopt scheef

  Beste woodforum leden,
  Helaas heb ik tijdens het zagen met mijn lintzaag een draadnagel door gezaagd,dus zaag bot.
  Nu weer geslepen en is scherp maar zaag loopt tijdens het zagen langs een geleiding naar buiten dus niet recht.
  Wat kan hier de oorzaak van zijn.
  -Is de zaag niet goed gespannen?
  -Steekt de zaag te ver buiten de geleiders?(zie foto`s)
  -Moet de zaag gezet worden?
  Of is er iets anders aan de hand?

  Wie kan mij van advies dienen.
  Dank
  Simon

  Attached files

 2. #2

  Re: lintzaag loopt scheef

  Al eens gekeken of de zaag niet te ver op de wielen ligt? De tanden mogen het rubber op de wielen niet raken omdat anders de vertanding eenzijdig wordt terug geduwd. Opnieuw zetten is dan de boodschap.

 3. #3

  Re: lintzaag loopt scheef

  Jokke, ga je me nu vertellen dat ik altijd mijn zagen verkeerd inspan. Het rubber op de wielen van mijn zaag (BASA 5 van Scheppach Ixes) loop een beetje bol, ik zet de wielen altijd zo dat het lint mooi midden op de wielen loopt, als ik jou nou begrijp dan zou dat niet goed zijn? Heb ik dat goed begrepen?

 4. #4

  Re: lintzaag loopt scheef

  Tijdje terug gezocht naar redenen voor "drift". Hier een link naar een hele duidelijke video. Ik moet mijn lintzaag (basato4) bij elk blad iets anders afstellen.
  http://thewoodwhisperer.com/bandsaw-setup-tuneup/

 5. #5

  Re: lintzaag loopt scheef

  Hoi Wim, linkje even bekeken. hier wordt ook aangegeven dat de zaag precies over het midden van het wiel moet lopen.

  Wat jij voor elke zaag specifiek afstelt is dat de "drift" die besproken wordt aan het einde van het filmpje na minuut of 12. Stel je dus voor elke zaag de geleider opnieuw af?

 6. #6

  Re: lintzaag loopt scheef

  Er zijn twee uitvoeringen van bandzaagwielen: bij de gebolde loopt de zaag als de zaag goed is afgesteld vanzelf naar het midden. Bij vlakke niet, daar blijft hij lopen waar hij is neergelegd als de zaag goed is afgesteld. Uitgebreide discussie hier. Maar het lijkt me in beide gevallen slecht voor je rubber als de zaagtanden er contact mee maken.

  Arthur

 7. #7

  Re: lintzaag loopt scheef

  De lintzagen waar ik al mee gewerkt heb waren allemaal uitgerust met een rechte rubber. Ik wist zelfs niet dat ze met een licht ronde rubber bestonden. Mij lijkt dat het zaaglint dan moeilijker op zijn plaats blijft liggen. Maar ik mag er mij niet verder over uitspreken omdat ik het niet ken. Wat ik wel weet is dat bij platte rubbers de tanden net voor het rubber moeten liggen. Liggen ze op de rubbers, dan duw je de vertanding naar binnen en zaag je scheef.

 8. #8

  Re: lintzaag loopt scheef

  Op mijn lintzaag ligt het blad zover als mogelijk op het loopwiel ZONDER dat de tanding de rubber raakt.
  Kijk ook eens op je bovenste wiel nog uitgelijnd ligt en beide rubbers en borstel vrij van zaagsel. Telkens ik van zaagblad wissel (verschillende breedte) beweeg ik manueel het bovenste loopwiel en regel de horizontale positie. Een lintzaag is een prachtige tool, hopelijk krijg je hem weer in orde.

 9. #9

  Re: lintzaag loopt scheef

  Als je met een lintzaagblad een spijker of schroef raakt is slijpen alleen niet voldoende, de zaag moet ook opnieuw gezet worden.
  Het probleem dat je nu hebt word veroorzaakt door een ongelijke zetting, de snijkant die eerst de spijker raakt word door diezelfde spijker een stukje terug geplooid :cry:

  Van zodra het zaagblad de spijker niet mooi haaks raakt heb je prijs, en dat is bijna altijd het geval.

  Dus de tandzetting links en rechts in orde brengen en je machine doet het weer (recht zagen) op voorwaarde dat bij het herslijpen alle tandpunten opnieuw strak van vorm zijn (geen afgeronde hoeken)

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top