Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  schaven voor futsalplank?

  Welke schaven gebruiken jullie voor een shootingboard? Ik probeerde een No5 voorloper met een normale 25 gaden vouw en een tweede vouw van ong. 3 graden. Dit vind ik maar matig werken op de plank (ik bewerk voornamelijk het kopse hout op de plank). Mijn blokschaafje gaat een stuk beter maar dan mis ik toch wat massa om lekker te werken.

  Misschien een alternatieve vouw op mijn beitel van de No5 zetten om goed te gebruiken op de futsalplank?

  Wie kan wat licht op de zaak laten schijnen?

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188

  Re: schaven voor futsalplank?

  Voor het schaven van kopshout werkt een schaaf met de vouw naar boven (bevel up) en een lage schaafhoek het beste. Ikzelf gebruik een Lie Nielsen 62 (low angle jack) naar volle tevredenheid, een blokschaafje mist idd toch wat massa. Het werkt wel,maar de afname moet dan erg klein zijn.

  Helaas heb ik geen ervaring met backbevels op standaard bankschaven, dus daar kan ik je niet verder mee helpen.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451

  Re: schaven voor futsalplank?

  Met de zogenaamde "backbevel" op een standaard schaaf creeer je een steile(re) snijhoek. In extreme gevallen ga je richting schrapen. Het is een goede manier om warrig of kops hout te schaven. Ik pas dit zelfs toe op de beitels van mijn vlakbank. Het nadeel is dat de kracht die je moet zetten behoorlijk toeneemt. Dit is zelfs bij de vlakbank duidelijk te horen. Als dit toepast bij een futselplank is het in ieder geval handig als de schaaf die je gebruikt een beetje massa heeft.
  Het is gewoon een kwestie van proberen. Wel is het zo dat je een "backbevel" niet zomaar even uit je schaafbeitel slijpt. Voor somige schaven heb ik daarom twee beitels, zodat je kunt wisselen.

  Ed

 4. #4

  Re: schaven voor futsalplank?

  Voor kops hout is die No5 prima, een maatje kleiner en je mist idd. de nodige massa. Ik neem aan dat je een low-anlge/bevel-up schaaf hebt? De snijhoek van je beitel komt dan op 28 graden + schaafbed (12 graden?) = een effectieve snijhoek van 40 graden. Dat zou prima moeten gaan. De standaard bevel-down schaven zijn meestal 45 graden dacht ik en vroeger hadden ze geen bevel-up maar wel de futselplank en dat ging ook prima.

  Wat ook heel belangrijke punten zijn voor kops hout:
  - Poepiescherpe beitel
  - Een robuuste werktafel/bank (ik heb het wel is op een gammele workmate geprobeerd en dat gaat niet)
  - Zo dun mogelijke afname (eerst proberen op een stukje langshout anders klap je gelijk je beitel bot)
  - Zet het werkstuk met een lijmklemmetje vast op de fence of plak schuurpapier op de fence om verschuiven tegen te gaan.

  Zelf ben ik ook pas een jaar bezig met schaven en de futselplank dus het gaat hier ook met vallen en opstaan . Maar ik hoop dat je er wat aan hebt.

 5. #5

  Re: schaven voor futsalplank?

  Dank je wel voor de reacties. Zo'n een low angle jack plane zou mooi zijn, maar ja...weer een aanschaf. Iets voor de toekomst. We prutsen gewoon vrolijk door.

 6. #6

  Re: schaven voor futsalplank?

  Stanley #6 hier. Beitel goed recht geslepen. Ik gebruik deze schaaf eigenlijk alleen maar op de futselplank, zowel voor kops als voor langshout. Naar mijn gevoel helpt het wel als de zool goed vlak is. Haaks op de zijkant is mooi maar dat kan je compenseren met de laterale verstelling van de beitel.

 7. #7

  Re: schaven voor futsalplank?

  BTW......het is futsel en niet futsal.

  Futsal = zaalvoetbal

 8. #8

  Re: schaven voor futsalplank?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door renes
  Dank je wel voor de reacties. Zo'n een low angle jack plane zou mooi zijn, maar ja...weer een aanschaf. Iets voor de toekomst. We prutsen gewoon vrolijk door.
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door renes
  Ik probeerde een No5 voorloper met een normale 25 gaden vouw en een tweede vouw van ong. 3 graden. Dit vind ik maar matig werken op de plank (ik bewerk voornamelijk het kopse hout op de plank).
  Kan zijn dat ik helemaal krom zit te denken..... Maar ik neem aan dat je dus nog geen low-angle schaaf hebt en je een gewone bankschaaf gebruikt? De beitel staat onder een hoek van meestal standaard 45 graden, volgens mij is het dan niet gebruikelijk om daar een vouw van 25 graden op te zetten. Dat zal eerder richting de 35 a 40 graden gaan om 'blade chatter" tegen te gaan en dat is het laatste wat je wilt met het schaven van kops hout. Misschien kunnen de mensen met een bankschaaf uitsluitsel geven.

 9. #9

  Re: schaven voor futsalplank?

  35-40 graden slijpen is wel erg veel. Dan heb je een vrijloophoek van 5-10 graden wat vrij weinig is, omdat hout een beetje meeveert en achter de beitel weer omhoog komt. Ergens tussen de 30 en 35 graden maakt een mooie stabiele snijkant met voldoende vrijloophoek. Op de futselplank is belangrijk: scherp scherper scherpst! en niet teveel tegelijk af willen schaven. Van ouds her wordt er al met 45 graden snijhoek ook kops hout geschaafd. Een lagere hoek is mooi maar niet absoluut noodzakelijk.

 10. #10

  Re: schaven voor futsalplank?

  Ik heb standaard op mijn beitels een primaire vouw van 25 en een tweede vouw van 3 of 4 graden. Volgens mij is dit normaal. En ja, ik zorg dat mijn beitels vlijmscherp zijn. Maar toch krijg ik met een blokschaaf mooie schaafsels en met de bankschaaf alleen wat losse vezels of hij gaat happen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top