Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1

  2e hands lintzaag, waar op letten?

  Hallo mensen,

  Ik heb via via een prachtig aanbod gekregen voor een grote lintzaag. Echt zo'n oude zware gietijzeren machine, 40 cm uitlading en krachtstroom voor beneden de € 200.

  Nu ga ik de machine uiteraard eerst keuren voordat het een daadwerkelijke aankoop wordt, en mijn vraag is waar ik op moet letten als ik de machine ga bekijken.

  Alle tips zijn welkom!

 2. #2

  Re: 2e hands lintzaag, waar op letten?

  Die zware lintzagen zijn gebouwd als een tank, daar gaat weinig mee mis. De belangrijkste punten om na te zien alvorens te kopen zijn de volgende:

  - staat van de loopvlakken, geen stukken uit, geen verstorven rubber, geen zware spoorvorming. Bij grote lintzaagmachines kost het herrubberen van één wiel ong. 250€ :shock:
  - Motor in orde?
  - de lagering van de wielen, geen speling
  - de staat van de onder- en bovengeleiders, een heel belangrijk item

  De rest is minder belangrijk, aanwezigheid van een verstelbare zijaanslag, afscherming zaaglint, etc. dat zijn punten waar op een simpele manier wel een mouw aan te passen is.


  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: 2e hands lintzaag, waar op letten?

  de geleiders onder en boven de tafel zijn bijna altijd te bestellen en te monteren. het zou natuurlijk wel de voorkeur hebben als de geleiders in goede staat zijn. Het liefst met wieltjes.
  Kijk ook vanaf de rechter zijkant of de machine krom is (door te veel spanning op de zaaglinten te zetten kan het zijn dat het bovenste wiel helemaal scheef staat).
  Kijk ook naar de mogelijkheden met betrekking tot stof afzuiging.
  Kijk of alle relevante onderdelen nastelbaar zijn zoals het kantelen van het blad, het iets "scheef"zetten van het bovenste wiel (tracking) en de zijgeleider.

  En tot slot koop de machine alleen als je deze draaiend hebt gezien, en veilig in het gebruik is. (geen volledig open machines).
  Sander

 4. #4
  Athanor
  Guest

  Re: 2e hands lintzaag, waar op letten?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh
  - staat van de loopvlakken, geen stukken uit, geen verstorven rubber, geen zware spoorvorming. Bij grote lintzaagmachines kost het herrubberen van één wiel ong. 250€ :shock:
  André
  Overigens is het mijn ervaring dat dit goed zelf te doen is bij wielen met vlakke bekleding. Die zijn gelijmd met rubbercementlijm. Ik heb op mijn Meber de oude kurkbekleding er af geschraapt en nieuwe bekleding van rubber/kurk er opgeplakt. Deze heb ik bij de dealer gekocht voor € 15,--

  Fons

 5. #5

  Re: 2e hands lintzaag, waar op letten?

  Fons, dat zelf doen bij een grote lintzaag is toch niet evident. Ik heb verleden week twee wielen weggebracht om te herrubberen, wieldiameter 900mm.

  Na het opnieuw beleggen word de wielvoering op de draaibank nagedraaid, en hierna worden de wielen dynamisch gebalanceerd. Bij wielen met een grote diameter is dit wel een must om een rustig lopende machine te krijgen. Bij deze afmetingen van de wielen is de minste onregelmatigheid op dit vlak funest voor de levensduur van machine en lagering. Om van de zaagkwaliteit nog maar te zwijgen.

  Heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de zaaggeleiding te modificeren, zowel het achterste steunwiel, als de blokken van de zijgeleiding worden bekleed met Widia, de zijgeleiders welke nu bestaan uit rechthoekige blokjes staal, laat ik veranderen naar blokjes met een bolle vorm, het zaaglint raakt dan maar een kleine zone van de steunblokken, dus minder wrijving, en een rustiger loop.

  Die zaaggeleiders zien af bij ons, massieve Eik van 200 à 250mm dikte in een nauwe holle of bolle vorm zagen dat genereert heel wat torsing, wrijving en warmte in zaaglint en geleider, dan trekken we maar beter goed gewapend ten strijde.

  Als ik de machine terug opbouw zal ik wel eens wat foto's plaatsen van de modificaties.


  Mvg,

  André

 6. #6
  Athanor
  Guest

  Re: 2e hands lintzaag, waar op letten?

  Oké, Ja André, dan heb je het wel over een lintzaag van een geheel ander kaliber dan mijn Meber met 40cm wielen. Met een nieuw, scherp zaaglint draait het geheel zeer rustig, vind ik. Maar mijn 7cm Robinia tuinstoelleuningen zagen is ook een heel andere klus dan jullie zaagwerk

  Denk je dat de vervanging van de loopvlakken voor kleinere machines door de handige zelfdoener niet is aan te bevelen?

  Fons

 7. #7

  Re: 2e hands lintzaag, waar op letten?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh
  de zijgeleiders welke nu bestaan uit rechthoekige blokjes staal, laat ik veranderen naar blokjes met een bolle vorm, het zaaglint raakt dan maar een kleine zone van de steunblokken, dus minder wrijving, en een rustiger loop.
  Hallo Andre,

  Voor het verminderen van de wrijving heeft dat geen nut. Wrijving is namelijk niet afhankelijk van oppervlak. De wrijvingsformule is Wmax = f N, met

  Wmax= maximale wrijving
  f= wrijvingscoefficient ( ruwheid van het oppervlak)
  N= de belasting die erop staat.

  Verminderen van de wrijving lukt alleen als je die twee parameters aanpast. En zoals je ziet, staat oppervlak daar niet bij.

 8. #8

  Re: 2e hands lintzaag, waar op letten?

  Nou Wilco, mijn boerenverstand begint toch te jeuken als je dat zegt, de wetenschappelijke onderbouwing ga ik je niet geven maar het lijkt mij toch dat de oppervlakte wel degelijk van belang is. In jouw voorbeeld zou een stukje schuurpapier van 1 x 1 cm voldoende zijn om een plaat van 1,22 x 2,44 m op de grond vast te leggen omdat er dan voldoende wrijving is om de plaat vast te houden... ik zou toch liever opteren voor iets meer oppervlak van hetzelfde spul eronder..... waarschijnlijk bereken jij zo de theoretische wrijving van een punt ( alhoewel een punt helemaal geen oppervlakte heeft dus helemaal geen wrijving) Maar je begrijpt wat ik bedoel.

 9. #9

  Re: 2e hands lintzaag, waar op letten?

  Deze verwarring komt omdat de definitie van f uitgebreid moet worden, maar eigenlijk zegt woodworker het zelf:

  f= wrijvingscoefficient ( ruwheid van het oppervlak)
  de wrijvingscoëfficiënt is afhankelijk van het materiaal (ruwheid) maar ook van het formaat van het raakvlak (oppervlak)

  Edit: bovenstaande klopt niet. de grootte van het wrijvingsoppervlak heeft géén invloed op de wrijvingscoëfficiënt.

  Als de plaat van 122x144 van Scheppie in zijn geheel zou rusten op het kleine stukje schuurpapier, dan zou de wrijvingscoëfficiënt even groot zijn als wanneer de hele plaat bekleed was met schuurpapier. Dit omdat dan het hele gewicht op het kleine schuurpapiertje rust.

 10. #10

  Re: 2e hands lintzaag, waar op letten?

  Het verhaal is net iets anders. De wrijvingskracht is onafhankelijk van de afmetingen van het oppervlak, maar de hoeveelheid energie die je verliest niet. Die kracht werkt namelijk over de lengte waarover je contact maakt in de bewegingsrichting. Hoe korter die lengte, hoe minder arbeid die kracht verricht, dus hoe minder de energie-afname en hoe minder warmte er wordt geproduceerd (want dat is waar het energieverlies naartoe gaat). En alle energie die je niet verliest hoeft door je motor niet te worden geleverd...

  Arthur
  Arthur

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top